Șeful agenției spațiale a Rusiei: Dacă SUA nu colaborează, Stația Spațială Internațională poate cădea peste ei
Dmitri Rogozin, șeful agenției aerospațiale rusești, avertizează într-un tweet că, dacă SUA blochează cooperarea cu ei, ”cine va salva ISS de la o coborâre necontrolată din orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?”
„ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile vă aparțin”, spune Rogozin.
For reference, this is the orbital path of the ISS. At left, a regular diagram. At right, a screenshot of the station’s real-time location. The ISS only flies over a tiny part of Russia, at its southern border. Doesn’t go higher than that. pic.twitter.com/Apoam0xJL7
— Marina Koren (@marinakoren) February 24, 2022
În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare.
„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre aerospațiale, sugerez ca SUA să își ducă astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind o trambulină”, a scris direcotul Roscomos atunci pe Twitter.
La momentul respectiv NASA era complet dependentă de rachetele Soyuz rusești pentru a duce astronauți americani la bordul stației spațiale.
Însă acea dependență a luat sfârșit anul trecut când racheta Falcon 9 a SpaceX și capsula Crew Dragon au dus astronauți în spațiu de pe pământ american pentru prima dată după aproape un deceniu.
La scurt timp după lansarea cu succes de la Centrul Spațial Kennedy Musk i-a răspuns lui Rogozin, dovedind că nu a uitat de comentariul făcut de acesta cu ani în urmă.
„Trambulina funcționează”, a declarat fondatorul SpaceX în timpul unei conferințe de presă susținută alături de oficiali ai NASA.
Ulterior, Rogozin se plângea la CNN în primul interviu acordat de acesta presei occidentale de când a devenit director general al Roscosmos: „Milionarii noștri preferă mai mult să investească în iahturi decât în aeronave spațiale”.