Sari direct la conținut

Rusia nu s-a obosit să-și trimită avocați la Curtea ONU ce judecă luni cererea Ucrainei / Ce se va întâmpla dacă instanța va ordona încetarea războiului

HotNews.ro
Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță ONU, Foto: ICJ
Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță ONU, Foto: ICJ

Rusia a boicotat luni audierile de la cea mai înaltă instanță a ONU, în timpul cărora Ucraina va susține că Moscova a invocat în mod fals legea contra genocidului pentru a-și justifica invazia și va solicita o decizie de urgență care să oprească ostilitățile, notează Reuters și Guardian.

Audierile au început la 09:00GMT (11:00 ora României) la Curtea Internațională de Justiție din Haga (CIJ) fără reprezentare legală pentru Rusia. Curtea a declarat că regretă neprezentarea Rusiei.

Rândul de locuri rezervate avocaților ruși la Curtea Internațională de Justiție era gol luni dimineață, la deschiderea ședinței.

Președintele Curții, judecătoarea americană Joan E. Donoghue, a spus că ambasadorul Rusiei în Olanda i-a informat pe judecători că „guvernul său nu intenționează să participe la audieri”. Audierea a continuat fără delegația rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a pretins că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei.

Șansele ca Rusia să se supună sunt zero

Acțiunea Ucrainei susține că afirmația de genocid nu este adevărată și, în orice caz, nu oferă o justificare legală pentru invazie.

Cazul se axează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ ca for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Se așteaptă o decizie privind această cerere în câteva zile, deși rămâne de văzut dacă Rusia va respecta vreun ordin dat de instanță.

Dacă instanța ar ordona oprirea ostilităților, „cred că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt zero”, a declarat Terry Gill, profesor de drept militar la Universitatea din Amsterdam.

El a precizat că, dacă o națiune nu respectă ordinul tribunalului, judecătorii ar putea cere o acțiune din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, unde Rusia are drept de veto.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro