Sari direct la conținut

Rusia se află în spatele a peste 200 de atacuri cibernetice asupra Ucrainei (Microsoft)

HotNews.ro
Atacuri cibernetice , Foto: Freepik.com
Atacuri cibernetice , Foto: Freepik.com

Potrivit unui raport publicat miercuri de Microsoft, grupuri legate de statul rus au efectuat peste 200 de atacuri informatice împotriva Ucrainei și a infrastructurii sale de când armata rusă a început să invadeze țara, potrivit AFP.

Gigantul informatic american detaliază „atacurile cibernetice distructive și necruțătoare ale Rusiei în războiul său hibrid împotriva Ucrainei”, potrivit lui Tom Burt, vicepreședintele Microsoft pentru securitatea clienților.

Aceste atacuri „nu numai că au afectat sistemele instituțiilor din Ucraina, dar au avut ca scop și perturbarea accesului populației la informații fiabile și la servicii vitale de care depind civilii și au încercat să submineze încrederea în conducerea țării”, notează el.

Chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, „am văzut cel puțin șase actori diferiți legați de statul rus lansând peste 237 de operațiuni împotriva Ucrainei, inclusiv atacuri distructive care sunt încă în curs de desfășurare și care amenință bunăstarea civililor”, continuă textul.

„Aproape 40” de atacuri au fost direct „distructive”, în special pentru instituțiile publice ucrainene, și au fost însoțite de activități de spionaj.

De asemenea, Microsoft notează că sincronizarea atacurilor „pare să fie foarte bine corelată, și uneori direct sincronizată, cu operațiunile terestre ale armatei ruse”.

De exemplu, compania din spatele Windows, care alimentează majoritatea computerelor din lume, afirmă că unul dintre grupurile de atac rusești a vizat o „mare companie de radio și televiziune” la 1 martie, în aceeași zi cu distrugerea turnului de televiziune din Kiev.

Atacatorii „folosesc o gamă largă de tehnici pentru a obține acces la țintele lor”, inclusiv phishing și utilizarea de breșe de securitate nerezolvate.

Potrivit Microsoft, pregătirile pentru aceste atacuri datează din martie 2021 și s-au intensificat la începutul anului 2022, când Rusia și-a masat trupele în apropierea granițelor Ucrainei.

„Atacurile cibernetice rusești au fost desfășurate pentru a sprijini obiectivele strategice și tactice ale armatei. Este probabil ca atacurile pe care le-am observat să reprezinte doar o parte din activitatea care vizează Ucraina”, notează Tom Burt în rezumatul raportului său.

Se așteaptă ca aceste atacuri în rețea să continue și să crească, adaugă el, în special în direcția țărilor care sprijină efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei.

La 20 aprilie, SUA și alte patru țări occidentale au avertizat că serviciile lor de informații dețin informații potrivit cărora Rusia se pregătește să lanseze atacuri cibernetice masive împotriva aliaților Ucrainei.

Microsoft spune că a asistat non-stop autoritățile ucrainene în lupta împotriva acestor atacuri.

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro