Sari direct la conținut

Marea problemă a Rusiei din estul Ucrainei / De ce pierderea celei mai mari baze operaționale ar fi o catastrofă

HotNews.ro
Marea problemă a Rusiei din estul Ucrainei / De ce pierderea celei mai mari baze operaționale ar fi o catastrofă

Rusia s-a plâns din nou miercuri seară că Ucraina i-a bombardat teritoriul. Se pare că trupele ucrainene amenință baza de operațiuni rusească din Belgorod.

De aproape două săptămâni, trupele ucrainene au reușit să recucerească tot mai multe suburbii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.

Contraofensiva se pare că a ajuns atât de departe încât se spune că ucrainenii au avansat până la zece kilometri de granița cu Rusia. Acest lucru a fost raportat de o sursă rusă pentru „Institutul pentru Studiul Războiului” (ISW).

La câțiva kilometri în spatele graniței se află cea mai importantă bază militară pentru aprovizionarea agresiunii ruse: baza de operațiuni de la Belgorod, scrie Tagesspiegel.

De acolo, Moscova trimite convoaiele cu soldați și echipamente de război spre Izium, poarta de intrare în Donbass.

La Belgorod, soldații care au fost retrași după eșecul din zona Kiev se adună pentru a ajunge la obiectivul principal al războiului – estul Ucrainei.

Rusia este dependentă de Belgorod pentru a-și atinge obiectivele / Dilema rușilor

Din punctul de vedere al experților, o pierdere a bazei de operațiuni ar fi „o catastrofă” pentru Rusia.

Prin urmare, din punctul de vedere ucrainean, este logic să se lanseze o manevră de diversiune acolo după contraofensivele reușite din jurul Harkovului.

Belgorod, regiune rusă de la granița cu Ucraina Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Pentru Rusia, acest lucru creează o dilemă: la urma urmei, o reacție sub forma unui contraatac asupra contraofensivei ucrainene spre Belgorod cere unele forțe militare care sunt de fapt necesare în Donbas.

Ofensiva majoră anunțată progresează deja lent. Un angajat al Departamentului american al Apărării a raportat marți seară că Rusia este în întârziere cu aproximativ două săptămâni în Donbass.

Contraofensiva ucraineană îi obligă pe ruși să aducă trupe spre nord

Se pare că forțele rusești din zona Izium se redesfășoară spre nord pentru a încerca să atenueze presiunea acestei contraofensive și să împiedice noi avansuri spre nord, spre frontiera rusă.

Contraofensiva ucraineană va continua probabil să deturneze trupele și resursele rusești de la desfășurarea pe alte axe de înaintare, unde luptele au fost la fel de blocate de succesul apărării ucrainene.

Contraofensiva va împiedica capacitatea artileriei rusești de a ținti suburbiile de nord-est ale orașului Harkov, va permite, potențial, forțelor ucrainene să amenințe zonele din ariergarda rusă cu propriile bombardamente și cu alte atacuri și – dacă forțele ucrainene vor reuși să continue contraofensiva sau dacă forțele rusești se vor prăbuși de-a lungul axei Harkov și se vor retrage mai departe – va perturba operațiunile ofensive rusești din jurul orașului Izium, potrivit ISW.

Soldat pe front în Război din Ucraina Foto: Twitter

Tactica ucraineană

Rusia face progrese acum doar în estul și sudul Donbasului, în zona din jurul Sjewjerodonzek și Popasna. Se poate presupune că niciun soldat nu va fi retras de acolo.

Pe de altă parte, ucrainenii ar trebui să poată ajunge până acum nu numai la părți mai mari din drumul rusesc spre Izium, ci și la Belgorod. La urma urmei, piesele de artilerie au o rază de acțiune de până la 40 de kilometri.

Tactica ucraineană pare clară: să lanseze contraofensive mai mici și să imobilizeze trupele rusești pentru a lansa o ofensivă majoră în iunie.

Guvernul ucrainean a anunțat acest lucru săptămâna trecută.

Ce îi trebuie Ucrainei pentru a câștiga războiul

Fostul comandant al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa, generalul în retragere al armatei americane Michael Repass, spune că, acum, comunitatea internațională trebuie să își sporească considerabil sprijinul pentru Ucraina dacă dorește ca ea să îi alunge vreodată pe ruși.

Mike Repass, care a consiliat armata ucraineană în ultimii șase ani în baza unui contract cu guvernul american, a vizitat luna trecută Polonia și vestul Ucrainei pentru a-și face o idee mai clară despre evoluția războiului din Ucraina.

Într-un interviu acordat CNN, Repass spune că lanțul ucrainean de aprovizionare cu echipamente militare este ineficient și că sunt necesare forțe militare suplimentare pentru a-i alunga pe ruși din Ucraina.

Pentru a câștiga războiul din Ucraina, Repass susține ca SUA și aliații săi trebuie să construiască o forță strategică ucraineană care să însumeze cinci brigăzi de până la 40.000 de soldați, capabile să organizeze operațiuni ofensive pentru a-i forța pe ruși să iasă din țara lor.

surse: Tagesspiegel, ISW, HotNews.ro

Harta conflictului la 11 mai:

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro