„Cădeau ca muștele”: Armata rusă i-ar fi retras pe soldații buriați din Severodonețk
Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk, afirmă că armata rusă a retras buriații, soldați din Siberia, din orașul Severodonețk deoarece aceștia „cădeau ca muștele”, relatează Ukraîinska Pravda.
„Mor ca muștele. Rașiștii au scos ultimii buriați din Severodonețk pentru că nu suportă lupta cu apărătorii ucraineni. Luptele aprige continuă în interiorul Severodonețk. Buriații s-au retras pentru că sunt mult mai slabi decât apărătorii noștri”, a afirmat Gaidai.
Deși afirmațiile lui Gaidai trebuie luate cu un sâmbure de circumspecție, războiul informațional fiind purtat de ambele părți, o investigație realizată de jurnaliștii de investigație ruși de la Mediazona arăta la sfârșitul lunii aprilie că cei mai mulți soldați ruși uciși în Ucraina provin din Daghestan și Bureatia, o provincie din sudul Siberiei, aflată la est de lacul Baikal.
Cine sunt buriații
Etnicii buriați, unul dintre cele mai mari grupuri indigene din Siberia, reprezintă în prezent doar aproximativ 30% din populația Republicii Bureatia care le poartă numele.
În Rusia trăiesc peste 460.000 de buriați, majoritatea în provincia lor mamă, aceștia împărtășind multe obiceiuri, precum stilul de viață nomad și ridicarea de iurte, cu mongolii.
Majoritatea buriaților sunt de religie budistă, unii dintre ei practicând însă până în prezent religiile șamaniste bazate pe venerarea naturii ale strămoșilor lor. O parte a buriaților s-au convertit însă la creștinismul ortodox.
Bureatia este una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, având un PIB pe cap de locuitor apropiat de cel al Republicii Capului Verde.
Urmărește ultimele evoluții din a 106-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.