Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 380: Soldații ruși se plâng că sunt folosiți drept „carne de tun” / De ce a decis Kievul să mai lupte pentru Bahmut / Turcia a blocat fluxul de bunuri sancționate către Rusia / Mii de oameni l-au însoțit pe eroul ucrainean „Da Vinci” pe ultimul drum

HotNews.ro
Razboi in Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Razboi in Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucrainenii spun că au reușit să împiedice trupele lui Vladimir Putin în încercarea lor de a înconjura orașul Bahmut, dar situația din această bătălie, cea mai sângeroasă din tot războiul, rămâne „foarte dificilă”.

08:50Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: Începem discuții cu Norvegia despre posibilitatea unei misiuni de antrenament pentru piloţii noştri
  • SUA acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova. „Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
  • Ucraina nu are nicio legătură cu sabotajul asupra conductelor Nord Stream, este o dezinformare, afirmă Volodimir Zelenski
  • O nouă fază a colapsului sovietic / Rusia și-a avertizat vineri aliații din fosta Uniune Sovietică cu privire la pericolele alinierii la Statele Unite, după ceea ce Moscova a declarat că a fost o tentativă de lovitură de stat susținută de Occident în Georgia, similară revoluției ucrainene „Maidan” din 2014, potrivit Reuters.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunţată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din faţa Adunării Federale.
  • Canada a interzis vineri importurile de aluminiu şi oţel din Rusia pentru a „tăia sau limita veniturile care finanţează invadarea ilegală şi barbară a Ucrainei”. Aceste importuri au reprezentat aproape 250 de milioane de dolari canadieni (170 de milioane de euro) în 2021
  • Șeful grupului paramilitar rus Wagner a anunțat vineri deschiderea a 58 de centre de recrutare în 42 de orașe din Rusia, transmite AFP. Recrutarea de deținuți care ispășesc pedepse în penitenciarele din Rusia de către compania militară privată rusă Wagner este „alarmantă”, afirmă un grup de experți ai ONU într-o declarație comună difuzată vineri de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).
  • Rata inflației din Rusia a scăzut sub 11% în februarie, la aproape un an după ce a crescut brusc în urma primelor sancțiuni internaționale, a anunțat vineri agenția de statistică Rosstat, potrivit AFP.
  • UE ar putea majora fondurile destinate achiziţiei de arme pentru Ucraina cu 3,5 miliarde de euro

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 380, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: Începem discuții cu Norvegia despre posibilitatea unei misiuni de antrenament pentru piloţii noştri

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre eroii ţării, în condiţiile în care în cursul zilei au avut loc funeraliile unui militar celebru şi îndrăgit al ţării, poreclit „Da Vinci”, care a murit pe frontul de la Bahmut. Liderul de la Kiev a prezentat de asemenea situaţia din ţară, după atacul masiv cu rachete de joi, iar la capitolul contacte diplomatice a menţionat discuţii cu premierul Finlandei şi cu ministrul apărării din Norvegia, anunţând că sunt discuţii pentru ca piloţii ucraineni să se antreneze în această ţară.

00:54 Canada interzice importurile de aluminiu şi oţel din Rusia

Canada a interzis vineri importurile de aluminiu şi oţel din Rusia pentru a „tăia sau limita veniturile care finanţează invadarea ilegală şi barbară a Ucrainei”.

Aceste importuri au reprezentat aproape 250 de milioane de dolari canadieni (170 de milioane de euro) în 2021, potrivit celor mai recente date guvernamentale.

00:12 Președintele SUA, Joe Biden, și șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, au discutat, printre altele, despre războiul Rusiei în Ucraina, în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri la Casa Albă. Statele Unite și Uniunea Europeană au promis „sprijin de securitate, economic și umanitar” pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie, au declarat cei doi lideri, potrivit CNN.

„Rămânem angajați să oferim și să mobilizăm sprijinul internațional”, inclusiv din partea sectorului privat, pentru a asigura stabilitatea economică a Ucrainei, au declarat Biden și von der Leyen într-o declarație comună. Aceștia au adăugat că ajutorul și instruirea militară vor continua, de asemenea.

23:38Candidata republicană la președinție Nikki Haley apără sprijinul SUA pentru Ucraina

Nikki Haley a apărat vineri, la un eveniment în Iowa, sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, după ce a fost întreruptă de o persoană din mulțime care susținea că Ucraina nu este un aliat al SUA.

„Ucraina nu este aliatul nostru, de ce facem asta?”, a strigat un membru al audienței la un forum de politică externă găzduit de Institutul Bastion în timp ce Haley vorbea.

Haley a răspuns că, deși Ucraina nu este un aliat direct, „nu avem un aliat mai bun la Națiunile Unite decât Ucraina” și a susținut că pierderea războiului din Ucraina ar putea duce la un război mondial.

SUA acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova

22:40 Experții ONU califică drept „alarmantă” recrutarea de deținuți de către grupul de mercenari Wagner

Recrutarea de deținuți care ispășesc pedepse în penitenciarele din Rusia de către compania militară privată rusă Wagner este „alarmantă”, afirmă un grup de experți ai ONU într-o declarație comună difuzată vineri de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Membrii grupului Wagner ar „oferi grațieri pentru sentințe penale” și „o plată lunară” pentru rudele acelor deținuți care acceptă să li se alăture, spun experții.

21:25SUA acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

El le-a declarat reporterilor că acestea sunt informaţii recent declasificate de serviciile de spionaj şi a precizat că SUA au transmis aceste informaţii – plus „detalii suplimentare” – autorităţilor moldovene „pentru ca acestea să poată investiga în continuare şi să întrerupă planurile ruseşti”.

20:45 Ucraina nu are nicio legătură cu sabotajul asupra conductelor Nord Stream, este o dezinformare, afirmă Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat vineri orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream, după ce publicaţia americană New York Times şi cea germană Die Zeit au scris, invocând ceea ce au susţinut a fi noi date ale serviciilor de informaţii ale SUA, că un „grup pro-ucrainean” ar fi autorul sabotajului.

20:20 O nouă fază a colapsului sovietic / Rusia îi avertizează pe aliații regionali să nu se alinieze cu Statele Unite

Rusia și-a avertizat vineri aliații din fosta Uniune Sovietică cu privire la pericolele alinierii la Statele Unite, după ceea ce Moscova a declarat că a fost o tentativă de lovitură de stat susținută de Occident în Georgia, similară revoluției ucrainene „Maidan” din 2014, potrivit Reuters.

19:24 UE ar putea majora fondurile destinate achiziţiei de arme pentru Ucraina cu 3,5 miliarde de euro

Uniunea Europeană va trebui să decidă în scurt timp asupra unei noi majorări a fondurilor destinate achiziţiei de arme pentru Ucraina, a afirmat vineri un înalt oficial al UE, potrivit căruia următoarea suplimentare de fonduri s-ar putea ridica la 3,5 miliarde de euro.

Lavrov compară protestele din Georgia şi din Moldova

19:11 Sondaj: Câți cetățeni ai Ucrainei vorbesc ucraineana în viața de zi cu zi / Diferențe mari între est și vest

Numărul ucrainenilor care vorbesc ucraineana în viața de zi cu zi a crescut de la 64% în 2021 la 71% în 2022, potrivit unui sondaj realizat de Fundația Inițiative Democratice, scrie Kyiv Independent.

18:34 Rusia: Inflația scade la 11% în februarie / Prețuri mari la alimente

Rata inflației din Rusia a scăzut sub 11% în februarie, la aproape un an după ce a crescut brusc în urma primelor sancțiuni internaționale, a anunțat vineri agenția de statistică Rosstat, potrivit AFP.

17:27Lavrov compară protestele din Georgia şi din Moldova şi este deranjat de reacţia diferită a occidentalilor. El acuză un complot american anti-Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunţată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din faţa Adunării Federale.

17:10 Zelenski a dus un ultim omagiu luptătorului „Da Vinci”și celor care au murit în Bahmut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a adus vineri un tribut luptătorului Dmitro Koţiubailo, cunoscut ca „Da Vinci”, exprimandu-și public afecțiunea pentru cel care care „și-a dedicat întreaga lui viață de adult” pentru apărarea Ucrainei, potrivit Reuters.

16:29 Guvernul elevețian a declarat vineri că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor produse pe teritoriul său către alte state, în ciuda presiunii a numeroase țări care cer dreptul de a transfera armei Ucrainei, scrie Reuters.

„Consiliul Federal apără statul de neutralitate al Elveției și va continua să protejeze beneficiile acestui principiu”, se arată în declarație.

Gruparea Wagner recrutează mai mulți mercenari

15:59 Șeful grupului paramilitar rus Wagner a anunțat vineri deschiderea a 58 de centre de recrutare în 42 de orașe din Rusia, transmite AFP.

„În 42 de orașe din Federația Rusă au fost deschise centre de recrutare pentru Wagner. Acolo sosesc noi luptători, (ei) ne vor însoți pentru a-și apăra țara și familiile”, a declarat omul de afaceri Evgheni Prigojin.

15:51 Statele membre ale UE și deputații europeni au convenit vineri să reducă consumul de energie al Europei până în 2030 prin renovarea clădirilor, industrii eficiente din punct de vedere energetic și eforturi din sectorul public.

Textul privind „eficiența energetică” a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2021 ca parte a unui plan climatic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% până în 2030, comparativ cu 1990. (AFP)

15:37 Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR) a declarat vineri că Rusia a stocat timp de o lună rachete pentru a efectua noul atac pe scară largă de joi.

15:22 Ucraina a notificat vineri trei foști directori din cadrul producătorului de avioane Antonov că sunt suspecți de obstrucționarea armatei țării și că au permis Rusiei să distrugă emblematicul avion cargo gigant „Mriya” la începutul războiului.

Procuratura Generală și serviciul de securitate SBU au afirmat că foștii directori au împiedicat Garda Națională ucraineană să construiască fortificații la un aeroport cheie de la periferia Kievului în ianuarie-februarie anul trecut, când apăruse amenințarea invaziei ruse.

SBU și procurorii au precizat că doi dintre suspecți au fost reținuți, iar fostul director general al Antonov a fost dat în urmărire. Suspecții riscă 15 ani de închisoare. (Reuters)

Mii de oameni îl însoțesc pe eroul ucrainean „Da Vinci” pe ultimul drum

15:06 Noi imagini din Kiev arată că eroul ucrainean Dmitro Koţiubailo este însoțit pe ultimul drum de mii de oameni:

14:52Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric.

14:36Mihail Fridman, oligarhul rus care s-a plâns că Occidentul a uitat de faptele sale bune când a impus sancțiuni împotriva sa, și partenerul său de afaceri Petr Aven, urmează să își vândă participația la Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, pentru a încerca să scape de sancțiuni.

14:33 Rishi Sunak s-a întâlnit în vineri cu Emmanuel Macron la Paris pentru a discuta o serie de subiecte, inclusiv războiul din Ucraina. În timp ce se afla în drum spre capitala franceză în această dimineață, Sunak a declarat că cei doi lideri susțin amândoi Ucraina și a adăugat că scopul lor este de a oferi Ucrainei sprijinul suplimentar de care are nevoie pentru a avea un „avantaj decisiv pe câmpul de luptă”.

„În mod evident, am preluat inițiativa de a furniza tancuri principale de luptă, ceea ce a fost util pentru a-i stimula și pe alții să facă același lucru. Armele cu rază lungă de acțiune au fost un alt domeniu în care, din nou, am avansat, deoarece credem că această capacitate, alături de tancuri, este esențială în această etapă a conflictului”, a spus el. (Sky News)

14:20 Zelenski, însoțit de premierul finlandez Sanna Marin (care face o vizită la Kiev), s-a dus să-și ia adio de la celebrul luptător ucrainean, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, ce a fost ucis în luptele din zona Bahmut.

De ce a decis Kievul să mai lupte pentru Bahmut

13:49 Rusia a luat o parte din armele și echipamentele furnizate de SUA și NATO Ucrainei și rămase pe câmpul de luptă și le-a trimis în Iran, unde SUA consideră că Teheranul va încerca să le copieze, au declarat pentru CNN patru surse familiarizate cu această chestiune.

În ultimul an, SUA, NATO și alți oficiali occidentali au observat mai multe cazuri în care forțele rusești au preluat armamente individuale, inclusiv lansatoare antitanc Javelin și lansatoare antiaeriene Stinger, pe care forțele ucrainene au fost uneori nevoite să le lase pe câmpul de luptă.

În multe dintre aceste cazuri, Rusia le-a transportat apoi cu avionul în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze propria versiune a armelor, au precizat sursele.

13:44 Imagini dramatice: Cum reacționează un soldat rus când se trezește cu o grenadă scăpată în tranșee / Finalul surpinzător filmat de ucraineni din dronă

13:22 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că discuția purtată cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja reuniunii miniștrilor de externe ai G20 de la New Delhi de săptămâna trecută a fost „constructivă”, a relatat agenția de presă TASS.

Cei doi au discutat despre problemele legate de armele nucleare și despre conflictul din Ucraina, a precizat Lavrov.

13:19 Cel mai important consilier al lui Zelenski a dezvăluit de ce ucrainenii au rămas să lupte în Bahmut: „Avem două obiective”

Soldații ruși se plâng că sunt folosiți drept „carne de tun”

12:46 Mai multe petroliere încărcate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) nu au putut trece pe sub podul rusesc din Crimeea din cauza restricțiilor de securitate, au declarat vineri traderi citați de Reuters.

Furnizorii de GPL sunt obligați astfel să folosească alte rute de ieșire din Rusia, notează sursa citată.

Podul rutier și feroviar de 19 km, care a fost inaugurat personal de președintele Vladimir Putin în 2018, a fost afectat de o explozie pe 8 octombrie, într-un atac despre care Rusia a spus că a fost comis de Ucraina.

12:32Viktor Orban: Ungaria și Vaticanul sunt singurele țări europene pro-pace

12:06 Alimentarea cu energie electrică și apă a Kievului a fost restabilită vineri dimineață, după atacul cu rachete rusești de joi, potrivit lui Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

„Nu există întreruperi de energie electrică. Alimentarea cu apă este în regim normal. Serviciul de furnizare de căldură este în curs de restabilire”, a declarat el. (CNN)

11:58În ultimele săptămâni pe rețelele de socializare a apărut un val de înregistrări video filmate de soldați ruși din diferite colțuri ale țării care se plâng că sunt folosiți pe post de „carne de tun” și sunt trimiși la atac nepregătiți sau în lupte sinucigașe.

O nouă zi cu pierderi mari pentru ruși

11:52 Kremlinul a transmis vineri că există riscul unor posibile „provocări” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste ale Georgiei susținute de Rusia, după ce în Georgia au avut loc proteste din cauza proiectului de lege privind „agenții străini”.

Parlamentul georgian a renunțat vineri la proiectul de lege, după trei zile de manifestații de stradă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova urmărește situația „cu îngrijorare”.

11:34 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 870 de soldați, 7 tancuri, 6 alte blindate, 10 piese de artilerie, 6 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 3 echipamente speciale, plus 9 drone și 34 de rachete de croazieră doborâte:

11:27 Uniunea Europeană dorește să organizeze exerciții navale comune ca parte a eforturilor sale de protejare a infrastructurii critice pe mare, a declarat șeful politicii de mediu a UE.

Îngrijorările legate de amenințările la adresa securității infrastructurii maritime europene au fost amplificate de atacurile din septembrie asupra conductelor Nord Stream.

UE urmează să publice vineri o strategie de securitate maritimă actualizată, care va prezenta planurile de organizare a unui exercițiu naval anual al UE și de coordonare a eforturilor naționale ale țărilor pentru a proteja gazoductele, cablurile submarine de date, parcurile eoliene offshore și alte infrastructuri maritime critice. (Reuters)

Turcia a blocat fluxul de bunuri aflate sub sancțiuni către Rusia

11:10 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri „sincere felicitări” „prietenului său drag” Xi Jinping, reales preşedinte al Chinei, şi a salutat „întărirea” cooperării lor pe fondul conflictului din Ucraina, relatează AFP.

„Rusia apreciază foarte mult contribuţia dvs. personală la întărirea relaţiilor parteneriatului global şi a cooperării strategice între ţările noastre. Sunt sigur că, acţionând împreună, vom asigura dezvoltarea unei cooperări rus-chineze fructuoase în mai multe domenii”, a declarat Putin, într-un mesaj publicat de Kremlin. (Agerpres)

11:08Alarmele aeriene au fost oprite, nu au fost raportate lovituri rusești.

10:42 VIDEO Calm incredibil al unui voluntar finlandez pe frontul din Ucraina. Ce i-a răspuns unui soldat lovit în piept de un lunetist și cum a reacționat când i-a luat foc mașina.

10:34Mama lui Oleksandr Matsievskyi, soldatul ucrainean executat de militarii ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!”, a povestit momentul tulburător în care a descoperit că fiul ei a fost ucis în captivitate.

09:53 Alerte aeriene în toată Ucraina, ce par să fi fost declanșate după decolarea unor bombardiere rusești ce pot lansa rachete hipersonice Kinjal.

09:42Mutare surpriză a Turciei: A oprit tranzitul de bunuri aflate sub sancțiuni către Rusia.

Papa Francisc: Războiul este impulsionat de interesele mai multor „imperii”

09:06Evaluarea de vineri dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Joi, Rusia a efectuat un val cu cel puțin 80 de lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii critice ucrainene. Rusia a tras rachete de croazieră, rachete de antiaeriene folosite în atacuri sol-sol, drone iraniene de atac unidirecțional și un număr neobișnuit de mare de rachete balistice hipersonice lansate din aer.
  • Acesta a fost primul val major de lovituri cu rază lungă de acțiune de după 16 februarie 2023 și probabil unul dintre cele mai mari de după decembrie 2022. Oficialii ucraineni au anunțat că cel puțin 11 civili au fost uciși.
  • Intervalul dintre valurile de lovituri este probabil din ce în ce mai mare deoarece Rusia trebuie acum să acumuleze o masă critică de rachete nou produse de industria sa militară înainte de a putea recurge la un atac suficient de amplu pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană.

08:35 Războiul din Ucraina este impulsionat de interesele mai multor „imperii” și nu doar de cele ale Rusiei, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri.

Francisc a spus că conflictul este alimentat de „interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți”. În interviul citat, suveranul pontif și-a exprimat și disponibilitatea de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin pentru a face apel la pace. (Reuters)

Trupele Wagner par să devină „vioara a doua” în Bahmut

08:26 Armata regulată rusă pare să devină „vioara întâi” în Bahmut / Ce fac trupele Wagner

08:02 SUA și partenerii săi internaționali au sechestrat active rusești în valoare de peste 58 de miliarde de dolari, notează Kyiv Independent.

Grupul operativ multilateral „Elite, interpuși și oligarhi rusești” (REPO) a anunțat joi că din 24 februarie 2022 și până acum au blocat active rusești în valoare de peste 58 de miliarde de dolari.

00:57 Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei „nu fac față suficient de bine” rachetelor hipersonice rusești.

00:18 Liderul transnistrean a apărut la televizor ca să dea detalii despre presupusul atentat de la Tiraspol / Kievul îl ironizează, Chișinăul neagă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Armata ucraineană a împiedicat trupele rusești să încercuiască Bahmutul din regiunea Donețk, dar situația de pe câmpul de luptă din zonă rămâne „foarte dificilă”, a declarat joi General-colonelul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.
  • Directorul CIA, William Burns, a subliniat că războiul rusesc ar putea reconfigura planurile Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul. El a declarat că „nimeni nu a urmărit mai atent” ceea ce s-a întâmplat în Ucraina decât preşedintele chinez Xi Jinping.
  • Rusia plănuiește o „provocare la scară largă” la granița Belarusului cu Ucraina „în viitorul apropiat”, care ar putea implica distrugerea infrastructurii, precum și mai multe victime civile, spune Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.
  • Rusia a spus că forțele sale au efectuat un „atac masiv” asupra infrastructurii ucrainene „drept represalii” după ceea ce spune că a fost un atac terorist în regiunea rusă Briansk, săptămâna trecută.
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua de energie a Ucrainei, după ce rămăsese fără curent din cauza atacurilor aeriene.
  • Serviciile de securitate din regiunea separatistă transnistreană au susținut că au zădărnicit o tentativă de asasinat ucrainean împotriva liderului regiunii, potrivit agențiilor rusești de știri. Cine este „teroristul” despre care separatiștii spun că ar fi vrut să-l asasineze pe liderul Transnistriei, la comanda Kievului.
  • Moscova a afirmat că acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră a fost pus în aplicare doar „pe jumătate”, ridicând îndoieli cu privire la posibilitatea prelungirii acordului care urmează să expire săptămâna viitoare.
  • Rusia a introdus sancțiuni personale împotriva a 144 de oficiali guvernamentali, jurnaliști, legislatori și alte personalități publice din cele trei state baltice care sunt considerate „cele mai ostile” Moscovei.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu observă nicio dorință din partea președintelui rus Vladimir Putin de a negocia încetarea războiului din Ucraina.
  • Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze pe piețele globale, pentru a procura 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a declarat șeful politicii energetice a UE.
  • Turcia a admis că Suedia și Finlanda au făcut pași concreți pentru a răspunde preocupărilor Ankarei cu privire la candidaturile lor la NATO, iar cele trei țări vor ține noi runde de discuții.
  • Leonid Volkov, un consilier de top al politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a declarat joi că își dă demisia din conducerea Fundației Anticorupție după ce a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile împotriva unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia.
  • Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ține un discurs la premiile Oscar din 2023 a fost refuzată, după ce anul trecut a primit tot un răspuns negativ.
  • Kremlinul ar încerca, prin compania Gazprom, să înființeze o nouă formațiune armată controlată de guvernul rus, declarată ca unitate de voluntari. Compania ar oferi un salariu de două ori mai mare decât cel oferit de Grupul Wagner.
  • Soluție de compromis? Nou semnal că Ucraina ar putea primi avioane de luptă din țările NATO.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro