Sari direct la conținut

Zeci de mii de voluntari s-au înscris în Gărzile de Asalt ale Ucrainei. Care este scopul acestor brigăzi de „stormtroopers” și a cui a fost ideea

HotNews.ro
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un număr de 28.000 de luptători voluntari au depus cereri în ultima lună pentru a se alătura Gărzii de Asalt a Ucrainei, aproape toate unitățile fiind deja formate, a anunțat ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, potrivit Ukrinform.

„Am acceptat deja 28.000 de cereri din partea luptătorilor voluntari. Cererile au fost depuse prin intermediul centrelor de furnizare a serviciilor administrative și prin intermediul site-ului respectiv. Bineînțeles, nu toată lumea intră în aceste unități, deoarece procesul de selecție este destul de dur. Am început deja să instruim aproape toate unitățile în zonele de pregătire din țara noastră”, a declarat Klimenko.

El a precizat că antrenamentele vor dura atâta timp cât va fi necesar pentru a obține unități pregătite de luptă.

„Unitățile au fost în mare parte formate și astăzi recrutăm luptători voluntari suplimentari, astfel încât să avem o rezervă pentru viitor”, a adăugat Klimenko.

Ideea brigăzilor de „stormtroopers” a venit de la fostul ministru de interne

Anunțul privind constituire Gărzii de Asalt a fost făcut de ministrul ucrainean de interne la începutul lunii februarie.

„Ucraina se pregătește pentru un asalt până în Crimeea și la Marea Neagră, pentru a-i alunga pe ocupanți de pe teritoriul nostru. Ministerul Afacerilor Interne începe să formeze brigăzi de asalt ale Gărzii Naționale, ale Poliției Naționale și ale Serviciului de Stat de Pază a Frontierei, numite Garda de Asalt.

Acestea sunt brigăzi de voluntari, oameni motivați care vor participa la eliberarea Luganskului, Donețkului și a Crimeei… Opt brigăzi împotriva unui singur inamic. Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a spus Klimenko în urmă cu peste o lună.

Ideea acestor brigăzi de „Stormtroopers”, sub numele de Garda de Asalt, a venit de la fostul ministru de interne Denis Monastyrsky, care a murit într-un accident de elicopter în ianuarie.

„Vreau să vă spun despre proiectul pe care prietenul meu Denys Monastyrskyi îl pregătea, dar, din motive tragice, nu a reușit niciodată să îl pună în aplicare”, a declarat și Rostislav Smirnov, consilier în ministerul ucrainean de interne, potrivit Pravda.ua.

„Vorbim despre Garda de asalt, un proiect care are ca scop strângerea de voluntari motivați care să se pregătească și să participe la operațiuni ofensive pentru a întări forțele principale ale țării noastre și pentru a alunga inamicul de pe teritoriul nostru cât mai curând posibil.

Ideea proiectului este că oricine dorește poate să-și aleagă o unitate militară conform spiritului său, să se înscrie și să urmeze câteva luni de pregătire de luptă obligatorie, urmate de coordonarea de luptă a noilor unități. Adică, nu în condițiile mobilizării generale, oriunde ești repartizat, ci din proprie inițiativă la unitatea care corespunde valorilor și ideologiei tale”, a explicat el.

Voluntarii din Garda de asalt pot alege între:

  • Stalevyi kordon („Granița de oțel”, brigadă a Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina);
  • Chervona Kalyna („Viburnul roșu”, brigada include deja militari care au participat la luptele din regiunile Donețk și Lugansk, au apărat Kievul);
  • Liut („Furie”, brigadă a Poliției Naționale a Ucrainei);
  • Rubij (Militarii care au apărat aeroportul Hostomel, Rubizhne din regiunea Lugansk);
  • Spartan (brigadă de asalt de forță, a apărat Harkov);
  • Kara Dag („Pedeapsa pentru Crimeea”, va participa la eliberarea Peninsulei);
  • Burevii („Uragan”, brigada de eliminare a armatei ruse, potrivit lui Smirnov);
  • Azov (unitate legendară în Ucraina, au luptat inclusiv în Mariupol).

Voluntarii care vor deveni „stormtroopers” vor primi salarii bune,, posibilitatea de a obține locuințe, instruire și alte „avantaje substanțiale” în cadrul acestui proiect, au spus autoritățile ucrainene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro