Sari direct la conținut

Desfășurarea de arme nucleare în Belarus nu este limitată în timp – diplomat rus de rang înalt

HotNews.ro
Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la Moscova, Foto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la Moscova, Foto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

Desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenția rusă de stat TASS și Reuters.

Rusia a anunțat în martie că desfășoară arme nucleare tactice în Belarus, un aliat apropiat care a oferit sprijin pentru atacul Moscovei asupra Ucrainei. Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că armele au început să sosească luna trecută.

Desfășurarea este prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase, arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă și mai puțin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă, în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

„În ceea ce privește posibilul interval de timp pentru prezența armelor nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului, acordurile ruso-belaruse nu implică nicio restricție în acest sens”, a declarat într-un interviu pentru TASS, Alexei Polișciuk, directorul departamentului pentru fostele state sovietice din cadrul Ministerului rus de Externe.

Polișciuk a declarat că armele ar putea fi, ipotetic, scoase din Belarus dacă SUA și NATO „se abțin să submineze securitatea și suveranitatea Rusiei și a Belarusului”.

Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro