Sari direct la conținut

VIDEO Rușii au lovit în plin un tanc Leopard 2A6 cu o dronă Lancet

HotNews.ro
Tanc Leopard 2 pe câmpul de luptă, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Tanc Leopard 2 pe câmpul de luptă, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucrainenii au aruncat în luptă multe din tancurile Leopard 2 pe care le-au primit, iar odată cu contraofensiva lansată de Kiev multe din acestea au suferit daune în luptă. Rușii folosesc cu succes de luni de zile deja „kalașnikovul zburător”, dronele kamikaze Lancet cu care au făcut prăpăd printre blindatele ucrainene.

Noi imagini publicate arată fix cum o astfel de dronă Lancet ia la țintă și lovește în plin un tanc ucrainean Leopard 2A6.

În imagini se vede cum drona lovește dintr-o parte în zona din spatele turelei. Are loc o explozie, iar ulterior se vede cum tancul rămâne pe loc fumegând. Totuși nu are loc o explozie catastrofală cum se întâmplă adesea cu tancurile de sorginte sovietică, care după lovituri similare explodează odată cu încărcătura din interior.

„Kalașnikovul zburător” face prăpăd pe front. Ucigașul lent distruge echipamente de milioane de dolari ale forțelor ucrainene

Militarii ucraineni din patru echipaje de artilerie diferite au spus pentru Reuters că drona Lancet, supranumită și „Kalașnikovul zburător” , este una dintre principalele amenințări cu care se confruntă pe câmpul de luptă.

Mai mulți soldați au declarat că frecvența utilizării sale a crescut în ultimele luni.

„Mai devreme, în primăvară, nu foloseau Lanceturile la fel de des ca acum”, a declarat pentru Reuters Bogdan, un artilerist în vârstă de 35 de ani, care are indicativul Doc, aflat în apropiere de Avdiivka, pe linia frontului din regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării a încurajat o creștere a producției de Lancet ca o modalitate ieftină de a lovi echipamentele occidentale de mare valoare oferite Ucrainei pentru contraofensiva sa, a declarat Samuel Bendett, analist la Center for a New American Security.

Bendett a precizat că, potrivit unor surse rusești accesibile publicului, o dronă Lancet costă aproximativ 3 milioane de ruble, echivalentul a 35.000 de dolari.

În comparație, analiștii estimează că o singură rachetă S-300 folosită de Rusia costă cel puțin câteva sute de mii de dolari. Asta în timp ce un tanc Leopard 2 valorează câteva milioane de dolari.

Deoarece Lancet este un dispozitiv de unică folosință care se distruge singur la impact, Bendett a declarat că tactica poate fi eficientă doar dacă costul este menținut la câteva zeci de mii de dolari pentru fiecare dronă.

Dronele Lancet, „muniții rătăcitoare” pilotate în timp real

Dronele Lancet, care sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare, a reprezentat o amenințare tot mai mare pe linia frontului ucrainean în ultimele luni, potrivit soldaților ucraineni.

Dronele ZALA sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta de la 1 kg până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Cel mai nou model Lancet, Lancet 3, poate zbura și până la 50 km, a declarat Bendett, ceea ce o face mai capabilă să lovească ținte aflate adânc în spatele liniilor ucrainene decât orice altă dronă kamikaze rusă în afară de Shahed.

Capacitatea sa de a sta în aer și apoi de a-și urmări ținta reprezintă o amenințare pentru echipamentele de mare valoare, cum ar fi tancurile, artileria autopropulsată și sistemele de lansare a rachetelor.

Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro