Sari direct la conținut

Un oficial ucrainean de rang înalt apără viteza contraofensivei: „Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina”

HotNews.ro
Soldați ucraineni în Donețk, Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni în Donețk, Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a apărat progresele înregistrate de Ucraina în contraofensiva sa, potrivit CNN.

El a susținut că, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, armata rusă era „isteric temută și nici măcar nu se imagina că poate fi combătută eficient”.

„Pentru a demonta în sfârșit un alt mit la care ieri oamenilor le era frică să se gândească, toată lumea trebuie să aibă răbdare și să monitorizeze îndeaproape activitatea de înaltă calitate a forțelor armate ale Ucrainei. Ele vor ajunge în orice caz la o concluzie obligatorie și corectă. Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina. Cel puțin pentru Ucraina și Europa. Între timp… operațiunile ofensive continuă”, a scris el pe Twitter.

Într-o înregistrare video publicată marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că contraofensiva nu a fost ușoară și că „de desfășoară probabil mai lent” decât sperau unii.

Aliaţii occidentali primesc informații tot mai sumbre despre ofensiva Ucrainei

Comentariile sale au fost făcute după ce CNN a relatat că oficialii occidentali descriu evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în timp ce se luptă să străpungă liniile defensive multistratificate ale Rusiei, potrivit unor înalți oficiali americani și occidentali informați cu privire la cele mai recente informații.

„Vor vedea în continuare, în următoarele două săptămâni, dacă există o şansă de a face progrese. Dar ca ei să facă într-adevăr progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict cred că este extrem, extrem de puţin probabil”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt pentru CNN.

„Informările pe care le avem ne dau de gândit. Ni se reamintesc provocările cu care se confruntă”, a declarat reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois, care s-a întors recent de la întâlniri pe care le-a avut în Europa cu comandanţii americani care antrenează forţele blindate ucrainene.

„Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, spune congresmenul.

Principala provocare pentru forţele ucrainene este dificultatea continuă de a străpunge liniile defensive multistratificate ale Rusiei în estul şi sudul ţării, care sunt marcate de zeci de mii de mine şi de reţele vaste de tranşee.

Forţele ucrainene au suferit pierderi uriașe acolo, ceea ce i-a determinat pe comandanţii ucraineni să reţină unele unităţi pentru a se regrupa şi pentru a reduce pierderile.

„Ruşii au mai multe linii de apărare, iar ei (ucrainenii) nu au trecut cu adevărat de prima linie”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt. „Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime şapte, opt săptămâni, care este probabilitatea ca ei să le facă brusc, cu forţe mai epuizate? Pentru că sunt condiţii extrem de grele”, subliniază diplomatul.

Sosirea toamnei va complica ofensiva ucraineană

Un oficial american de rang înalt a declarat că SUA recunosc dificultăţile cu care se confruntă forţele ucrainene, deşi păstrează speranţa unor noi progrese.

„Recunoaştem cu toţii că decurge mai greu şi mai încet decât şi-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii -, dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ca ei să poată face progrese”, a declarat acest oficial.

Pe de altă parte, mai mulţi oficiali spun că apropierea toamnei, când se aşteaptă ca vremea şi condiţiile de luptă să se înrăutăţească, oferă forţelor ucrainene o fereastră limitată pentru a mai avansa.

În plus, oficialii occidentali spun că progresul lent a scos la iveală dificultatea de a transforma forţele ucrainene în unităţi combinate de luptă mecanizate, uneori cu doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri şi alte sisteme de arme noi furnizate de Occident.

Urmărește ultimele evoluții din a 532-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro