Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 543: Olanda și Danemarca vor trimite Ucrainei avioane F-16 / O dronă a lovit o gară din Moscova

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe frontul din Torske (regiunea Donețk), Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni pe frontul din Torske (regiunea Donețk), Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Apărarea aeriană rusă a bruiat o dronă ucraineană care zbura spre Moscova duminică dimineața devreme și s-a prăbușit, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Piloții ucraineni au început instruirea pe avioanele de luptă F-16, potrivit ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

07:24 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Danemarca a spus că va livra Ucrainei 19 avioane F-16, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Olanda va furniza țării sale un număr de 42 de avioane, deși premierul olandez Mark Rutte nu a spus câte astfel de aeronave va trimite Kievului
  • Au existat din ce în ce mai multe rapoarte despre rachete SA-5 Gammon care lovesc Rusia și drone care lovesc în mod regulat Moscova, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor.
    Conducerea forțelor aerospațiale ale Rusiei este probabil supusă unei presiuni considerabile pentru a îmbunătăți apărarea antiaeriană în părțile de vest ale țării, a adăugat Ministerul Apărării.
  • Trei drone ucrainene doborâte deasupra regiunii Belgorod – ministerul rus al apărării .
  • Rusia a declarat că dronele ucrainene au atacat duminică patru regiuni separate, rănind cinci persoane și forțând două dintre aeroporturile din Moscova să devieze pentru scurt timp zborurile.
  • Piloţii ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 543, LIVETEXT:

20:21Danemarca s-a angajat să trimită 19 avioane F-16. Imagini cu Volodimir Zelenski și prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen într-un avion de luptă.

„Discuții foarte productive, concentrate și concrete cu premierul Mette Frederiksen. Piloții și inginerii noștri și-au început deja pregătirea în Danemarca. Danemarca va furniza Ucrainei 19 F-16. Lucrăm la viteza pregătirilor. În timpul discuțiilor am discutat și despre posibilitatea extinderii misiunilor de antrenament — algoritmul este clar. Coaliția noastră F-16 își dovedește eficiența”, a scris Volodimir Zelenski pe rețeaua de socializare X.

19:48Trei drone ucrainene doborâte deasupra regiunii Belgorod – ministerul rus al apărării . Trei drone ucrainene au fost doborâte de sistemele ruse de apărare aeriană în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, a anunțat duminică ministerul rus al apărării. „În 20 august, în jurul orei 14:00, ora Moscovei, tentativa de atac a regimului de la Kiev asupra instalațiilor de pe teritoriul Rusiei cu două vehicule aeriene fără pilot de tip avioane a fost zădărnicită. Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus vehiculele aeriene fără pilot deasupra Regiunii Belgorod”, se arată în comunicatul agenției TASS

19:38Dictatorul belarus Alexandru Lukașenko l-a felicitat pe președintele Ungariei Katalin Novak, spunând că ambele țări au „abordări similare” cu privire la „cele mai importante probleme”.

Zelenski spune că Olanda va trimite 42 de avioane F-16

19:15Ministrul danez al apărării: „Sunt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, va dona avioane de luptă F-16 Ucrainei”. Zelenski spune că va primi 42 de avioane

18:55 De la începutul războiului din Ucraina, câinele Patron a devenit vedetă nu numai în armata ucraineană, pentru că ajută la detectarea minelor lăsate de ruși, dar și în lumea întreagă. Doar că el nu este singurul patruped care îi ajută pe ucraineni să facă față impactului devastator al invaziei rusești și nu este singura cale în care câinii și pisicile au întins o „lăbuță de ajutor”, relatează BBC.

Cum îi ajută câinii și pisicile pe ucraineni să facă față războiului

18:09Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la o bază a forțelor aeriene daneze din sudul țării nordice, relatează AFP. Anunțul sosirii sale în Danemarca a fost făcut chiar de președintele ucrainean.

17:31Președintele Ucrainei Volodomir Zelenski va vizita Danemarca duminică, a anunțat duminică biroul premierului danez după ce a anunțat decizia de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, relatează Reuters.

15:43Țările de Jos și Danemarca vor livra Ucrainei un număr nespecificat de avioane de luptă F-16 odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru transfer, a declarat duminică premierul olandez Mark Rutte, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se afla în Olanda, relatează Reuters. Zelenski a anunțat pe Twitter că Ucraina va primi 42 de avioane de luptă.

15:06Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că apărarea antiaeriană a împiedicat un atac cu două drone asupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și care este o țintă obișnuită a atacurilor cu drone ucrainene, relatează Reuters.

Într-o declarație separată, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că 12 ținte aeropurtate au fost doborâte în apropierea orașului Belgorod.

14:07Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, împreună cu congresmanul Marcy Kaptur, a vizitat o fabrică de tancuri din Lima Ohio, care produce tancuri Abrams care vor fi trimise în Ucraina în această toamnă, relatează Ukrainska Parvda.

Markarova a spus că „este foarte important să menținem un dialog constant cu poporul, întreprinderile, organizațiile și regiunile americane, precum și să le spunem de ce sprijinul lor pentru Ucraina în timpul războiului este important”.

14:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns duminică în Olanda, în cadrul unui efort continuu de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei, la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare de avioane de luptă F-16 de către Olanda și Danemarca.

Olanda, împreună cu Danemarca, a condus în ultimele luni eforturile internaționale de a antrena piloți ucraineni pentru F-16 și de a livra în cele din urmă avioanele pentru a ajuta la contracararea superiorității aeriene a Rusiei, ale cărei forțe au invadat Ucraina în februarie 2022, notează Reuters.

O dronă a lovit o gară din Moscova

13:55O tentativă de atac terorist cu drone kamikaze a avut loc duminică dimineaţă în regiunea Rostov, a anunţat Vasili Golubev, guvernatorul regiunii aflate la graniţa cu Ucraina, în al cărei principal oraş, Rostov pe Don, se află comandamentul operaţiunii militare lansate de Rusia în Ucraina, relatează TASS.

12:37Agenţia spaţială a Rusiei, Roskosmos, a anunţat că a pierdut contactul cu sonda la scurt timp după ce a apărut o problemă, sâmbătă, în timp ce era dirijată pentru a intra pe orbita de preaselenizare.

12:00Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, îi sfătuiește pe analiștii occidentali care au îndoieli în legătură cu contraofensiva lansată în luna iunie sa să fie „prudenți cu previziunile și predicțiile lor pe termen lung”, potrivit BILD, citat de Ukrainska Pravda.

11:32Orașul Kupiansk a fost bombarat de ruși duminică dimineață, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, relatează The Kyiv Independent.

Un bărbat a fost rănit, o casă a fost avariată și un incendiu a izbucnit la o fabrică de prelucrare a cărnii.

11:06Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va riposta după ce şapte persoane, inclusiv o fetiţă de şase ani, au fost ucise şi 144 au fost rănite, sâmbătă, în urma atacului rusesc cu rachetă asupra pieţei centrale din oraşul istoric Cernihiv, situat în nordul Ucrainei, conform news.ro.

„Sunt sigur că soldaţii noştri vor răspunde la acest atac terorist. Un răspuns tangibil”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video nocturn, transmis după miezul nopţii, la finalul unei vizite făcute în Suedia.

Şapte persoane au fost ucise la Cernihiv de o rachetă rusească, inclusiv o fetiţă, pe o chema Sofia şi avea doar şase ani, a spus Zelenski, care a transmis condoleanţe familiilor. El a mai pus că între cei 144 de răniţi sunt 15 copii.

09:15O dronă ucraineană s-a prăbușit pe acoperișul unei gări din orașul rus Kursk, rănind cinci persoane și provocând un incendiu, a relatat duminică agenția de presă TASS, citându-l pe guvernatorul regional Roman Starovoit.

Orașul Kursk se află în regiunea cu același nume, în sud-vestul Rusiei, fiind mărginită la vest de Ucraina.

09:07Autoritățile rusești au suspendat pentru scurt timp zborurile către două aeroporturi din capitală din motive de securitate, relatează Reuters.

Măsura a fost luată după ce o dronă ucraineană zbura spre Moscova. Apărarea aeriană rusă a bruiat-o și s-a prăbușit, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Traficul aerian a fost reluat.

08:30Piloţii ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat presei ucrainene, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un atac cu rachete rusești asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a ucis șapte persoane, inclusiv un copil de șase ani, și a rănit peste 120 de persoane sâmbătă, au declarat autoritățile.
  • Ministerul rus al Apărării a raportat sâmbătă o serie de atacuri cu drone ucrainene care vizează regiunile Moscova, Novgorod la nord-vest de capitala Rusiei și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Nimeni nu a fost rănit în atacuri, relatează Reuters.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat sâmbătă Suedia, prima sa vizită în țară de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut. La o conferință de presă comună, Zelenski și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson au anunțat că cele două țări au convenit să consolideze cooperarea în ceea ce privește producția, instruirea și întreținerea vehiculelor de luptă de infanterie suedeze CV-90.
  • Ucraina a început discuțiile cu Suedia cu privire la posibilitatea de a primi avioane de luptă Gripen, a declarat președintele ucrainean.
  • Forțele aeriene ucrainene au declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă au doborât 15 din 17 drone rusești care vizau regiunile de nord, centru și vest.
  • În Rusia, Vladimir Putin a vizitat înalți oficiali militari în orașul Rostov-pe-Don, lângă granița cu Ucraina. Kremlinul a spus că președintele rus a ascultat rapoartele lui Valeri Gherasimov, comandantul responsabil cu operațiunile Moscovei în Ucraina, și alte personalități militare de top de la sediul districtului militar de sud al Rusiei.

––––––

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro