Sari direct la conținut

Răspunsul dur al Kievului după ce Occidentul a criticat contraofensiva ucraineană

HotNews.ro
Soldați ucraineni în acțiune, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în acțiune, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, îi sfătuiește pe analiștii occidentali care au îndoieli în legătură cu contraofensiva lansată în luna iunie sa să fie „prudenți cu previziunile și predicțiile lor pe termen lung”, potrivit BILD, citat de Ukrainska Pravda.

Șeful diplomației ucrainene a reacționat după ce serviciile de informații americane au a evaluat că Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta: cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării, așa cum a relatat The Washington Post.

Asta ar însemna că forțele Kievului nu vor reuși să își îndeplinească nici obiectivul strategic al ofensivei: tăierea în două a forțelor rusești din sudul țării și a culoarului terestru către Crimeea.

„Suntem calmi în legătură cu astfel de declarații. Potrivit unor oficiali, generali și analiști neidentificați, Ucraina ar fi trebuit să înceteze să mai existe în trei până la zece zile în februarie 2022”, a declarat Kuleba pentru Bild.

„Ei sugerează acum că Ucraina nu va fi capabilă să își recupereze tot teritoriul atât de repede. Acest lucru arată că până și cei care au îndoieli au mai multe speranțe pe măsură ce trece timpul”, a mai spus oficialul ucrainean.

Kuleba le-a recomandat analiștilor să nu subestimeze puterea Kievului.

„Ceea ce vreau să spun este că analiștii trebuie să fie mai prudenți în previziunile și predicțiile lor pe termen lung. Ceea ce avem nevoie, totuși, sunt mai multe capacități cu rază lungă pentru a obține mai multe rezultate într-un termen scurt”, a spus Kuleba, referindu-se la rachetele cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le solicită partenerilor ei.

În același timp, Kuleba i-a îndemnat pe aliații Kievului să continue să furnizeze forțelor armate ucrainene asistența necesară pentru ca ofensiva sa militară să aibă succes, notează Politico.

Ucraina nu își va atinge obiectivul cheie al ofensivei, cred serviciile de informații americane

Mai multe surse din comunitatea de informații a SUA au declarat pentru The Washington Post că forțele ucrainene, care încearcă să avanseze către Melitopol sunt în prezent prinse în lupte în jurul satului Robotîne, aflat la o distanță de peste 75 de kilometri de orașul din sudul regiunii Zaporojie.

Evaluarea americană estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol, oraș în care armata rusă a intrat în a doua zi a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut, avansând dinspre Crimeea și zonele controlate de separatiști în regiunea Donețk.

Melitopolul este un obiect cheie al ofensivei ucrainene deoarece este considerat „poarta către Crimeea” și se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei căi ferate care permite forțelor armate ruse să transfere personal și echipamente militare între diferitele sectoare ale frontului din sudul Ucrainei.

Serviciile de informații americane estimează că ofensiva Kievului va rămâne fără elan înainte de a ajunge la oraș.

Urmărește ultimele evoluții din a 543-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro