Nicio dovadă că prizonieri de război ucraineni au murit în avionul militar rusesc prăbușit, spune Kievul
Oficialii ucraineni spun că Rusia nu a furnizat nicio dovadă credibilă pentru a-și susține afirmațiile potrivit cărora forțele ucrainene au fost cele care au doborât un avion de transport militar rusesc care avea la bord prizonieri de război ucraineni ce urmau să fie schimbați cu prizonieri de război ruși, relatează Associated Press și The Guardian.
Oficialii ucraineni spun că rușii au furnizat, „cu mare întârziere”, o listă cu cei 65 de soldați ucraineni care, potrivit Moscovei, ar fi murit în accidentul aviatic de miercuri din regiunea rusă Belgorod. Însă, potrivit echipei de la Comandamentul ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, rudele prizonierilor ucraineni menționați nu au putut să-i identifice pe aceștia în fotografiile de la locul prăbușirii furnizate de autoritățile ruse.
Ministerul rus al Apărării a acuzat că rachete lansate de peste graniță au doborât avionul de transport rusesc, dar șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Kievul nu a obținut nicio informație verificabilă referitoare la cine se afla în avion.
„Nu avem în acest moment dovezi că ar fi putut fi atât de multe persoane la bordul aeronavei”, a declarat Budanov.
„Aserţiunea propagandei ruse conform căreia aeronava IL-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni (în drum) spre un schimb de prizonieri, continuă să ridice multe întrebări”, a adăugat șeful spionajului militar ucrainean.
Vineri, și comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Olesciuk, a descris afirmația Moscovei drept „propagandă rusească exagerată”.
Autoritățile locale din Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au anunțat că în urma prăbușirii avionului au murit toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv șase membri ai echipajului și trei militari ruși. Locuitorii din regiunea Belgorod au postat pe rețelele sociale filmulețe cu un avion ce cade spre o zonă rurală înzăpezită și apoi cu o minge uriașă de foc la locul impactului.
Kievul nu a confirmat, nici nu a infirmat dacă forțele sale au doborât un avion militar rusesc în acea zi, dar oficiali ucraineni au confirmat că un schimb de prizonieri urma să aibă loc miercuri.
Aceștia au precizat că Moscova nu a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian pe o anumită zonă și într-un anumit interval de timp, așa cum a făcut-o în cazul schimburilor anterioare de prizonieri de război. Rusia are acces exclusiv la locul prăbușirii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o anchetă internațională în acest caz. De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a promis să facă publice concluziile anchetei efectuate de Moscova.
Rusia a difuzat imagini care ar arăta „prizonieri ucraineni” urcând la bordul avionului doborât
Comitetul de Investigaţii al Rusiei a difuzat vineri o înregistrare video care ar arăta, potrivit acestuia, prizonieri de război ucraineni urcând la bordul avionului militar rusesc de transport care s-a prăbușit miercuri.
Comitetul rus a distribuit video-ul cu următorul text explicativ: „Imagini cu prizonieri de război ucraineni urcând la bordul unui avion Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod ca urmare a unui atac terorist”.
Atât Comitetul de Investigaţii al Rusiei, cât și președintele Vladimir Putin au acuzat Ucraina că a atacat avionul cu o rachetă antiaeriană.
Kievul nu a confirmat dacă a fost implicat sau dacă la bord se aflau prizonieri de război, dar autoritățile ucrainene au pus la îndoială numărul de morți, spunând că doar cinci cadavre au fost duse la o morgă din Belgorod.
Imaginile difuzate vineri seară de Moscova arată vehicule care se apropie de un avion pe pista unui aerodrom înzăpezit. Nu este indicată nicio locație, iar înregistrarea video nu are sunet.
Persoane sunt văzute apoi coborând din vehicule pentru a se pregăti de îmbarcare. Doar acel singur rând de text explicativ sugerează că ar fi vorba despre militari ucraineni care urcă la bordul unui transport militar, notează Sky News.
The Investigative Committee of the Russian Federation published a video allegedly of Ukrainian prisoners of war boarding an Il-76 plane that crashed in the Belgorod region.#Ukraine️ #UkraineRussiaWar #Russia pic.twitter.com/mNDwVf8c9F
— Ulfh3dnar (@Ulfh3dnar_) January 26, 2024
Rusia spune că a găsit documente de identitate, dar și bucăţi de trupuri cu tatuaje „distinctive” la locul prăbușirii
Rusia a mai afirmat vineri că a recuperat documente de identitate ucrainene, dar și rămășițe umane pe care se puteau observa tatuaje, de la locul prăbușirii avionului, relatează Reuters.
Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a informat că resturi umane au fost colectate și prelevate pentru teste genetice, iar unele dintre acestea aveau tatuaje distinctive, precum cele purtate de soldații ucraineni capturați pe care Rusia i-a interogat.
Acest comitet de anchetă rus a mai transmis că dovezile colectate au inclus de asemenea „documente ale militarilor ucraineni care au murit în catastrofă, confirmând identitatea acestora, precum și documente de însoțire de la Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia”.
Rusia este singura care are acces la locul prăbușirii avionului. Agenția Reuters notează că nu a putut verifica în mod independent informațiile furnizate de autoritățile ruse cu privire la ce s-a întâmplat și la probele care ar fi fost recuperate. Joi, Comitetul de anchetă al Rusiei informa că investigațiile sale preliminare arată că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer trasă din Ucraina.
\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA️ Подписывайтесь на Следком (https://t.co/W3OZ24GLJo) pic.twitter.com/PZ5sgIHrf9
— D K (Shadow) (@Futura1Dk) January 26, 2024
Ucraina a respins o afirmație a Rusiei potrivit căreia a fost avertizată că un avion care transporta prizonieri de război ucraineni ar fi zburat deasupra regiunii Belgorod în acel moment.
Kievul a indicat de asemenea discrepanțele de pe o presupusă listă, publicată de presa rusă, cu numele celor 65 de ucraineni aflați la bord, afirmând că unele dintre acestea erau ale unor soldați care s-au întors deja în țară în cadrul unui schimb anterior.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu știe să fi fost publicată vreo listă oficială. El le-a spus de asemenea ziariștilor ruși că nu are informații cu privire la ce se va întâmpla cu rămășițele umane și dacă acestea vor fi predate Ucrainei.
Întrebat dacă Rusia va furniza Consiliului de Securitate al ONU și altor organizaţii internaţionale dovezi care să demonstreze că Ucraina a fost implicată în doborârea avionului sau că ştia cine se afla la bordul aeronavei, Peskov a răspuns: „Nu am nimic de adăugat în acest stadiu. Anchetatorii lucrează şi deciziile vor fi luate pe măsură ce se vor obţine toate informaţiile necesare”.
Presa de stat din Rusia a relatat că cutiile negre ale avionului au fost trimise la un laborator special al Ministerului Apărării din Moscova și că anchetatorii le examinează deja.
____