Putin afirmă că Rusia e „obligată” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene
Rusia a fost „constrânsă” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene, ca răspuns la atacurile Kievului asupra obiectivelor rusești, a susținut liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Din nefericire, am observat recent o serie de lovituri asupra instalațiilor noastre energetice și am fost obligaţi să răspundem”, i-ar fi spus președintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, într-o discuție avută joi, după cum au relatat agențiile de presă rusești, citate de Reuters.
Putin ar mai fi declarat că aceste lovituri asupra infrastructurii energetice fac parte din obiectivul Rusiei de a „demilitariza” Ucraina, întrucât atacurile au afectat industria militară a Kievului.
Rusia – a susținut Putin – „s-a abținut” de la efectuarea acestor atacuri în timpul iernii, „din considerente umanitare”.
„Nu am vrut să privăm de electricitate infrastructuri sociale, spitale”, ar fi spus el, potrivit AFP.
În timpul iernii 2022-2023, loviturile ruseşti au lăsat mii de persoane în frig şi întuneric pentru perioade îndelungate.
Atac rusesc major în cursul nopții, termocentrale vizate
Rusia a desfășurat în cursul nopții trecute un atac masiv asupra Ucrainei, cu 82 drone și rachete, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că „teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială”.
Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 39 dintre cele 40 de drone explozive Shahed lansate de ruși, dar doar 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri cu care a fost atacată infrastructura ucraineană.
Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții.
În cursul acestui atac aerian masiv desfășurat de ruși a fost distrusă inclusiv cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev.
Joi după-amiază, Rusia a atacat încă o termocentrală în Ucraina, în zona oraşului Sumî din nord-estul ţării. Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia.
Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.
Rusia a reluat atacurile masive asupra sistemului energetic ucrainean
De când Rusia a reluat luna trecută campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare de energie termică, a precizat înaintea bombardamentului de joi noaptea premierul ucrainean Denis Şmîhal. O altă campanie cu bombardamente repetate asupra infrastructurii energetice ucrainene a fost efectuată de Rusia la sfârşitul anului 2022. Dacă atunci atacurile ruseşti ţinteau mai ales sistemul de distribuţie a energiei electrice, acum este vizat sistemul de generare.
Termocentrala de la Tripilska din apropiere de Kiev, care este un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jitomir, a fost astfel scoasă din funcţiune după bombardamentul din noaptea de miercuri spre joi. Potrivit unui reprezentant al operatorului termocentralei, aceasta este „complet distrusă”.
Şi alte instalaţii energetice ucrainene au fost lovite în atacul din cursul nopţii, despre care Ministerul rus al Apărării a afirmat că a fost o acţiune de represalii în urma atacurilor ucrainene cu drone asupra mai multor rafinării şi instalaţii energetice pe teritoriul Rusiei.
____