Sari direct la conținut

„Vom răspunde fulgerător”: Noua măsura anunțată de UE care a înfuriat Moscova

HotNews.ro
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană că va răspunde dur și cu „viteza luminii” dacă blocul comunitar va impune noi restricții asupra presei ruse, relatează Reuters.

Avertismentul a fost lansat de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe, după ce agenția Bloomberg a scris mai devreme în cursul acestei luni, citând-o pe vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova, că UE va sancționa Voice of Europa, Rossiiskaya Gazeta, RIA Novosti și Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

Voice of Europe, un site de știri înregistrat la Praga, a fost demascat de serviciile secrete cehe la sfârșitul lunii martie ca fiind o rețea finanțată de Moscova, care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina și a cărei influență se extindea până în Parlamentul European.

„Acest grup era implicat în operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizau subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”, a declarat premierul ceh Petr Fiala într-o conferință de presă pe care a susținut-o în data de 28 martie.

„Operațiunea BIS (n.r. serviciul de informații interne al Cehiei) a dezvăluit măsura în care Rusia își extinde influența pe teritoriile statelor membre ale UE și modul în care acționează pentru a influența procesele politice din țările noastre”, a transmis și serviciul de informații de la Praga într-o postare făcută pe platforma social media „X”.

Cehia a adăugat deja pe „Vocea Europei” pe lista sa de sancțiuni, în timp ce Viktor Medvedciuk, un fost deputat și oligarh ucrainean apropiat de Kremlin, și un alt om de afaceri au fost sancționați din cauza legăturilor lor cu rețeaua.

Ce organizații de presă rusă vrea să sancționeze UE

Celelalte organizații media menționate de Vera Jourova sunt controlate direct de statul rus sau sunt considerate a avea legături puternice cu acesta.

RIA Novosti este una dintre agențiile de presă ale statului rus, alături de TASS și Interfax, Rossiiskaya Gazeta este un ziar cotidian publicat de guvernul condus de premierul Mihail Mișustin, în timp ce Izvestia este deținut de National Media Group, cel mai mare holding privat de presă din Rusia.

Președintele consiliului de administrație al National Media Group este fosta gimnastă Alina Kabaeva, despre care se crede că este amanta președintelui Vladimir Putin și că are mai mulți copii cu acesta. Uniunea Europeană a plasat-o pe Kabaeva pe lista sa de sancțiuni încă din iunie 2022.

Guvernul britanic a sancționat-o pe Kabaeva în mai 2022, la fel ca cel canadian. SUA au impus la rândul lor sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva la începutul lunii august a anului respectiv. Despre Kabaeva se crede totodată că este unul dintre principalii interpuși prin care Vladimir Putin își controlează averea din străinătate.

„Noi nu le recunoaștem ca fiind organizații media, ele sunt pur și simplu instrumente de propagandă ale lui Putin”, a declarat duminică Vera Jourova despre organizațiile la care a făcut referire. Ea a făcut comentariile într-un interviu acordat televiziunii publice din Cehia.

Jourova nu a precizat însă când ar putea fi adoptate sancțiuni împotriva canalelor media menționate.

Zaharova, noi amenințări

Maria Zaharova a amenințat miercuri că, în cazul în care UE va impune noi sancțiuni împotriva mass-media de la Moscova, corespondenții occidentali din Rusia vor „simți răspunsul” guvernului rus.

„Dacă sunt luate aceste măsuri împotriva mass-media rusă, împotriva jurnaliștilor ruși, atunci, în pofida faptului că corespondenții occidentali nu vor dori asta, ei vor trebui de asemenea să simtă măsurile noastre de retorsiune”, a declarat aceasta.

„Ei au simțit înainte dragostea noastră, dar acum vor trebui să simtă răspunsul”, a subliniat ea.

„Vom răspunde fulgerător și extrem de dureros pentru occidentali”, a mai adăugat Maria Zaharova.

„Dacă doar un canal rusesc este supus unor restricții nejustificate, atunci asta va ricoșa asupra colegilor lor de aici din Rusia, adică vreau să spun asupra jurnaliștilor occidentali”, a amenințat ea.

Amintim că UE a interzis două dintre cele mai cunoscute canale de propagandă rusești, Russia Today și Sputnik, la doar 3 zile după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

Ulterior, atât UE cât și SUA și alte țări, au impus sancțiuni individuale împotriva unor cunoscuți propagandiști ruși precum Margarita Simonian și Vladimir Soloviov.

Urmărește ultimele evoluții din a 812-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro