Sari direct la conținut

Cazul tinerei din Botoșani moarte în spital după ce a fost ignorată de medici. Rafila: Nu știu dacă cei din spital dormeau

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă organizată la sediul Unifarm, că „situația de la Botoșani”, unde o tânără de 26 de ani cu o sarcină oprită din evoluție a murit după 7 ore în care nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale în spital, l-a „afectat serios” și este momentul să reevaluăm relația medic-pacient.

Ministrul Sănătății spune că instituția pe care o conduce are în subordine o structură specializată – Inspecția Sanitară de Stat – care este trimisă să facă control într-o astfel de situație, dar Ministerul Sănătății a sesizat alte instituții care au atribuții într-un astfel de caz: Colegiul Medicilor din Botoșani, Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, dar și Poliția Județului Botoșani.

„Acest eveniment nu a fost legat atât de o eroare medicală, cât mai ales de o lipsă de acțiune și empatie. Mă feresc să mă antepronunț. Nu știu dacă dormeau (cei din spital – n. red.) sau nu dormeau, dar faptul că nu au acționat atâtea ore este o problemă. Nu cred că trebuia temporizat atâtea ore. Sunt opiniile mele, abia după ce toate instituțiile vor analiza ce s-a întâmplat acolo vom avea o concluzie legală”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila mai spune că Ministerul Sănătății a sesizat Colegiul Medicilor deoarece „este singurul care poate ridica dreptul de practică, conform legii. Ministerul Sănătății nu are atribuția să facă acest lucru”.

Ministrul Sănătății este de părere că avem nevoie de o lege „a bunului simț și a responsabilității – cine vrea să se facă medic să îngrijească pacienții, nu să caute motive care să nu îi îngrijească”. „Din păcate, astfel de situații, precum cea de la Urziceni și cea de la Botoșani, afectează încrederea în sistemul de sănătate și în corpul medical, chiar dacă există și situații pozitive”, spune Alexandru Rafila.

Alexandra Ivanov, tânăra de 26 de ani care a murit după o noapte de spitalizare la maternitatea din Botoşani, a suferit un edem pulmonar, avea insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie era „complicată infecţios”, arată medicii legiști în certificatul constatator al decesului.

Femeia, mamă a trei copii, a fost internată joi seară, însă timp de şapte ore niciun cadru medical nu a consemnat în fişa sa medicală manevre de îngrijire sau intervenţii terapeutice, arată un raport preliminar al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro