Studiu AMP: Televiziunile au dat mai putine stiri senzationale in 2008
Senzationalul si stirile spectaculoase si-au diminuat ponderea la televiziuni in 2008, dezvaluie un studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch, citat de NewsIn. Potrivit raportului, in perioada martie-mai 2008 s-a constatat o imbunatatire in ceea ce priveste gradul de facil si senzationalism la televiziunile: Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV si TVR1.
Pe parcursul celor trei luni au fost monitorizate 5800 de stiri, iar indicatorii dupa care s-a realizat raportul au fost: tema stirii (politica, administratie, fapt divers), frecventa subiectelor de interes public, pozitia stirii in jurnal, durata stirii si discursul senzationalist.
Raportul constata ca, fata de 2007, la televiziunile generaliste si cele de nisa, s-a extins aria tematica, s-a mentinut delimitarea generalist-specializat si a crescut interesul pentru promovarea de campanii sociale, anul acesta agenda fiind dominata de organizarea Summitului NATO si informatii externe.
Studiul Agentiei de Monitorizare a Presei – Active Watch a constatat ca, in 2008, televiziunile specializate au oferit stiri marcate de evenimente din sfera politico-administrativa interna. In urma masurarii cantitatii de stiri de interes public difuzate de televiziuni, in cazul Jurnalului de la TVR1, aproximativ 85% din durata totala a stirilor analizate a fost dedicata stirilor de interes public, o valoare similara cu cele identificate la posturile de nisa (Antena 3 cu 87%, Realitatea TV cu 85%), si mai mare decat cele ale posturilor generaliste private (Prima TV cu 71%, Pro TV cu 71% si Antena 1 cu 66%).
Concluziile studiului realizat de Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch au fost prezentate in cadrul conferintei „Un om a muscat o stire – Raport de analiza a stirilor TV din perspectiva interesului public”, aflata la cea de-a doua editie.
Agentia de Monitorizare a Presei este o organizatie non-guvernamentala al carei obiect de activitate este protectia drepturilor omului. Ea s-a infiintat in 1994 ca un nou departament al Asezamantului Cultural Academia Catavencu.