Studiu: cultura in online si in media traditionala
Conform studiului realizat de bookblog.ro, tinerii romani cauta in primul rand recenzii si pareri despre carti (74,9%) si informatii cu privire la diverse evenimente culturale cum ar fi lansarile de carte (53,4%). Deasemenea, studiul arata ca cititorii ar fi dispusi sa plateasca pentru informatii de calitate, accesate online iar aproape o treime dintre cei intervievati cred ca presa traditionala culturala se va muta in totalitate pe internet sau va disparea.
Cele mai cautate informatii: recenziile si parerile despre carti
Conform studiului, tinerii romani cauta in primul rand recenzii si pareri despre carti (74,9%) si informatii cu privire la diverse evenimente culturale cum ar fi lansarile de carte (53,4%). De asemenea, 41,7% dintre ei cauta interviuri cu scriitori, iar 49,5% sunt interesati sa gaseasca informatii despre diverse dezbateri. Cu toate acestea, majoritatea celor ce cauta informatii despre dezbateri nu sunt interesati sa si participe la ele.
Blog-urile si site-urile de cultura – mai citite decat revistele culturale, in randul tinerilor
La intrebarea „de unde va selectati informatiile culturale”, 57,6% dintre respondenti au bifat ca prime variante site-urile si blog-urile ce trateaza teme culturale si doar 43.4% au ales „revistele de cultura”.
Cititorii ar fi dispusi sa plateasca pentru informatii de calitate, accesate online
28,3% dintre respondenti ar fi dispusi sa plateasca un abonament lunar sau anual pentru a accesa informatii de calitate pe un site sau blog de cultura, iar alti 22,7% au raspuns ca se mai gândesc. Asadar, exista posibilitatea ca mai mult de jumatate dintre cititorii fideli ai unui site sau blog de cultura sa se transforme in abonati ai acelui site, aducând astfel in discutie o potentiala noua varianta de auto-sustinere si finantare, in afara vânzarii de publicitate online.
Presa scrisa
79,7% dintre cei care citesc presa traditionala o fac pentru a citi recomandari si recenzii de carte, iar peste 50% dintre cei care folosesc ca medii de informare revistele si rubricile de cultura ale ziarelor cumpara carti exclusiv din librarii si anticariate, neapeland deloc la librariile online.
In ceea ce priveste viitorul presei culturale traditionale, 64,4% dintre tineri
sunt de parere ca ea va continua sa existe sub forma actuala, iar 26,1% cred ca
aceasta se va muta in totalitate pe internet sau va disparea.
Studiul a fost efectuat in perioada 14.11– 28.11.2007, pe un esantion de 500 de tineri (17-30 ani)