Studiu european: Polonia, Romania, Cipru si Bulgaria au cele mai slabe performante in privinta serviciilor de internet broadband
Intr-un raport al Comisiei Europene, executivul comunitar prezinta noul indice de performanta in privinta serviciilor de internet broadband. Asa numitul Broadband Performance Index (IPB) compara performantele nationale in ceea ce privește aspectele esentiale precum viteza transferului broadband, pretul, concurenta și acoperirea. Suedia și Tarile de Jos se situeaza in fruntea clasamentului broadband din Europa, care completeaza indicele de penetrare a internetului broadband utilizat in mod traditional de autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor. Cele mai slabe performante se inregistreaza in Polonia, Romania, Cipru si Bulgaria.
Datele Comisiei Europene arata ca, la sfarșitul lui 2007, jumatate dintre cetatenii UE aveau acces la servicii broadband de peste 2 megabiti pe secunda (MBps), o viteza de transfer de doua ori mai mare decat cea disponibila cu un an inainte și care suporta aplicatii de televiziune prin internet.
Retelele broadband acopera 70% din populatia rurala din cele 27 de state membre UE, apropiindu-se de gradul de acoperire totala (93%). In ultimul an, gradul de acoperire broadband a zonelor rurale in UE-25 a crescut cu 8 puncte procentuale.
Cu oate acestea, crede Comisia, studiul indica faptul ca utilizatorii vor beneficia in curand de o noua generatie a internetului, iar avantajele acestuia pentru economia Europei sunt evidente. In 2007, un sfert de milion de europeni foloseau site-uri 2.0, iar aplicatiile comerciale bazate pe retelele de socializare se afla in plina dezvoltare. In perioada 2006-2011, se preconizeaza o creștere de 15% a pietei mondiale de programe de software comercial prin internet.
BPI: Un nou indice de performanta
Comisia a pus la punct si un nou indice de performanta in materie de broadband care permite comparatii in ceea ce privește concurenta, acoperirea, viteza și calitatea accesului la internet pe intreg teritoriul Europei. Asa numitul BPI (Broadband Performance Index) arata ca, datorita unui mediu de investitii deschis și competitiv, UE este deja bine pozitionata pentru a exploata oportunitatile oferite de broadband.
Pentru a se evidentia domeniile in care este necesar sa se aduca imbunatatiri, indicele permite stabilirea unui clasament al realizarilor tarilor UE in materie de internet de mare viteza, tinand seama de principalii factori care afecteaza dezvoltarea retelelor broadband de mare viteza.
In Romania exista competitie dar acoperirea este mica
Potrivit indicelui, Suedia si Tarile de Jos se situeaza in fruntea clasamentului UE, datorita unui mediu concurential, cetatenilor instruiti si firmelor care detin competentele necesare pentru utilizarea unor servicii avansate.
Aceste tari sunt urmate de Danemarca, Marea Britanie, Franta si Norvegia, care desi nu sunt membre UE a fost luata in calcul la realizarea studiului. Despre Polonia, Romania, Cipru si Bulgaria studiul Comisiei spune ca “performantele lor sunt limitate de contextual economic si social si de preturile ridicate”.
Dar situatia din cele patru tari de la coada clasamentului, intre care si Romania, este cauzata si de slaba competitie din domeniu si finantarea insuficienta a sectorului IT. De asemenea, studiul Comisiei arata ca polonezii, romanii, cipriotii si bulgarii nu prea stiu sa utilizeze computerul. Si asta atunci cand il au, pentru ca si la acest capitol cele patru tari sunt in urma, insumand cel mai mic numar de calculatoare pe gospodarie din Uniunea Europeana.
Particularitatea Romaniei consta in aceea ca desi intre firmele din domeniu exista o competitie dinamica, aria de acoperire cu retele de internet este in continuare modesta. Studiul mai evidentiaza ca romanii sunt europenii care fac cele mai putine cumparaturi internet dar si ca sunt inca foarte putin familiarizati cu e-bankingul in comparative cu cetatenii altor tari membre.
Internet accesibil tuturor pana in 2010
Chiar daca cele patru tari au un drum lung de parcurs ca sa se alinieze unor tari ca Suedia sau Olanda, ambitiile Comisiei sunt mari. Bruxelles-ul vrea ca internetul broadband sa fie accesibil tuturor europenilor pana in 2010. Cel putin asa a declarat saptamana trecuta Comisarul pentru societate informationala și mass-media Viviane Reding, care crede cu tarie ca „Internetul viitorului va schimba radical societatea noastra”.
„Web 3.0 inseamna comunicatii nelimitate, „oriunde și oricand”, in scopuri de afaceri, agrement, socializare, prin intermediul unor retele rapide, fiabile și sigure. Web 3.0 reprezinta sfarșitul distinctiei dintre liniile mobile și cele fixe și prevestește un salt de zece trepte pe scara universului digital pana in 2015. Trebuie sa ne asiguram ca Web 3.0 este creat și utilizat in Europa.” A mai spus comisarul.
Autoritatile locale, chemate sa se implice in facilitarea investitiilor in broadband
Oportunitatile pentru intreprinderile din UE vor fi enorme, cu conditia sa se investeasca suficient in accesul la retelele broadband de mare viteza și in sprijinirea inovarii și a cercetarii. Potrivit comunicarii Comisiei, UE trebuie sa stimuleze investitiile in accesul la noua generatie de retele broadband.
De exemplu, trebuie incurajata implicarea autoritatilor locale care ar putea facilita accesul la conducte (sau instalarea de noi conducte) in cursul lucrarilor de infrastructura, conducte care sa adaposteasca retelele de fibra optica pentru comunicatii broadband de mare viteza.
De asemenea, trebuie incurajata concurenta in domeniul serviciilor de internet, prevenirea practicilor neloiale de restrictionare a optiunilor la indemana consumatorilor, pastrarea increderii consumatorilor in utilizarea internetului și finantarea cercetarii in ceea ce privește internetul viitorului. In perioada urmatoare Comisia asteapta reactii ale sectorului privat la propunerile lansate privind politicile in domeniul IT.