Studiu KPMG: Decreteii, o solutie pentru politica de personal a multinationalelor
Un studiu realizat de compania KPMG, axat pe problemele demografice si impactul asupra politicii de personal a marilor companii, releva faptul ca Romania ar putea oferi „oportunitati de recrutare interesante” pentru companiile multinationale. Motivul? Romania a cunoscut o crestere demografica incepind cu anii ’60-’70, exact in perioada cind in Europa Occidentala incepea declinul demografic.
Mai plastic spus, multi dintre „decretei”, ajunsi acum la virsta deplinei maturitati profesionale, sint tot mai cautati pentru a aocupa posturi in schema de personal a multinationalelor.
Dar cum s-a ajuns aici? Iata principalele idei ale studiului KPMG International
- Generatia asa-numitilor „Baby Boomers“, nascuta in Occident in perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial, atinge varsta pensionarii. Acest lucru va conduce la o scadere semnificativa a fortei de munca specializata deoarece, dupa explozia demografica postbelica, natalitatea a scazut brusc ca urmare a schimbarilor sociale din anii 1960 si a imbunatatirii metodelor contraceptive.
- In numeroase tari in curs de dezvoltare lucrurile au stat cu totul altfel. Explozia demografica nu a avut loc sau s-a produs la o scara mult mai mica deoarece fie ca aceste state nu au participat la al Doilea Razboi Mondial, fie istoria lor postbelica a fost diferita.
- Companiile trebuie sa se gandeasca acum la provocarea de a se adapta acestor tendinte demografice. Vor trebui sa caute forta de munca specializata mai ales in statele in curs de dezvoltare, dar s-ar putea sa fie nevoite sa transfere personal specializat mai numeros intre statele in care activeaza pentru a ajuta la educarea talentelor pe pietele emergente.
- Din punct de vedere demografic, Romania este foarte diferita de tarile din vestul Europei. Aici nu a avut loc aceeasi crestere a natalitatii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, deoarece sfarsitul anilor 1940 si anii 1950 au reprezentat o perioada foarte dificila pentru Romania.
- Rata natalitatii a crescut semnificativ dupa 1966, cand Nicolae Ceausescu a interzis avorturile si folosirea mijloacelor contraceptive si a ramas ridicata pana in anii 1980
„Ca urmare a acestor factori, Romania nu se va confrunta cu aceeasi scadere a fortei de munca specializate care va afecta tarile occidentale incepand cu aproximativ 2010. Astfel incat Romania ar putea oferi oportunitati de recrutare interesante pentru companiile multinationale”, explica Madalina Racovitan, Senior Manager in cadrul Departamentului de Taxe.
- O alta problema cu care companiile se vor confrunta este legata de asa-numita “Generatie Y”, nascuta in perioada 1976-1991. Acest grup il reprezinta copiii Baby Boomer-ilor care, in lumea dezvoltata, au crescut intr-o perioada de prosperitate. Membrii acestei generatii au o viziune mai globala decat predecesorii lor si sunt interesati sa lucreze in afara tarii in care s-au nascut.
- Generatie Y ridica si multe probleme: este mai putin loiala, schimbandu-si angajatorul cu mai multa usurinta. Astfel, angajatorii trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a retine si a dezvolta acest grup, pentru a le intelege nevoile, de exemplu, chiar prin a le oferi pozitii in strainatate.