Sari direct la conținut

Studiu PwC: China va ajunge cea mai mare economie de pe glob pana in 2030, India ar putea detrona SUA drept a doua cea mai mare economie a lumii pana in 2050

HotNews.ro

In urmatorii 35 de ani se va inregistra o redistribuire a puterii si influentei economice, de la statele din America de Nord, Europa de Vest si Japonia catre economiile emergente, in ciuda unei preconizate incetiniri a cresterii Chinei dupa 2020, concluzioneaza un raport prezentat, marti, de PricewaterhouseCoopers (PwC). Studiul prezinta previziunile pe termen lung, pana in 2050, privind potentialul de crestere a PIB-ului celor mai mari 32 economii ale lumii, care impreuna insumeaza 84% din PIB-ul mondial.

Concluzii ale raportului PwC „The World in 2050: Will the shift in global economic power continue?”:

  • China va ajunge cea mai mare economie de pe glob pana in 2030, insa rata de crestere pe termen lung va reveni la media globala
  • India ar putea detrona SUA drept a doua cea mai mare economie a lumii pana in 2050
  • Indonezia, Mexic si Nigeria ar putea scoate Marea Britanie si Franta in afara primelor 10 pozitii
  • Filipine, Vietnam si Malaiezia vor avea parte de ascensiuni remarcabile
  • Columbia si Polonia vor creste mai mult pana in 2050 decat Brazilia si Rusia

Consultati integral studiul PwC in documentul atasat.

Raportul mai arata ca economia mondiala ar putea creste cu o rata medie anuala putin peste 3% in perioada 2014-2050, dublandu-se pana in 2037 si aproape triplandu-se pana in 2050. Insa, este posibil ca rata de crestere economica globala sa incetineasca dupa 2020, pe masura ce rata de crestere a Chinei si a altor cateva economii emergente va deveni moderata pe termen lung, iar ponderea populatiei active va scadea in multe economii mari.

„Sunt multe modalitati in care poate fi masurata marimea unei economii, insa previziunea noastra este ca economia chineza va fi cea mai mare pana in 2030, indiferent de modalitatea de masurare folosita. De asemenea, ne asteptam ca rata de crestere a Chinei sa inregistreze o scadere considerabila dupa 2020, odata cu imbatranirea populatiei active, si a scaderii randamentului investitiilor. China va trebui sa se bazeze mai mult pe inovatie decat pe copierea modelelor de productie concepute in statele dezvoltate pentru a impulsiona productivitatea. Revenirea la media globala de crestere a unei economii este un fenomen obisnuit pentru alte tari care au avut in trecut rate ridicate de crestere precum Japonia si Coreea de Sud si ne asteptam ca si China sa urmeze acelasi tipar”, a declarat John Hawksworth, economist sef al PwC si co-autor al raportului.

„India are potentialul de a sustine o rata de crestere mai mare si pentru mai mult timp, si sa atinga pragul de 10 mii de miliarde de dolari pana in 2020 in termeni de putere de cumparare, sau pana in 2035 la rata cursului de schimb. Insa, aceasta rata ridicata de crestere presupune investitii sustinute in infrastructura, reforme institutionale si imbunatatirea nivelului de educatie al intregii populatii”, a adaugat John Hawksworth.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro