Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cazul "Mengele de Iasi": alti 59 de pacienti ar fi fost folositi cobai de acelasi medic de la Spitalul de Neurochirurgie; Incepe operatiunea "Sens unic" in Bucuresti. Harta noilor strazi cu o singura directie de mers; Pacepa: "Ceausescu a tradat Romania, nu Securitatea"

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cazul „Mengele de Iasi”: alti 59 de pacienti ar fi fost folositi cobai de acelasi medic de la Spitalul de Neurochirurgie. Reprezentantii Spitalului de Neurochirurgie din Iasi au declarat miercuri, 14 ianuarie, ca ar mai fi descoperit un studiu realizat in conditii ilegale de catre medicul Stefan Iencean, cel acuzat ca ar fi efectuat punctii lombare de la mai multi pacienti, fara a avea consimtamantul acestora. Potrivit studiului, 59 de pacienti ar fi participat la aceasta cercetare. Nici acestia nu si-ar fi dat acordul, au precizat surse medicale pentru „Adevarul. Declaratia referitoare cel de-al doilea studiu presupus ilegal realizat de medicul Stefan Iencean ii apartine medicului Marius Dabija, purtator de cuvant al Spitalului De Neurochirurgie din Iasi. Acesta a precizat, miercuri dupa-amiaza, ca din informatiile detinute de reprezentantii unitatii sanitare, medicul Stefan Iencean a realizat un alt studiu pentru care nu a avut avizul Consiliului de Etica a spitalului, scrie Adevarul.

Interviu (III) cu generalul Ion Mihai Pacepa.„Ceausescu a tradat Romania, nu Securitatea”. In ultima parte a interviului, dupa cum se poate vedea, am abordat problematica tradarii. Ion Mihai Pacepa recunoaste modul corupt in care actiona nomenclatura comunista si spune ca a facut parte din ea. Dar, s-a lepadat de regimul comunist, atunci cand putini ii vedeau sfarsitul. Generalul Pacepa rade de ipoteza recrutarii sale de catre CIA sau KGB si o pune pe seama rescrierii Istoriei. Daca ar fi sa trag o concluzie, cu subiectivismul asumat, as spune ca gestul generalului Pacepa nu poate fi considerat o tradare a Romaniei, ci se poate spune ca Nicolae Ceausescu merita sa fi e „tradat” de romani. Si atunci apare intrebarea fi reasca: Cum pot fi denumiti cei care l-au sprijinit pe Nicolae Ceausescu pana in ultimele zile ale existentei sale? Raspunsul e in fi ecare dintre noi, anunta EVZ.

Incepe operatiunea „Sens unic” in Bucuresti. Harta noilor strazi cu o singura directie de mers. Peste doua luni, soferii din Capitala vor circula pe strazi cu noi sensuri unice. Strazile sunt situate in zona Bulevardul Lacul Tei si sunt in prezent in faza de implementare. De aceea, cu toate ca nu sunt inca in vigoare, pe multe dintre aceste strazi exista deja niste panouri rutiere acoperite de celofan. Primaria Capitalei se pregateste sa introduca sens unic pe Bulevardul Lacul Tei, Bulevardul Barbu Vacarescu si pe Calea Dorobanti, precum si pe straza Ramuri Tei si pe unele dintre strazile care au iesire in Ramuri Tei. Potrivit propunerilor facute de Primaria Capitalei, soferii vor putea circula pe Bulevardul Lacul Tei doar pe directia dinspre strada Maica Domnului catre Bulevardul Barbu Vacarescu. Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca noile sensuri unice vor fi introduse cel mai devreme in luna martie, dupa ce va mai incalzi si dupa ce Politia Rutiera isi va da acordul final asupra modului cum se realizeaza traficul, informeaza Gandul.

„Pagubele” colaterale ale ordonantei care l-a salvat pe Ponta. Ordonanta de urgenta data de Ponta pe 29 decembrie si care ofera posibilitatea renuntarii unilaterale la titlul de doctor contine si alte prevederi controversate in afara celei referitoare la plagiatul lui Ponta. Iata cateva dintre acestea, semnalate de asociatii studentesti si universitati. Ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei contine trei articole cu 17 puncte, doua, respectiv un punct. Cea mai dezbatuta modificare a vizat posibilitatea ca „titularul unui titlu stiintific sa poata solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza”. S-a spus ca prin aceasta modificare premierul Ponta ar putea renunta la titlul de doctor pe care l-a obtinut printr-o lucrare declarata plagiat, scrie Romania Libera.

Proiectul de 77 de milioane de euro care va transforma Zoo Baneasa in parc natural. Ce specii am putea vedea peste 8 ani. Cu putin noroc, vom avea si noi elefanti, ursuleti koala, panda uriasi sau ursi polari in viitorul bioparc Bucuresti. Proiectul masiv, care va schimba Gradina Zoo Baneasa intr-un imens parc natural, va incepe anul acesta si se va incheia peste 8 ani. Asta daca responsabilii se vor tine de cuvant. Pana cand vor fi aduse speciile exotice, care au nevoie de spatiu, autoritatile ar putea inmulti exemplarele din fauna indigena, cum ar fi porcul mistret, ursul, bizonul si veverita. 77 de milioane de euro va costa amenajarea noului bioparc Bucuresti. Spatiul actualei gradini, de 5 hectare, se va transforma in zona de carantina pentru noile exponate, iar bioparcul se va intinde pe 44 de hectare din padurea Baneasa, cu alte 13 hectare zona de protectie, inclusiv fonica, pana la DN1 si cartierele rezidentiale, anunta StirileProtv.ro.

DW: Libertatea de expresie sau libertatea cuvantului? Trecerea treptata de la libertatea de opinie la libertatea de expresie a fost insotita de o denuntare a vechilor standarde si de adoptarea unui stil care cultiva, cu tot dinadisul, neglijenta si violenta. Condamnarea lui Radu Banciu pare a fi o reverbatie a evenimentelor dramatice de la Paris. Acesta, stimulat de ambianta, s-a lansat intr-o peroratie contra Islamului, dar si a liderilor de stat care ar fi arogat ipocrit postura de aparatori ai libertatii, iar CNA a dictat contra lui o amenda severa. Este un caz semnificativ, caci a dat impresia ca defineste limitele libertatii de exprimare in limba romana. Radu Banciu a pretins ca este adevaratul emul si continuator al spiritului Charlie Hebdo, iar institutia de reglementare si-a propus sa-i taie elanul. E de retinut si faptul ca unii dintre membrii CNA au votat impotriva sanctiunilor, informeaza Deutsche Welle.

Sistem brevetat la cea mai mare universitate din Romania: cum sa fii admis la facultate de pe bancile liceului. La Universitatea Babes-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca se organizeaza incepand din luna aprilie concursuri care pot inlocui examenul de admitere la facultate pentru anul universitar 2015-2016. O nota slaba la concurs nu are nicio consecinta negativa, dar o nota buna poate asigura un loc bugetat la una dintre cele noua facultati care s-au inscris in proiect. Aceste competitii se adreseaza in principal elevilor de liceu de clasa a XI-a si a XII-a care pot sa evite stresul de a da doua examene grele intr-o perioada foarte scurta: Bacalaureatul si admiterea la facultate. O nota slaba la concurs nu are nicio consecinta negativa, dar o nota buna poate asigura un loc bugetat la una dintre cele noua facultati care s-au inscris in proiect, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro