Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cristian Sima s-a intors acasa, in Elvetia. Brokerul a incercat sa trimita o parte din bani clientilor pagubiti; Generalul american Wesley Clark: "Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri; Curtea de Conturi sfideaza legea in plina criza: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Curtea de Conturi sfideaza legea in plina criza: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux. Angajatii Curtii de Conturi sfideaza legea. Ei au alcatuit un caiet de sarcini astfel incat Autoritatea de Audit sa se poata muta intr-un imobil pentru care platesc, lunar, echivalentul unui apartament cu doua camere. In martie 2012, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) a organizat o licitatie pentru inchirierea unui sediu, in care sa-si desfasoare activitatea Autoritatea de Audit a institutiei. Toate ofertele primite au fost respinse, deoarece niciuna nu a indeplinit cerintele minime de calificare. In primavara, criteriul de atribuire al contractului era pretul cel mai scazut. Licitatia a fost reluata in luna mai. Au participat aceleasi doua firma, dar a fost schimbat criteriul: nu mai conta pretul, ci vechimea cladirii. Aceasta a facut ca licitatia sa fie castigata de firma Oscar Downstream, care incaseaza acum o chirie lunara de 205.352 de lei ( in jur de 46.000 de euro), scrie EVZ.

Fugarul Cristian Sima s-a intors acasa, in Elvetia. Brokerul a incercat sa trimita o parte din bani clientilor pagubiti. Revenit din Islanda, unde a facut dezvaluiri despre politicieni mituiti in Romania, brokerul Cristian Sima s-a intors la resedinta din Elvetia, de unde ar incerca sa trimita o parte din bani clientilor pagubiti. „Inca nu am luat o decizie. M-am consultat cu avocatul meu si inca astept o solutie din partea lui pentru a-mi recupera banii”, a declarat Irina Schrotter pentru „Adevarul”. Un alt personaj din lista pagubitilor lui Cristian Sima, fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu, refuza sa mai vorbeasca despre banii pierduti. „Este o chestiune privata”. Suma pe care acesta ar fi pierdut-o se ridica la peste 200.000 de euro. Printre putinii care au depus plangeri impotriva brokerului fugar se numara si Monica Nistorescu, fosta sotie a ziaristului Cornel Nistorescu, anunta Adevarul.

Ce prevede noul sistem de achizitii al Ministerului Sanatatii. Medicamentele si echipamentele scumpe pentru spitale vor fi achizitionate de acum inainte doar in sistem centralizat de catre Ministerul Sanatatii, potrivit unei hotarari de guvern. O decizie, anuntata inca de duminica de Raed Arafat, menita sa opreasca risipa din sistemul sanitar. Ordonanta de urgenta privind achizitia centralizata de catre Ministerul Sanatatii a produselor destinate spitalelor a fost aprobata marti de Guvern. Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat cu aceasta ocazie ca ministerul urmeaza sa emita un ordin prin care sa stabileasca produsele care vor fi achizitionate astfel. „Urmeaza sa facem un ordin care sa prevada ce centralizam, ce va intra sub incidenta acestei ordonante si metodologia care va fi urmata de minister pentru realizarea licitatiilor intr-un mod transparent”, a spus, in sedinta de guvern, Raed Arafat, informeaza Romania Libera.

Ce este mai pretios decat democratia? Campania electorala contine excese fara precedent in ultimii 20 de ani, care trec dincolo de cruditatea limbajului, propunand explicit idei anti-democratice. Presa favorabila presedintelui Traian Basescu a sustinut in ultimele luni ca miza acestor alegeri din decembrie este atat de mare, incat regulile democratiei ar putea fi incalcate. Majoritatea politica reiesita din alegeri ar putea fi pur si simplu ignorata, in virtutea unor scopuri superioare, care nu au fost insa explicate cu suficienta claritate. De aceea nici nu se poate polemiza cu astfel de sustineri si nu se poate initia o profitabila dezbatere politica, caci atacurile acestea la adresa majoritatilor potentiale, care, potrivit sondajelor, ar putea iesi din urne, s-au limitat la aluzii si insinuari sau la judecati vagi atat de generale, incat pot fi sustinute in orice situatie, scrie Deutsche Welle.

Cum a ajuns Gradina lui Ceausescu pamant arabesc! Si acum, la aproape 23 de ani de la „evacuarea” fortata a chiriasilor pe alta lume, ochiul trecatorului se indreapta, curios, catre cladirea impozanta din Bulevardul Primaverii Casa lui Ceausescu, asa cum este ea cunoscuta in zona Floreasca, nu a apartinut niciodata cuplului denumit, imediat dupa Revolutie, „dictatorial”. A apartinut „intregului popor”, prin cei mai de seama doi fii ai sai, Elena si Nicolae. Si, la ocaziile omagiale din ianuarie, si altor cativa reprezentanti alesi pe spraceana care ii calcau pragul pentru a-si aduce „prinosul recunostintei”. Pentru cei care trec astazi prin zona, doua sunt aspectele care ii fac sa incetineasca pasul. In primul rand, aspectul dezolant, de padure dezradacinata, in mijlocul careia un havuz, pe vremuri emblema gradinii, pare acum schimonosit de sparturi si mizerie, dar asortat perfect cu trunchiurile copacilor taiati, depozitate chiar acolo, stiva, langa gard, anunta EVZ.

Sansa Romaniei este exploatarea resurselor minerale. Generalul american Wesley Clark: „Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri”. Generalul in retragere Wesley Clark, 68 de ani,Generalul in retragere Wesley Clark, 68 de ani, a acordat un interviu ziarului „Adevarul” in care a vorbit despre resursele minerale de la Rosia Montana. Ion M. Ionita: Domnule Clark, care este exact natura activitatii pe care o desfasurati la Bucuresti in calitate de consilier onorific al premierului Victor Ponta? Wesley Clark: Treaba mea aici este sa sprijin dezvoltarea economica, sa sprijin crearea de oportunitati de afaceri in Romania. Ne concentram in domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultura, hidrocarburi, sectorul sanitar si alte zone in care putem aduce tehnologii si investitii care sa creeze locuri de munca. Cred ca Romania este o tara bogata cu oameni capabili, dar nu exista investitiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economica. Avem nevoie de o strategie de dezvoltatare economica, si asupra acestui segment lucrez. Integral in Adevarul.

CSM are un nou membru. Cine este Daniela Ciochina. Daniela Ciochina a fost aleasa de plenul Senatului ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in locul demisionarei Giorgiana Iorgulescu. Au candidat alte patru persoane, iar inainte de intrarea in Comisia Juridica a Senatului, se parea ca cele mai mari sanse le avea avocatul Antonie Popescu. In urma voturilor, atat in comisie cat si in plenul Senatului, Ciochina a castigat la o distanta considerabila. De profesie avocat, Daniela Ciochina a fost propusa si sustinuta de Uniunea Juristilor din Romania. Potrivit CV-ului, Ciochina a terminat Facultatea de Drept la Craiova, are masteratul in Dreptul afacerilor, este cercetator stiintific in stiinte juridice, are un doctorat cu titlul „Compensatia ca mod de stingere a obligatiilor”, este lector universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir” si asistent strategii si programe la Universitatea Athenaeum Bucuresti, este director executiv (din 2012) la organizatia neguvernamentala Institutul International al Drepturilor Omului. In presa nu exista relatate scandaluri in care sa fi fost implicata, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro