Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Criza fara precedent in Sanatate. Revolta halatelor albe sperie autoritatile; Cinci motive pentru care nu avem drumuri in Romania; Cum s-au scurs banii de autostrazi si in buzunarele cui; Cum au ramas nereprezentati doua milioane de romani

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Criza fara precedent in Sanatate. Revolta halatelor albe sperie autoritatile. Imediat ce au vazut ca medicii s-au aliat in numar mare si ameninta ca fac greva generala, autoritatile i-au chemat la negocieri. Ministrul Sanatatii s-a intalnit, ieri, cu reprezentantii tuturor categoriilor din domeniul medical, doar-doar o calma spiritele. Dar n-a reusit. Cei 23.000 de medici inscrisi pe grupul „Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!” s-au unit oficial si acum poarta numele de „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”. S-au organizat pentru ca sunt decisi sa mearga pana in panzele albe pentru a obtine drepturile ce li se cuvin si modernizarea sistemului de sanatate. „In ultimii 25 de ani, toate guvernele au luat bani de la Sanatate si i-au dat in alta parte, asumand faptul ca pacientul vine cu plicul la doctor. Existenta plicului este un mod degradant atat pentru medic, cat si pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o tara moderna, si care trebuie eliminat”, a spus dr. Letitia Coriu, a carei scrisoare a generat reactia de protest de pe Facebook, scrieEVZ.

Cinci motive pentru care nu avem drumuri in Romania. Cum s-au scurs banii de autostrazi si in buzunarele cui. Cu o companie pentru drumuri si autostrazi cu un buget anual de 1,7 miliarde de euro, de ce nu avem totusi sosele in Romania? Banii ar ajunge pentru construirea a 300 de kilometri de autostrada pe an sau reabilitarea a 2.500 de kilometri de drum national. Se scurg insa printr-o retea de interese politice si economice. Contracte cu dedicatie, supraevaluari de costuri, plati pentru lucrari inexistente sunt doar cateva dintre motivele pentru care astazi, dupa 25 de ani de la Revolutie, nu avem nici macar 700 de kilometri de autostrada. In premiera in ultimii ani, nu procurorii, ci un angajat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a vorbit despre coruptia din Compania care are in administrare cei 15.665 de kilometri de drum national si 695 de autostrada, anuntaGandul.

Cum au ramas nereprezentati doua milioane de romani. Victor Ponta invoca schimbarea legislatiei electorale pentru a justifica refuzul de a organiza alegeri partiale. Modificarea s-a produs, insa, dupa trei decizii ale instantelor, potrivit carora Guvernul a incalcat legislatia in vigoare la momentul respectiv. La ora actuala, in Parlament sunt vacante 14 colegii de deputati si trei de senatori. De asemenea, au ramas fara titularii alesi in 2012 48 de primarii si cinci consilii judetene. In total, in jur de doua milioane de romani au ramas fara reprezentare in Parlament sau in plan local. Cu toate acestea, Guvernul Ponta a refuzat sa organizeze alegeri partiale, in ciuda prevederilor legale si a unor decizii ale instantelor. Daca batalia pentru alegerile partiale parlamentare este in desfasurare, cea pentru alegerile locale partiale s-a incheiat in favoarea Guvernului, dupa depasirea termenelor legale in care putea fi convocat scrutinul, informeazaRomania Libera.

Birocratia si taxele prea mari lasa Romania fara miliarde de euro. Unde se opresc drumurile tinerilor antreprenori. Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro din banii europeni din cauza fraudelor si a birocratiei excesive. Cu mai putin de sase luni inaintea termenului limita, avem 3 programe blocate, iar pentru anul acesta, absorbtia este de doar 3%. Tinerii care vor sa depuna proiecte renunta. Spun ca nu pot reusi fara ajutorul firmelor de consultanta, care le percep insa taxe foarte mari. Laura a incercat sa ia bani europeni ca sa-si puna pe picioare prima sa afacere, dar s-a lasat pagubasa. „Prima experienta a fost birocratia, frica de birocratie, costurile sunt foarte mari. Costul cu consultantul anticipeaza practic proiectul, nu platesti dupa, ci inainte, plus cofinantarea. Fiind un start-up, nu ai acces la cofinantare cum are o firma care lucreaza in domeniu de 5-10-20 de ani”, spune Laura Curca, antreprenor, scrieStirileProtv.ro.

DW: Refugiatii si apararea libertatii noastre. Un paradox care, odata constientizat, ar trebui sa ne zgaltaie din starea noastra de perpetua moleseala, tine de imaginea mult iubitei si hulitei noastre Europe. O criticam si o condamnam voios. Dar altii o iau cu asalt. O detestam cordial cand ne impune valori liberale, prea liberale, extrem de liberale, politic corecte, in care nu (prea) credem? Sau in care chiar vedem pe marele dusman? Ne displace birocratia ei debordanta? Incapacitatea ei de a-si recapata vigoarea financiara, de a rezolva problema somajului in randul tinerilor si a lipsei de crestere economica din tarile meridionale? O injuram ca nu e in stare sa rezolve criza greaca? Pe altii, din afara ei, toate acestea nu-i intereseaza catusi de putin. Europa e pentru ei Tara Fagaduintei. Cu sutele de mii, nu numai asiatici si africani, ci chiar si cetateni din Balcanii de vest, navalesc si iau cu asalt partile apusene ale batranei fortarete Europa, cautand sa se adaposteasca de saracie si de varii alte urgii iscate in arii vaste situate la sud si est de Batranul Continent, anuntaDeutsche Welle.

Cristian Popescu-Piedone, urmarit penal pentru distrugerea unui element de patrimoniu si pentru abuz in serviciu. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, va fi urmarit penal de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit si pentru abuz in serviciu, in urma plangerii formulate de Asociatia Salvati Bucurestiul (ASB), informeaza un comunicat. Decizia continuarii urmarii penale a fost luata de magistratii Judecatoriei Sectorului 4, care au admis, pe 11 august, contestatia depusa de ASB la ordonanta de clasare data in acest dosar de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, relateaza epochtimes.ro, citand un comunicat al organizatiei. Potrivit liderului ASB, Nicusor Dan, decizia instantei ￯este importanta, pentru ca ea confirma, potrivit legii, ca protejarea patrimoniului se refera in special la zonele istorice in ansamblul lor, siturile monument istoric si zonele construite protejate￯, informeaza EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro