Subiectele Zilei: Declaratiile martorilor din dosarul Elenei Udrea dau o alta dimensiune "gentii cu 900.000 de euro"; Clientii controversati ai lui Tony Blair, printre care s-ar numara si Victor Ponta; Stimulentul Putin. Oportunitatea unui tandem Romania-Polonia
Declaratiile martorilor din dosarul Elenei Udrea dau o alta dimensiune „gentii cu 900.000 de euro”. Denuntatorii Elenei Udrea si-au schimbat declaratiile, au incercat sa influenteze martori si s-au pus de acord asupra afirmatiilor facute in fata procurorilor. Dosarul „Gala Bute” in care s-a dispus arestarea preventiva a Elenei Udrea continua sa suscite interes. Evenimentul Zilei va prezinta astazi situatia incredibila in care se afla fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) intr-un dosar in care denuntatorii, aflati sub control judiciar sau in arest la domiciliu, s-au intrecut in a-si schimba declaratiile dupa ce s-au pus de acord ce sa le spuna procurorilor si in incercari de a influenta martorii din dosar. Acest lucru poate pune sub semnul intrebarii credibilitatea declaratiilor pe care le-au facut in fata reprezentantilor DNA, scrieEVZ.
Cum s-a vandut un gentleman dictatorului din Kazahstan. Clientii controversati ai lui Tony Blair, printre care s-ar numara si Victor Ponta. Fostul premier britanic Tony Blair a castigat zeci de milioane de euro in ultimii ani oferind consultanta unora dintre cei mai controversati sefi de stat din lume. Incepand cu guverne comuniste, precum cel din Vietnam, si pana la regimuri totalitariste din Africa si tari din Golf, Blair este criticat acum pentru contractele cu presedintele kazah, acuzat constant de incalcarea drepturilor omului. In ultimii ani, fostul premier britanic Tony Blair s-a specializat „consultanta politica”, lucrand insa doar cu personaje extrem de controversate precum dictatori din Africa si Orientul Mijlociu sau, mai nou, din Europa de Est si Asia, anuntaAdevarul.
Stimulentul Putin. Oportunitatea unui tandem Romania-Polonia. Presedintele Klaus Iohannis efectueaza in perioada 11-13 martie o vizita de stat in Polonia, intr-un context regional care creeaza numeroase premise pentru o relansare pe fond a relatiei dintre Bucuresti si Varsovia. Ramane de vazut si in ce masura imperativele de circumstanta, dar cu bataie pe termen lung, vor putea dicta, in cele din urma, o cadenta adecvata unui parteneriat aprofundat, dincolo de limitele la care acesta s-a bornat pana acum. Cert este ca momentul martie 2015 gaseste cele doua state, desprinse aproape in acelasi timp de spectrul comunismului, intr-o situatie reciproc favorabila: au infinit mai multe in comun decat ceea ce potential le-ar desparti, informeazaRomania Libera.
Scenariu de razboi al analistilor americani: Trupele rusesti ar putea ajunge la granita Romaniei. Cat ar dura invazia. O analiza a expertilor americani arata ca fortele militare ale Kremlinului ar putea sa inainteze pana la hotarele tarii noastre. Suna ca un cosmar, dar chiar si specialistii romani confirma ca este posibil. Analistii de la Stratfor, institutul american poreclit „CIA din umbra”, au realizat o simulare a scenariilor care ar putea duce la un conflict direct intre Rusia si NATO in Ucraina. Niciunul dintre scenarii nu este optimist iar unul dintre ele presupune ca fortele Moscovei sa avanseze pana la hotarele Romaniei. Nu este vorba de o prognoza, spun analistii americani, ci pur si simplu de un exercitiu, o simulare a posibilelor evolutii militare din regiune. Toate scenariile propuse de cei de la Stratgor suna insa plauzibil iar unul dintre ele este destul de sumbru pentru Romania, scrieStirileProtv.ro.
DW: „Mita” electorala din alta perspectiva. Este foarte posibil ca reforma finantarii politice care se pregateste in parlament sa rateze aspectele esentiale, iar asa numita „mita electorala” sa fie gresit inteleasa si supraestimata. Finantarea campaniilor electorale de la bugetul de stat risca sa creeze o dependenta si mai mare fata de finantatorii privati. Comisia parlamentara special instituita a eliminat sustinerea financiara privata, dar a permis ca un partid sa se imprumute de la persoane fizice sau juridice, pana cand statul ii va deconta cheltuielile. Or, in acest detaliu sta ascuns diavolul cu toate astutiile sale. E usor sa ne imaginam ce se va intampla. Un partid stramtorat se va indatora fata de creditori care vor pune conditii in afara contractului notarial. De ce ar fi acestia mai dezinteresati decat finantatorii de pana acum? Un creditor obtine, de regula, profit din dobanda, dar in cazul acesta nu dobanda va fi cu adevarat stimulentul, ci influenta politica. In plus, e posibil ca adevaratul creditor sa se ascunda in spatele altuia, aparent insignifiant sau benign, anuntaDeutsche Welle.
25 de ani de la Proclamatia de la Timisoara. Un document istoric considerat „incorect politic”. Azi s-a implinit un sfert de veac de la redactarea „Proclamatiei de la Timisoara”. Un document istoric fundamental, neacceptat pe motiv de „incorectitudine politica”. Punctul 8, din cele 13, prevedea lustrarea, pentru trei legislaturi, a fostilor lideri comunisti. Pe 11 martie 1990, devenise evident ca noua putere instalata urmarea perpetuarea comunismului, in varianta sa cosmetizata. Noua putere reprezenta esaloanele doi si trei ale nomenclaturii de partid si ale Securitatii. In Bucuresti, avusesera loc doua mineriade, pe 29-30 ianuarie si pe 18 februarie, cu scopul de a inabusi violent revolta strazii, care acuza noua putere de „criptocomunism”. Timisoara, insa, era departe. Oamenii au iesit din nou in strada. Dupa marele miting din 11 martie, regretatul ziarist George Serban redacteaza, impreuna cu alti colaboratori, „Proclamatia de la Timisoara”. Va fi citita a doua zi, din balconul Operei, si aprobata in urale de multimea din Piata. Dupa numai trei zile, urma uriasa diversiune la la Targu Mures din 15 martie, soldata cu reanimarea Securitatii sub ba gheta lui Virgil Magureanu, coleg de complot al lui Ion Iliescu, informeazaEVZ.
„Intelligence”-ul romanesc in anii ’90. Cum s-au implicat serviciile secrete in evenimentele din 1990. In contextul redeschiderii dosarului privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, una dintre cele mai negre perioade din istoria postdecembrista a Romaniei, cu efecte devastatoare asupra acelui prezent si al viitorului Romaniei, numerosi analisti politici, istorici, publicisti, formatori de opinie fac referire la aceste evenimente ca fiind nascute dintr-o posibila confruntare a noilor structuri de informatii romanesti, aparute ca urmare a destramarii Securitatii, precum si la o posibila, daca nu chiar certa, amorsare a lor de catre KGB etc, scrieAdevarul.