Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Gaurile grecesti de la Loterie, luate la puricat de Comisia Europeana; TVR, 80% reluari: 3.000 de oameni, platiti ca sa stea; Prin cenusa industriei: Cum s-a lasat economia romaneasca de tigari. Moartea unui brand: Carpatiul de Sfantu Gheorghe

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Mare Neagra – marea poluata. Circa 60.000 de tone de deseuri industriale sunt deversate anual prin raurile care se varsa in ea. Ieri, cand toate tarile riverane au sarbatori Ziua Marii Negre, organizatiile non-guvernamentale au tras un serios semnal de alarma cu privire la poluarea accentuata din ultimii ani. Situatia ecologica a Marii Negre s-a inrautatit in ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere. In Romania, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia si Bulgaria, deseurile solide au fost aruncate direct pe tarm iar apele menajere deversate, cu mari cantitati de substante organice, au determinat fenomenul de „inflorire a apelor”, care a dus la moartea multor specii de pesti, delfini si a altor organisme marine. „O mare contributie la poluarea marii o au si cele 3 fluvii care se varsa in Marea Neagra – intre care si Dunarea – si care vehiculeaza circa 60.000 de tone de deseuri industriale pe an. Studii recente au aratat ca Marea Neagra se confrunta cu probleme majore – din cele 26 de specii de pesti cu valoare comerciala, care traiau aici odinioara, nu au mai ramas decat cinci”, se arata intr-un comunicat al Mare Nostrum. Colaborare intre tarile riverane In opinia specialistilor ONG-ului, poluarea marina nu tine cont de granite. Marea Neagra, spun ei, poate fi salvata doar daca cele sase tari riverane vor conlucra pentru acest scop comun, scrie Romania Libera.

Gaurile grecesti de la Loterie, luate la puricat de Comisia Europeana. Consiliul Concurentei a fost somat de CE sa transmita de urgenta informatii detaliate cu privire la contractul incheiat de catre Loterie cu grupul de firme INTRALOT. CE suspecteaza acest contract ca ar fi un ajutor de stat mascat, pe care Guvernul Romaniei l-a acordat Loteriei, pentru a acoperi un prejudiciu de sute de milioane de euro, produs de companie bugetului de stat. Daca suspiciunile reprezentantilor europeni se adeveresc, Loteria poate intra in faliment. Pe 1 septembrie 2003, fostul director al Loteriei Nationale, Nicolae Cristea (care a fost numit in fruntea companiei de catre actualul ministru al Finantelor Publice, vicepremierul Florin Georgescu), a incheiat unul dintre cele mai paguboase contracte pentru bugetul statului. Este vorba despre contractul de credit-furnizor parafat intre Loteria Nationala si grupul de firme Intracom, Intralot si Lotrom, pentru cumpararea aparaturii electronice din sediile Loteriei. Desi a fost vorba despre un contract cu o valoare de cateva sute de milioane de euro, fosta conducere a Loteriei nu a dorit sa faca licitatie publica, ci a negociat direct cu grecii de la INTRALOT. Asupra acestui lucru cer acum reprezentantii Comisiei Europene (CE) precizari. Conform clauzelor contractuale, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, au finantat Loteria pentru a cumpara aparatura si pentru a implementa intreg sistemul electronic. Lotrom, in calitate de furnizor, a instalat echipamentele petru Loterie, conform EVZ.

O concurenta problematica. In occidentul modern, o sarbatoare de import, Halloween, cu radacini totusi europene, tinde sa oculteze la final de octombrie si inceput de noiembrie semnificatiile unor sarbatori religioase autohtone. In marile orase, afise publicitare promit tinerilor nemaivazute, fantastice, mega, hiper party-uri de Halloween. Afisajul electronic din statiile de tramvai, autobuz si metrou face generoase oferte de transport petrecaretilor lugubru mascati, dintre care deloc multi mai sunt cei care cunosc originile neaose, europene ale acestei sarbatori sosite din America. Anul celtic incepea la 1 noiembrie, era data cind turmele erau aduse la iernat in staul si cind sufletele mortilor reveneau la casele lor. Despre celti se afirma ca ar fi fost „aborigenii Europei”. Catolicismul a preluat o parte din semnificatia acestei sarbatori, care devine in calendarul religios ziua tuturor sfintilor si ziua pomenirii mortilor. Dar si mai mult decit atit. Fiindca in 1517, la 31 octombrie, Martin Luther, reformatorul catolicismului, afiseaza pe portalul bisericii Castelului Wittenberg cele 95 de teze care infierau excesele bisericii la sfirsitul Evului mediu, in zorii Renasterii. Ziua marcheaza inceputul Reformei si pina azi este sarbatorita de crestinii protestanti luterani, informeaza Deutsche Welle.

TVR, 80% reluari: 3.000 de oameni, platiti ca sa stea. Degringolada: planul de restructurari a fost abandonat. Programele sunt abandonate, nici de Sarbatori nu se pregateste nimic. In timp ce angajatii TVR „obosesc stand degeaba!”, asa cum scria luna trecuta un angajat al televiziunii publice intr-o scrisoare disperata adresata Consiliului de Administratie, Televiziunea Romana trasmite reluari in cazul a 80% din continut. In afara de Stiri, grila este abandonata, cei 3.000 de oameni fiind lasati sa lancezeasca pana trec alegerile si se va decide cum vor avea loc restructurarile. „Este o debandada greu de imaginat la TVR. Suntem intr- o cadere libera. Cred ca in cazul nostru haturile au fost pierdute din mana. In timp ce grila de emisiuni scade, noi pierdem 1,9 milioane lei de la Guvern, pe motiv de fonduri neutilizate, bani ce s-ar fi dus pentru retehnologizare. Nu se lucreaza nici macar la un program de Sarbatori, deoarece nu sunt resurse. Mai mult, vine iarna si din toata saracia vor trebui facute investitii pentru pregatirea aparaturii”, a povestit un angajat TVR, anunta EVZ.

Prin cenusa industriei: Cum s-a lasat economia romaneasca de tigari. Moartea unui brand: Carpatiul de Sfantu Gheorghe. Fabrica de tigarete de la Sfantu Gheorghe, una dintre cele sase pe care le-a avut Romania, s-a inchis in 2011 la capatul unei privatizari orchestrate de fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae, cel mai bogat roman Suntem intr-un bar modern din centrul orasului Sfantu Gheorghe, Covasna, ne aflam in interes de serviciu. Pe la mese, fete frumoase si un grup de barbati in varsta, rascolind amintiri. Unul dintre ei fumeaza tigara electronica, in timp ce noi discutam cu fostul director Eugen Lazar despre falimentul fabricii de tigarete adevarate, candva o mandrie a orasului. Barbatul de la masa alaturata continua sa traga din tigara lui electronica. Oamenii se chinuiesc sa renunte la fumat pentru ca tigarile sunt tot mai scumpe. Asta si pentru ca industria romaneasca de profil a disparut in totalitate. In trecut, Romania avea sase fabrici de tigari, insa cu toate au disparut in nisipurile miscatoare ale tranzitiei. Dupa Iasi, Targu-Jiu, Timisoara, Ramnicu-Sarat si Bucuresti, in martie 2011 s-a inchis si ultima supravietuitoare, fabrica de tigarete de la Sfantu Gheorghe. Continuarea in Adevarul.

China, o tinta pentru investitorii romani. „In urmatorul interval urmeaza a fi definitivate parteneriatele de colaborare a intreprinzatorilor romani cu cei chinezi, precum si perfectarea unor acorduri de cooperare inter-institutionala la nivel de administratie publica” – Mircea Purcaru, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. O delegatie de reprezentanti ai mediului de afaceri din regiunea Vest si Centru au vizitat regiunea Henan din China. Scopul deplasarii l-a constituit realizarea unui schimb constructiv de idei si stabilirea de parteneriate economice, institutionale si administrative cu omologi din judetele Arad si Henan si orasele Arad si Kaifeng. Au fost realizate intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri privat si cu reprezentanti ai administratiei publice locale si regionale, Primaria din Kaifen, Prefectura Regiunii Henan, cu care au fost abordare subiecte legate de potentiale investitii comune in cele doua regiuni. Au fost stabilite contacte si initiate demersuri pentru colaborari ulterioare cu diferite companii chineze, interesate de colaborare concreta cu partea romana, spun membrii delegatiei, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro