Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ghidul demnitarului spagar care nu vrea sa cada in capcanele SRI; Sfintele afaceri ale Bisericii Ortodoxe. Topul celor mai bogate eparhii ale BOR si ce profituri au declarat la Finante; Povestea celor 10.000 de dozatoare TEC: "A fost ceva unic in lume"

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

​Ghidul demnitarului spagar care nu vrea sa cada in capcanele SRI. Frica de interceptarile procurorilor DNA ii face pe afaceristi si pe demnitari sa gaseasca noi solutii conspirative. Cel mai recent caz de coruptie, al presedintelui CJ Arad, Petru – Nicolae Iotcu (PNL), trimis in judecata in stare de arest, dezvaluie metode inedite de a scapa de monitorizarea serviciilor secrete. Cazul, pe scurt: Iotcu este acuzat ca i-ar fi cerut 40.000 de euro lui Alin-Mircea Patrascu, administrator al Medicare Technics SA, pentru a atribui preferential un contract de achizitie publica privind echipamente medicale destinate Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, in valoare de 1.600.000 de euro. O parte din bani urma sa ajunga si la Adrian Nedelciu – director executiv la CJ Arad. Unul dintre pionii afacerii, Cristian Ioan Dragan – administrator public al Judetului Arad, a denuntat totul la DNA, pe 5 iunie. El a acceptat ca intalnirile cu cei implicati sa fie interceptate ambiental. Totul a fost filmat! Pe 24 iulie, Iotcu a fost prins in flagrant cand primea o parte din spaga, 10.000 de euro, de la Dragan si a fost arestat. In timpul anchetei, Iotcu a negat acuzatiile DNA, dar Patrascu si Nedel ciu au recunoscut, scrieEVZ.

Povestea celor 10.000 de dozatoare TEC: „A fost ceva unic in lume”. In urma cu 25 de ani, Romania era mai mult decat o tara insetata de libertate. 23 de milioane de oameni voiau sa recupereze peste noapte toate privatiunile pe care le indurasera sub dictatura. Pe aceasta sete de consum s-au cladit afaceri cu profituri uriase. Pe piata racoritoarelor, cererea era atat de mare incat americanii de la Coca-Cola (veniti in Romania in 1991) au avut nevoie de patru ani pentru a ajunge cu productia la nivelul solicitarilor din piata. Oamenii voiau sa bea mult, sa se racoreasca. In acest interval, si-a trait apogeul una dintre marile afaceri ale primilor ani de capitalism: sucul la dozator. Automatele firmei TEC impanzisera toata tara, ademenindu-i pe insetati cu arome care de care mai atragatoare: kiwi, mango, mandarine, caise, ananas, papaya. Romanii voiau sa le incerce pe toate. Turnau pe gat si-apoi mai carau si acasa cu bidoanele. Nimeni n-a tinut evidenta cantitatilor industriale de sirop amestecat cu sifon care s-au baut in acei ani. Ce stim este ca in conturile catorva oameni s-au adunat niste milioane de dolari de pe urma acestei isterii, anuntaAdevarul.

Sfintele afaceri ale Bisericii Ortodoxe. Topul celor mai bogate eparhii ale BOR si ce profituri au declarat la Finante. Patriarhia Romana si eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finante profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani inregistrati in contabilitate ca excedent, pentru ca structurile Bisericii Ortodoxe Romane sunt entitati juridice fara scop patrimonial. Cea mai banoasa eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucurestilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmata de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei si Calarasilor si de Arhiepiscopia Timisoarei. Doar doua sunt eparhiile care au iesit pe minus anul trecut: la Craiova s-a raportat o gaura de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului si Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro. Nu toate eparhiile BOR si-au depus bilanturile contabile la Ministerul Finantelor. De asemenea, nu se gasesc date financiare publice despre entitatile BOR care desfasoara strict activitati economice. Spre exemplu, doar Basilica Travel, agentia de pelerinaje a BOR, a raportat un profit de aproximativ 115.000 euro pe 2014, informeazaGandul.

Ce-a fost si ce-a ajuns. Controversele din jurul Palatului Stirbei. Anul acesta s-ar putea decide soarta Palatului Stirbei din Bucuresti, in prezent domeniu aflat in proprietate privata unde, de zece ani, un investitor incearca sa ridice un ansamblu rezidential si comercial controversat. Veche de 180 de ani, fosta resedinta de domnitor si fost muzeu de arta socialista, cladirea monument istoric Palatul Stirbei, de pe Calea Victoriei, gazduieste in prezent un club de noapte, un bistro si o mica galerie de arta. In spatele palatului, unde se intinde acum o gradina de vara, urmeaza sa se ridice un ansamblu rezidential si comercial care a iscat scandal si controverse in ultimul deceniu. De-a lungul anilor, fiecare proprietar al Palatului Stirbei a vrut parca sa-i stearga trecutul. Construita intre 1833 si 1835 la ordinul lui Barbu Stirbei, logofat si ulterior domnitor al Tarii Romanesti, cladirea devine rapid o atractie a orasului. Dupa preluarea de catre comunisti, palatul se transforma in muzeu de arta populara, apoi de ceramica si sticla, scrieRomania Libera.

Lumea din spatele lui +25%. Un rezident castiga cat o femeie de serviciu, iar un medic traieste din garzi si dupa 30 de ani. Majorarea de 25 la suta reprezinta putin din ce isi doreau medicii, dar orice ban in plus este binevenit. In spatele chirurgului, al rezidentului sau al asistentei care pune branula pacientului, se ascund oameni care au facturi de platit. „Nu cerem decat sa traim decent”, spun cei care lucreaza in spitale si care de multe ori, in ziua salariului, nu stiu cum sa-si imparta banii ca sa le ajunga pana luna viitoare. Fac ore suplimentare, garzi peste garzi, dar uneori nici macar acestea nu sunt de ajuns. De ani de zile medicii se plang ca nu mai au din ce trai. Ca vor salarii mai mari pentru ca nu mai suporta sa fie umiliti de sistem, atunci cand primesc fluturasul de salariu. Astazi au aflat ca vor primi mai multi bani. O zi normala in spitalul Municipal. Medicul Florin Chirculescu isi viziteaza pacientii, care nu trebuie sa stie ca doctorul care ii trateaza castiga la fel de mult cat un functionar de la ghiseu, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Alegerile partiale ar trebui, totusi, organizate. Daca circumscriptiile uninominale nu mai exista, asa cum pretinde Guvernul invocand noua lege electorala, atunci actualii deputati si senatori nu mai au, la randul lor, nicio legitimitate. PNL si-a pus mari sperante in alegerile partiale, caci ar fi putut sa-si intareasca pozitia in Parlament. Ar fi vorba de 19 colegii, pe care opozitia tragea nadejdea sa le castige in marea lor majoritate. Guvernul refuza insa pe mai departe sa organizeze alegeri pentru locurile vacante din Parlament, argumentand ca vechea lege a fost abrogata si ca, din momentul promulgarii ei, noua lege electorala este singura care poate fi luata in discutie. Realitatea este ca PNL are dreptate in fond si ca PSD se poate baza numai pe forma. Din acest motiv, situatia pare confuza si pretinde o minima clarificare, informeazaDeutsche Welle.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro