Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Iohannis, un presedinte ce a ignorat votul romanilor la referendum; Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena; Dupa 5 ani de gestiune, Victor Ponta lasa mostenire PSD datorii de 32 milioane de lei – document oficial

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Iohannis, un presedinte ce a ignorat votul romanilor la referendum. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in ciuda unei decizii a Curtii Contitutionale, controversata Lege a alegerilor parlamentare. Ea prevede ca viitorul Legislativ va avea 466 de parlamentari, nu 300 cum au cerut romanii la referendumul din 2009. Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor nu pune in aplicare rezultatul referendumului din 2009, cand 77,78% dintre alegatori s-au pronuntat pentru un Parlament unicameral cu doar 300 de alesi. Potrivit actului normativ, la urmatoarele alegeri vom avea vot pe liste, precum si un numar mai mic de parlamentari, intrucat normele de reprezentare sunt de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Asta inseamna un total de 466 de alesi, un numar foarte apropiat de cel din 2012, cand au intrat in Legislativ 588 de senatori si deputati, scrieEVZ.

Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena. Fondul Monetar International (FMI) a decis marti sa o numeasca pe romanca Delia Velculescu la conducerea misiunii tehnice a institutiei financiare in Grecia, inlocuindu-l pe Rishi Goyal. Cine este Delia Velculescu si cum a ajuns soarta Greciei in mainile ei. Romanca de 40 de ani va avea sarcina de a evalua situatia financiara a Greciei, potrivit cotidianului „Kathimerini”, citat de site-ul GreekReporter. Velculescu lucreaza la FMI de peste 12 ani, este foarte apreciata din punct de vedere profesional si a publicat numeroase analize si studii. Delia Velculescu are experienta in privinta situatiei economice a Greciei. A lucrat cu echipa greaca in ultimii ani, iar in 2009 a fost coautoarea unui studiu despre situatia financiara a Greciei, anuntaAdevarul.

Dupa 5 ani de gestiune, Victor Ponta lasa mostenire PSD datorii de 32 milioane de lei – document oficial. La capatul celor cinci ani de mandat, Victor Ponta lasa PSD cu o datorie de 32 milioane de lei, 25,2 milioane reprezentand datorii care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an, iar 6,89 milioane de lei sunt datorii care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an. In pofida acestor datorii istorice, premierul se lauda ca partidul sau si-a platit toate datoriile, vorbind de cei care nu isi platesc la timp obligatiile. Acesta este bilantul fiscal depus de PSD la 31 decembrie 2014. La inceputul mandatului sau, premierul Ponta a cerut un audit la partid, la acel moment vorbind de o datorie de sase milioane de euro, lasata mostenire de Mircea Geoana, cu toate ca suma reala era mult mai mare. Desi premierul Ponta vorbeste des de firmele cu datorii, „firma” pe care a condus-o timp de cinci ani – PSD are datorii de 32 milioane de lei, cifrele fiind confirmate de Ministerul de Finante. Cu toate acestea, partidul sau a fost considerat eligibil de RAAPPS pentru vanzarea sediului din Kiseleff 10, informeazaGandul.

„Personalitati romane pe coperta revistei Time”. Ana Pauker era considerata de americani „cea mai puternica femeie din lume”. Prestigiosul saptamanal Time a dedicat editia sa din 20 septembrie 1948 uneia dintre cele mai dure reprezentante ale comunismului de tip sovietic, care a fost trimisa de la Moscova sa impuna un nou regim in Romania. Ana Pauker, comunista nascuta la Bucuresti care a fost trimisa de Kremlin, in fruntea unei divizii armate, pentru pentru a impune un regim dictatorial in Romania, era considerata de catre revista Time, in 1948, „cea mai puternica femeie in viata” din lume. Imaginea aprigei unelte rosii sovietice, peste care a fost suprapusa simbolic o secera galbena si explicatia „Comunista Ana Pauker, o noua muchie pentru un vechi topor de lupta”, a fost publicata de americani pe coperta editiei din 20 septembrie acel an. Saptamanalul i-a dedicat primei femei din lume care a devenit ministru de Externe un amplu reportaj, care prezinta pe larg copilaria fetitei „timide si plina de compasiune pentru oprimati” a familiei Rabinsohn, devenita apoi, la maturitate, o comunista „rece ca Dunarea inghetata, ingamfata ca un boier pe pamanturile sale bogate si nemiloasa ca o coasa in granele Moldovei”, scrieRomania Libera.

Pilotii romani au ajuns la bordul avioanelor F16 care ne costa 600 de milioane EUR. Primele antrenamente au loc in Portugalia. Primele avioane F16 care vor ajunge in dotarea armatei romane au fost modernizate iar militarii nostri se antreneaza deja pe ele in Portugalia. Este vorba despre 6 aeronave. Acesta vor ajunge in tara in septembrie 2016 si vor participa printre altele la misiuni de politie aeriana. Ministrul Apararii, Mircea Dusa a vizitat baza aeriana din Portugalia unde se pregatesc romanii. „Aceasta e una dintre aeronavele F16 care va decola astazi de aici de pe baza din Monte Real. La bord e un pilot roman si unul portughez va fi un zbor de o ora o ora si jumatate cam atat cat dureaza si un antrenament”, relateaza Andreea Marinescu, corespondent ProTv. Deocamdata doar 3 din cei 6 piloti romani aflati in baza aeriana pot zbura singuri pe supersonicele americane. Programul de pregatire dureaza 2 ani si abia in ultima etapa, au urcat la bordul avionului de lupta. Toti au trecut de pe MIG-URI pe F16. In spatele lor sta o echipa numeroasa. 31 de militari invata cum sa repare si sa intretina aeronavele, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Avangarda zonei euro. In plina criza, Parisul vine cu ideea aparitiei unei avangarde a zonei euro. Nu e momentul potrivit, considera Barbara Wesel. „Crizele au facut UE mai puternica” – este una din platitudinile pe care le auzi invariabil cand se discuta despre procesul european de unificare. Recent, ministrul german de Externe a atras atentia ca, de data asta, s-ar putea sa nu fie deloc usor. Apoi, daca arunci o privire inspre presa europeana constati ca mai peste tot criza elena este considerata o adevarata proba de foc pentru Uniunea Europeana. Lipseste solidaritatea, spun multi comentatori francezi si britanici, care se plang ca interesele nationale sunt mult mai pregnante. La fel si neintelegerile economice si politice, informeazaDeutsche Welle.

Topul salariilor bugetarilor, incepand din ianuarie 2016. Guvernul Ponta pregateste marirea salariilor bugetarilor. Potrivit proiectului aflat in lucru la Ministerul Muncii, incepand cu 1 ianuarie 2016, niciun subordonat, fie civil, fie din domeniul aparare, ordine publica, nu va putea avea un castig salarial mai mare decat cel al sefului institutiei. Castigurile salariale, din varful piramidei: 9.905 de lei. Managerul general al unui serviciu de ambulanta, daca are gradatia II. Managerul unui spital cu peste 400 de paturi, cu gradatia II. 9.631 de lei. Director general (cu gradul II) la Institutul de Hematologie Transfuzionala „prof. Dr. C.T. Nicolau”. Directorul general al unei unitati sanitare fara paturi, cu gradatia II, scrieEVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro