Subiectele Zilei: Legaturile bolnavicioase dintre justitia si politica moldoveneasca; Clanurile de rromi din Strehaia perchezitionate pana la os; Echipa nationala de fotbal a Eritreei a dezertat, din nou
Opinie: CCR elimina excesele anticoruptie. O buna interpretare a legii este aceea care ingradeste posibilitatea unui abuz chiar daca in felul acesta unii vinovati scapa nepedepsiti, este de parere Horatiu Pepine. O decizie recenta a Curtii Constitutionale privitoare la Codul penal a provocat multe comentarii critice. S-a remarcat, de pilda, ca prin noua interpretare a conflictului de interese, primul-ministru Victor Ponta sau fostul primar de la Constanta Radu Mazare scapa de o parte din acuzatiile care le-au fost aduse. Si nu doar ei, ci si altii care au fost acuzati ca ar fi creat avantaje unor fosti parteneri de afaceri. Decizia CCR ar prezenta prin urmare o multime de inconveniente si ar pune frana luptei impotriva coruptiei, scrie Deutsche Welle.
Echipa nationala de fotbal a Eritreei a dezertat, din nou. Zece membrii ai echipei nationale de fotbal a Eritreei au solicitat azil in Botswana, unde jucau un meci pentru calificarea la Cupa Mondiala. Dupa partida, fotbalistii au refuzat sa se imbarce in zborul spre tara lor de origine si au fost luati in custodia autoritatiilor. De altfel, nu este pentru prima data cand jucatorii din Eritreea folosesc o deplasare in strainatate ca pretext pentru a fugi din tara lor, considerata una dintre cele mai dure dictaturi din lume. Se poate vorbi de o traditie, dupa ce, in 2007, sase jucatori au cerut azil in Angola, doi ani mai tarziu alti 12 fotbalisti au fugit in Kenya, iar, in 2012, 17 membrii ai echipei nationale au dezertat in Uganda, scrie The Washington Post.
Mai multi membri ai guvernului german s-au urcat intr-o barca pentru a experimenta riscul prin care trec refugiatii care vin in Europa. In jur de 100 de politicieni si jurnalisti germani s-au ingramadit, joi, intr-o barca gonflabila pe raul Spree, care tranverseaza Berlinul. Barca a fost folosita anterior de catre refugiatii care au incercat sa ajunga in Europa tranversand Marea Mediterana, informeaza Newsweek.
Bastanii evazionisti. Clanurile de rromi milionari din Timisoara si Strehaia au fost luate cu asalt de mascati dis de dimineata. Ce se cauta la palatul cu modele Versace. Operatiune in forta a mascatilor de la Servicii Speciale, joi dimineata. Alaturi de Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Politia Timis, impreuna cu cei de la Antifrauda au descins la 19 palate de rromi din Timisoara (11), Strehaia, Alba si Valcea. Acestea apartin clanurilor Novacovici din Timisoara, respectiv Mihai din Strehaia. Acestia sunt acuzati ca au creat o suvieca de evaziune fiscala, rromii Novacovici si Mihai fiind actionari in patru societati comerciale care se ocupa de valorificarea fierului vechi. Administratorii firmelor emiteau facturi fiscale fara acoperire, crescand, nejustificat, valoarea cheltuielilor, pentru asa zise afaceri cu materiale feroase si neferoase reciclabile, apoi banii erau scosi din banci. Prejudiciul stabilit pana acum de anchetatori depaseste 1 milion de euro, informeaza EVZ.ro
Republica Moldova: Reglare de conturi intre oligarhi sub acoperirea anticoruptiei. Parlamentul din Moldova a aprobat, joi, in regim de urgenta ridicarea imunitatii fostului premier Vlad Filat, pentru implicarea in ”jaful secolului”. La prima vedere, pare ca s-a deschis drumul luptei anticoruptie la nivel inalt. In Moldova, insa, nimic nu este ceea ce pare.Singura problema este ca in Moldova justitia nu este independenta, ci aservita politic celui mai mare adversar al lui Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc, vicepresedintele Partidului Democrat. Corneliu Gurin este un fost consilier in materie de drept constitutional al fostului presedinte al Legislativului, Marian Lupu, presedintele aceluiasi Partid Democrat, si, desi nu avea nici o experienta ca procuror, a fost desemnat procuror general la cererea lui Lupu. La Chisinau nu este nici un secret ca atat procurorul general, cat si Centrul National Anticoruptie sunt controlate de PD, aripa politica a imperiului lui Plahotniuc. Acest lucru nu inseamna ca Filat este nevinovat, ci ca in lupta oligarhilor pentru Moldova, Plahotniuc a inregistrat ieri o victorie decisiva, potrivit Romania Libera.
FOTO: Propaganda sovietica in imagini. Cum erau mobilizati rusii la razboi. Tara-mama te cheama la datorie este mesajul de pe un poster sovietic de propaganda, din 1941. In imagine, apare o femeie imbracata in rosu, cu o expresie hotarata pe chip, care ii indeamna pe rusi la razboi. De la imaginea cu soldatul rus, imbracat in rosu, in timp ce in spatele lui se vad rotocoale de fum negru din fabricile sovetice, in care muncitorul rus este intrebat daca s-a inrolat in armata, la posterele in care rusii erau mustrati pentru consumul excesiv de alcool, propagandistii au fost deosebit de inventivi in mesajele care au determinat masele sa sustina planurile statului. De la imaginea cu soldatul rus, imbracat in rosu, in timp ce in spatele lui se vad rotocoale de fum negru din fabricile sovetice, in care muncitorul rus este intrebat daca s-a inrolat in armata, la posterele in care rusii erau mustrati pentru consumul excesiv de alcool, propagandistii au fost deosebit de inventivi in mesajele care au determinat masele sa sustina planurile statului, scrie Romania Libera.
Decizie controversata a Tribunalului Maramures: Interlopii din Clanul Cordunenilor ar putea afla cine sunt martorii cu identitatea protejata din dosarul lor. Judecatorii Tribunalului Maramures au repus pe rol dosarul de crima organizata al clanului Corduneanu si au solicitat DIICOT Iasi desecretizarea documentelor privind martorii cu identitatea protejata, daca nu se mai mentin conditiile care au determinat luarea acestor masuri de protectie. O parte dintre avocatii Clanului Corduneanu au mentionat, in concluziile scrise depuse la instanta, dupa termenul de judecata din 30 septembre, ca au suspiciuni cu privire la martorii cu identitatea protejata si a informatiilor oferite de acestia anchetatorilor. ”Acesti martori furnizeaza informatii in prezenta cauza cu privire la toti inculpatii si referitor la toate capetele de acuzare, declaratiile lor practic identice inclusiv ca si modalitate de exprimare, aspecte care genereza reale suspiciuni cu privire la modul in care au fost obtinute, identitatea persoanelor si realitatea cuprinsului lor. Nu se poate da eficienta unor astfel de declaratii, in masura in care acestea nu se coroboreaza si cu alte mijloace de proba directe si palpabile”, se arata in documentele depuse de avocati la instanta, potrivit Gandul.
Stratfor: Previziuni pentru Europa la sfarsitul anului. Tema-cheie a continentului este fragmentarea interna, inclusiv pentru Romania. Principala tema in Europa pentru ultimul trimestru al anului este una recurenta: fragmentarea. In urmatoarele trei luni, europenii vor fi martorii fragmentarii politice si chiar teritoriale, scrie Stratfor intr-o analiza privind previziunile pentru sfarsitul de an, specificand ca Romania se va confrunta cu disensiuni politice interne care insa nu vor afecta linia externa pe care o urmeaza tara, adica apropierea de NATO si SUA. In ultimele luni ale anului, Uniunea Europeana se va confrunta cu trei probleme principale: criza refugiatilor, dezvoltarea politica din Spania si cea din Grecia, informeaza Adevarul.
Raport al constructorului italian: CNADNR a fortat deschiderea Sibiu-Orastie in 15 noiembrie 2014. Compania de Autostrazi a fortat firma care a construit lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu, acum inchis pentru reparatii, sa deschida autostrada in data de 15 noiembrie, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale, potrivit unui raport al constructorului italian, obtinut de Digi24. Desi firma i-a informat pe sefii de la Drumuri ca lucrarile nu pot fi facute pana atunci, autostrada a fost deschisa, si dupa cateva luni au aparut crapaturile in asfalt, sustine DIGI 24.
Intoarcerea ”uniformelor scolare”. Abuzul impus prin Regulamentul Scolii. Elevii din mai multe orase din tara acuza ca in scolile in care invata uniforma reprezinta o conditie pentru accesul la educatie, astfel incat cei care nu o poarta sunt trimisi acasa, incalcandu-le astfel drepturile constitutionale. Toate au iesit la iveala dupa ce presa a relatat cazul unei fetite de 11 ani care a fost data afara de la ore pentru ca purta o fusta cu model. Mai exact, in multe institutii de invatamant elevilor li se interzice accesul in scoala daca nu respecta intocmai vestimentatia stabilita de regulamentul scolar. ”Avem un singur distribuitor care vine in fiecare an si ia masuri, iar noi suntem obligati sa purtam aceste uniforme. Saptamana trecuta, doamna directoare Adriana Cazanel m-a trimis acasa, spunandu-mi ca daca n-am pe mine sacoul cu insemnele scolii inseamna ca nu sunt elev al liceului”, a spus Dragos Popa, elev al Liceului ”Spiru Haret”, din Moinesti, scrie Adevarul.