Subiectele zilei: Politistul care "vamuia" cu mila daca primea bani sa joace la Loto a fost trimis in judecata; Limuzina printului Philip al Marii Britanii a ajuns fier vechi in Bucuresti; Romania marcheaza istoria omenirii: unele dintre cele mai vechi urme au fost gasite intr-o pestera din judetul Bihor; DW: Confuziile austeritatii
Limuzina printului Philip al Marii Britanii a ajuns fier vechi in Bucuresti. O limuzina vintage pe care printul Philip al Marii Britanii trebuia sa o foloseasca in timpul unei vizite in Bucuresti, in 2001, a fost parasita in parcarea unui hotel din Capitala. De peste 13 ani, automobilul prafuit este ignorat de Ambasada Regatului Unit, proprietarul de drept, in ciuda cererilor facute de stafful hotelului, arata Daily Mail. Printul trebuia foloseasca automobilul vintage Daimler DS 420 in timpul vizitei sale in Romania cu ocazia unei intalniri a World Wildlife Fund, o organizatie non-guvernamentala pentru conservarea naturii si restaurarea ecologica a mediului natural. Un incident neprevazut a facut ca acesta sa nu porneasca exact in momentul in care era nevoie. Astazi, limuzina prafuita se afla in parcarea unui hotel din centrul Capitalei. Pentru ca nimeni nu a revendicat-o, masina a adunat praful in ultimii 13 ani, informeaza Adevarul.
Politistul care „vamuia” cu mila daca primea bani sa joace la Loto a fost trimis in judecata. Agentul sef Gheorghe Iosif Cociuba, de la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea – Sectorul Politiei de Frontiera Bors, a fost trimis in judecata, in stare de arrest preventive, de procurorii DNA pentru luare de mitasi trafic de influenta. Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie 2011 – octombrie 2013, agentul Gheorghe Iosif Cociuba, ar fi pretins si a primit de la mai multe persoane suma totala de 132.800 lei, precum si contravaloarea unor produse alimentare si nealimentare. In perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, mai sustin procurorii, inculpatul Gheorghe Iosif Cociuba, in calitate de agent sef de politie ar fi pretins si primit de la reprezentantul unei societati comerciale care efectua achizitii de produse alimentare (zahar si ulei) din Ungaria, suma totala de aproximativ 30.000 lei. In schimb, acesta ar fi inlesnit intrarea, pe teritoriul Romaniei, prin Punctul de Trecere a Frontierei Bors, a mijloacelor de transport incarcate cu marfuri (in special zahar si ulei), atat in zilele cand acesta era de serviciu, cat si in zilele in care acesta nu era planificat de serviciu, noteaza EVZ.
Sorin Oprescu, audiat la DNA intr-un dosar de coruptie. Primarul Capitalei: „Retrocedarea s-a facut in mandatul lui Videanu”. Primarul Sorin Oprescu este audiat la DNA intr-un dosar de coruptie. Primarul Capitalei a fost chemat sa ofere informatii in dosarul in care sefii Serviciului Juridic din cadrul primariei au fost pusi sub urmarire penala. Dosarul vizeaza o seri de retrocedari efectuate de acestia, despre care procurori au suspiciuni ca ar fi fost nelegala. Acesta este al doilea dosar care vizeaza infractiuni comise de directori din cadrul Primariei Capitalei. Un alt director al Primariei a fost retinut pentru luare de mita. Potrivit DNA, in acest caz miza retrocedarii a fost un teren evaluat la 3,3 milioane euro, scrie Gandul.
DW: Confuziile austeritatii. Presedintele PDL Vasile Blaga propune ca alianta cu liberalii sa se numeasca „Uniunea Crestin Liberala”. Deocamdata pare a fi o frumoasa eticheta lipsita de continut. Cateva comentarii colaterale merita sa fie retinute. Vasile Blaga, explicand de ce a cedat in privinta numelui partidului, a spus ca „intr-o astfel de negociere fiecare trebuie sa castige”, aratand ca liberalii au acceptat, in schimb, prin aderarea la PPE, valorile conservatoare si crestine. Tot el spunea anterior, cu privire la numele aliantei care se va prezenta in toamna la alegeri, ca Uniunea Crestin Liberala PNL-PDL ar fi o denumire foarte buna”. Ceea ce surprinde nu este afirmatia ca tare, ci sugestia ca PDL (spre deosebire de PNL) va fi cultivat valorile conservatoare si crestine in politica. Nimeni nu contesta ca in PDL s-ar gasi destui oameni cumsecade care sa poarte cu ei valori crestine, fie ele si in versiuni secularizate, ca sunt destui oameni plin de buna-cuviinta si onesti in viata lor de zi cu zi, dar pentru un partid politic a cultiva „valorile conservatoare si crestine” inseamna ceva mult mai precis, noteaza Deutsche Welle.
Romania marcheaza istoria omenirii: unele dintre cele mai vechi urme au fost gasite intr-o pestera din judetul Bihor. Romania castiga un loc in istoria omenirii, gazduind pe teritoriul sau pestera in care se regasesc unele dintre cele mai vechi urme ale omului. Acestea au fost recent datate cu 20.000 de ani mai vechi decat se credea la inceput, cand au fost descoperite. In 1965, in pestera Ciur Izbuc au fost descoperite aproximativ 400 de urme vechi ale oamenilor care au trait acolo. Cercetarile au fost reluate in 2012, iar luna aceasta, un nou studiu al arheologilor le-a determinat vechimea. Dupa ce initial s-a crezut ca acestea au intre 10.000 si 15.000 de ani, datarea cu carbon le-a fixat „varsta” la 36.500 de ani. Antropologul David Webb de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania si colegii sai au analizat 51 de urme descoperite in pestera Ciur Izbuc, celelalte fiind distruse in ultimele decenii de turisti si exploratori, informeaza Adevarul.
Fuga de saracie. Sute de romani au plecat dintr-un sat de langa Giurgiu sa stranga recoltele spaniolilor. Au fugit de saracie in Spania si lucreaza in agricultura, munca pe care localnicii o refuza. Este povestea a sute de romani dintr-un sat aflat la 160 de kilometri de Madrid. Lucreaza uneori si 12 ore pe zi, strang pepeni si legume, dar castiga intr-o luna de patru ori mai mult decat ar fi incasat in Romania. Situat la 30 de kilometri de Giurgiu, satul Pietrisu este acum mai mult pustiu. Multi locuitori si-au cautat o viata mai buna peste hotare. Jumatate dintre ei au plecat in Spania, unde lucreaza in agricultura. Castiga acolo bani frumosi, scrie digi24.ro.
O enigma istorica descifrata: Mana dreapta a Sfantului Nicolae este la Bucuresti! Cativa catolici italieni, reprezentanti ai Bisericii San Nicola din Bari, loc in care se afl a jumatate din moastele Sfantului Nicolae, contesta faptul ca mana dreapta a Sfantului s-ar afl a la Biserica Sf. Gheorghe Nou, din Bucuresti. Nimic mai fals! Toate relicvele Sfantului Nicolae din Roma sau de oriunde sunt false!”, a declarat, bombastic, un anume frate Gerardo Cioffari, in numele Bisericii San Nicola din Bari, Italia. Doua lucruri sunt, insa, certitudini. Si anume ca mai putin de jumatate din osemintele Sfantului Nicolae sunt adapostite de lacasul de cult catolic si, al doilea, ca mana dreapta a Sfantului, primita de Mihai Viteazul ca rasplata pentru meritele sale in razboiul impotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari, a fost donata de acesta Bisericii Sf. Gheorghe- Nou din Bucuresti, undeva in jurul anului 1600. Emil Caramizaru, parintele paroh al acestei biserici si arhitectul Dan Ionescu, doctor in arhitectura si istorie – in prezent sef de proiect al reabilitarii Bisericii care urmeaza sa fie resfintita, pe 16 august, in prezenta reprezentantilor tuturor patriarhiilor ortodoxe – dezmint si demonteaza atacul catolicilor, informeaza EVZ.