Subiectele Zilei: Reportaj Adevarul: Cum sa-ti cumperi de pe internet un Kalasnikov sau o Beretta; Universitatea "Al. I. Cuza", la un pas de colaps din cauza datoriilor uriase la banci; Oprescu vrea sa puna mana pe banii sectoarelor; DW: Mai este actual monocameralismul?
Reportaj Adevarul: Cum sa-ti cumperi de pe internet un Kalasnikov sau o Beretta. Reporterii „Adevarul” au negociat si stabilit coordonatele unor tranzactii de arme prin intermediul unor comenzi online, pe site-uri ascunse in „internetul din umbra” (deepnet). Armele negociate: un pistol mitraliera AK 47 si un pistol Beretta. Cazul bucuresteanului impuscat zilele trecute in plina strada in Bucuresti ridica problema traficului de arme si scoate la iveala faptul ca oricine poate avea propriul AK 47 sau orice alta arma doreste. Reporterii „Adevarul” au initiat negocieri pentru cumpararea de arme inca de acum trei luni. Nu este nimic complicat. Totul se rezuma la internet, un cont fictiv si o moneda virtuala (bitcoin). Tranzactia se face pe un site specializat, dar ascuns intr-o oarecare masura de ochii publicului. Black Market Reloaded se afla in „internetul din umbra” si este locul in care cererea se intalneste cu oferta pentru marfuri ilegale. Oferta pe Black Market Reloaded este una variata. De la pistoale Makarov, Glock, arma automata romaneasca AK 47, pana la arme sofisticate cu luneta. Dupa ce ne-am facut un cont fictiv, am initiat negocierile cu vanzatorul unei AK 47, provenienta Romania. Pretul expus pe profilul vanzatorului: 1.500 de euro, scrie Adevarul.
Oprescu vrea sa puna mana pe banii sectoarelor. Primarul general al Capitalei se gandeste sa treaca taxele si impozitele locale colectate de sector in parohia sa. Planul ar urma sa fi e pus in aplicare de anul viitor. Motivind ca aduna doar taxe care „nu sunt stabile in colectare”, ca nu a putut atrage investitori straini si contracta alte imprumuturi pentru ca este criza, edilulsef vrea sa devina stapan peste banii gestionati de primarii de sector. Impozitele pe cladiri, pe terenuri sau taxele auto ar putea merge de la anul in vistieria Municipalitatii. Majoritatea edililor bucuresteni nu sunt incantati de intentia lui Oprescu, dar au refuzat sa comenteze, spunand ca vor sa se lamureasca. Cert este ca masura ii va lasa pe primarii de sector fara sursa de venit, iar banii vor fi repartizati de Primaria Capitalei catre sectoare dupa bunul-plac, anunta EVZ.
„Zborurile mortii”, pe banca acuzarii. In capitala argentiniana s-a deschis un proces-fluviu de judecare a responsabilitatilor in operatiunile „zborurilor mortii” din timpul dictaturii (1976-1983), 68 de acuzati urmand a raspunde pentru rapiri, tortura si violuri comise asupra a 800 de victime. Anii de dictatura au antrenat disparitia si moartea a circa 30.000 de persoane, printre care numerosi opozanti. Trei decenii de la sfarsitul dictaturii, Argentina deschide una dintre paginile cele mai sumbre din istoria sa – procesul „zborurilor mortii”, al crimelor contra umanitatii comise intre 1976 si 1983 in Scoala superioara mecanica a Marinei (Esma) din Buenos Aires, cel mai mare centru de interogatorii si detentie din perioada ultimei dictaturi militare. 789 victime, 68 acuzati, 900 marturii. Este al doilea „megaproces” vizand cadre Esma, in octombrie 2011, directorul scolii, Alfredo Astiz, cunoscut drept „ingerul blond al mortii” si alti 11 responsabili au fost condamnati la inchisoare pe viata, informeaza Romania Libera.
Teama de „marele rus” de la Otelu Rosu. Odata cu inchiderea fabricii Mechel de la Otelu Rosu, vor ramane fara loc de munca peste 700 de persoane. Angajatii se tem sa comenteze decizia pentru ca vorbele lor sa nu ajunga la urechile actionarului rus si asteapta resemnati sa li se hotarasca soarta. Teama de a-si pierde locul de munca i-a inrait pe angajatii combinatului Mechel din Otelu Rosu. Putinii oameni care se mai duc la lucru, pentru asa-zisele munci de intretinere, nu vor sa vorbeasca. Ies pe poarta fabricii cu fetele plecate, grabiti. Isi duc cu ei, acasa, toate problemele. Aceasta stare de neincredere seamana oarecum cu ceea ce au trait romanii inainte de 1989. Cu totii vorbesc in soapta, nimeni nu are incredere in nimeni. Sunt nemultumiti, dar important este sa nu ii auda „marele rus”. El este cel de care depind astazi vietile a peste 700 de muncitori, care oricum nu stiu ce le va aduce ziua de maine, scrie Adevarul.
DW: Mai este actual monocameralismul? In materie de reforma constitutionala, vanitatea de autor este ceva nepotrivit si de aceea ar fi indicat ca promotorii unei idei oarecare sa verifice in prealabil de cata sustinere se mai bucura. Faptul ca presedintele insista pe tema parlamentului unicameral arata ca nu pare cu adevarat pregatit sa reia jocul democratic. Lasind cu discretie la o parte anumite trivialitati si exprimari necontrolate, de natura sa inhibe o conversatie politica fireasca, obstinatia cu care presedintele reia subiecte despre care se stie cu siguranta cu nu intrunesc o majoritate suficienta, este mai curand un motiv de ingrijorare. Dar sa aratam ca, mai intai de toate, referendumul pentru un parlament unicameral este un exemplu de felul cum nu trebuie organizata o consultare populara. Nu a existat nicio campanie electorala destinata acestei probleme si nicio dezbatere organizata, anunta Deutsche Welle.
Culisele unui trafic ilegal cu carburanti descoperit din greseala. O retea de contrabandisti cu benzina si motorina din Bulgaria, care a prejudiciat statul cu zeci de milioane de lei, a fost destructurata de procurorii de la Crima Organizata dupa ce comisarii Garzii Financiare au dat din intamplare peste neregulile gruparii. Traficantii aveau protectori inclusiv printre vamesi. Procurorii DIICOT ancheteaza o afacere din Delta Dunarii, de mari pro-portii, cu car-buranti din contrabanda. Documentele ridicate de procurori arata ca, pe parcursul a doi ani, prin intermediul unor firme din Delta Dunarii, s-ar fi „sifonat” cel putin 10 milioane de litri de benzina si motorina de contrabanda pentru care nu s-au platit accize si TVA. Prejudiciul provocat bugetului de stat este estimat la zeci de mi-lioane de lei. Procurorul Victor Grigoras, seful biroului Tulcea al DIICOT, a confirmat derularea acestei anchete, dar a refuzat sa dea detalii, afirmand ca „investigatiile aflate in derulare sunt complexe pentru ca vizeaza foarte multe persoane si firme din mai multe zone ale tarii si din afara granitelor”, informeaza Romania Libera.
Universitatea „Al. I. Cuza”, la un pas de colaps din cauza datoriilor uriase la banci. Cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania este aproape de faliment dupa ce a contractat proiecte europene defectuoase. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi este intr-o situatie financiara critica si risca sa fie executata silit. Problemele sunt cauzate de datoriile uriase pe care institutia le are la banci, bani pe care Universitatea ar fi trebuit sa-i foloseasca in cofinantarea unor proiecte europene. Sefii de la „Cuza” au facut credite bancare de aproximativ 40 de milioane de lei si au consumat alte 30 de milioane de lei din bugetul propriu. Insa finantarea proiectelor POSDRU a fost blocata din cauza neregulilor in gestionarea fondurilor, iar acum, atat UE, cat si Guvernul intarzie sa faca platile, scrie Adevarul.