Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: S-a spart pusculita PSD din Teleorman. Locotenentii lui Dragnea, prinsi cu evaziunea fiscala; Primul film documentar despre Mihai Eminescu dateaza din 1914; De ce ar putea sa nu fie gata Sibiu-Orastie la 15 noiembrie?

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

S-a spart pusculita PSD din Teleorman. Locotenentii lui Dragnea, prinsi cu evaziunea fiscala. Doi dintre cotizantii PSD de top din Teleorman, un deputat si un afacerist discret, apropiati ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizati de o ancheta a procurorilor DNA. Cel mai bun prieten al vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), afaceristul Marian Fiscuci, a fost citat astazi la DNA pentru a fi pus sub acuzare intr-un dosar de evaziune fiscala, potrivit unor surse judiciare. Conform acelorasi surse, ancheta procurorilor anti coruptie il vizeaza si pe cumnatul lui Fiscuci, deputatul Adrian Simionescu (PSD), scrieEVZ.

Primul film documentar despre Mihai Eminescu dateaza din 1914. Comoara cinematografica, gasita intamplator in arhive. Un documentar filmat in urma cu 100 de ani despre viata lui Mihai Eminescu si a celor mai apropiati oameni din existenta poetului, Veronica Micle si Ion Creanga, a fost descoperit in Arhiva Nationala de Filme. Documentarul a fost realizat de Octav Minar, pseudonimul literar a lui Octav Popovici (1886 – 1967), unul dintre primii si cei mai importanti cercetatori ai vietii lui Mihai Eminescu. Filmarile au fost facute pe parcursul anului 1914 in principal in judetele Botosani, Neamt si Iasi, dar documentarul contine si imagini filmate in Italia si Egipt. Primul film dedicat poetului si prietenilor sai a fost intitulat “Eminescu, Veronica, Creanga” si a avut premiera pe 15 ianuarie 1915, cu ocazia implinirii a 65 de ani de nasterea lui Eminescu, in sala Ateneului Roman. Au participat la prezentarea oficiala, printre altii, Barbu Stefanescu Delavrancea, George Enescu sau Maria Ventura, anuntaAdevarul.

De ce ar putea sa nu fie gata Sibiu-Orastie la 15 noiembrie?Promisiunile premierului Victor Ponta cum ca in data de 15 noiembrie se va putea circula fluent pe autostrada intre Sibiu si Deva, urmare a incheierii lucrarilor la lotul 3 Sibiu-Orastie, nu stau in picioare. Problema alunecarii unui deal traversat de autostrada nu a fost solutionata. “Am ramas cu acel tronson al treilea, intre Sibiu si Deva, la care inca se lucreaza. Inainte de a veni la Sibiu am discutat si cu reprezentantii firmei si cu reprezentantii CNADNR si mi-au confirmat faptul ca de data asta se vor tine de termen si pe 15 noiembrie, cel mai tarziu, se va circula neintrerupt intre Sibiu si Deva”, declara la inceputul lunii septembrie premierul Victor Ponta, informeazaRomania Libera.

“Pas cu pas”. Cum si-a cunoscut Klaus Iohannis sotia si ce i-au spus parintii cand au aflat ca va candida la prezidentiale. S-au cunoscut in timpul facultatii, la 22 de ani, dar s-au casatorit sapte ani mai tarziu. Klaus Iohannis vorbeste in premiera despre sotia, dar si despre familia sa in volumul autobiografic “Pas cu pas”, care va fi disponibil de saptamana viitoare in librariile din Romania si Republica Moldova. “In timpul facultatii am cunoscut-o pe sotia mea, Carmen, in vechiul cerc de prieteni. A fost invitata de prieteni de-ai nostri care au ramas in Sibiu. Ne-am placut, pur si simplu, iar chimia dintre noi depaseste orice descriere. Daca se intalnesc doi oameni care se plac si se inteleg, restul devine irelevant. Este foarte usor ca doi oameni tineri sa se placa si sa se indragosteasca, si asta mi s-a intamplat si mie cu sotia mea. Am fost un cuplu de indragostiti multi ani. A durat mult pana cand ne-am casatorit. Ne-am cunoscut la 22 de ani si ne-am casatorit pe la vreo 29”, marturiseste prezidentiabilul ACL, scrieGandul.

“Numai in Romania vezi asa ceva”. Ion Tiriac da in judecata statul, care ii cere 28.000 de euro chirie pe 16 metri patrati. Ion Tiriac nu mai vrea sa plateasca o chirie de 28 de mii de euro pentru o camera de 16 metri patrati si a dat in judecata statul roman. Omul de afaceri are o vila in cartierul Primaverii din capitala, pe care a cumparat-o de la proprietar acum 16 ani. Insa o incapere si o parte din gradina au ramas in proprietatea statului, care a pretins o chirie uriasa in comparatie cu sumele cerute politicienilor care locuiesc in vilele de protocol. “Numai in Romania exista asa ceva, cand a fost cedata proprietarului, un armean care locuia la Buenos Aires si care mi-a vandut-o mie, a putut sa imi vanda casa fara o camera 4 pe 4, ca aia era a statului. Eu, in mod normal, spune legea, as avea dreptul sa o cumpar, dar nu mi-o vinde nimeni”, a declarat Ion Tiriac, anuntaStirileProtv.ro.

DW: De ce sunt atat de multi candidati? Unele candidaturi par misterioase sau cu dubla intentie, altele au scop tactic sau sunt pur si simplu inutile. Aproape ca de fiecare data numarul candidatilor este inflationar. Au fost depuse 12 candidaturi si, chiar daca unele dintre ele ar putea fi invalidate din motive de forma, raman si asa prea multe. Situatia aceasta se explica in primul rand prin faptul ca sistemul de partide din Romania este relativ inchis si nu reprezinta destul de cuprinzator societatea. Se ivesc, de aceea, candidaturi, aparent, redundante, care cauta insa, in chipuri care scapa unui control rational, sa exprime cat mai complet situatia reala. De pilda in zona nationalist-justitiara si anti-maghiara apar doua candidaturi: C.V. Tudor din partea PRM si Gheorghe Funar ca independent. De asemenea din randurile maghiarilor s-au desprins doua candidaturi: Kelemen Hunor sustinut de UDMR si Zsolt Szilagy, candidatul partidei Tokes, informeazaDeutsche Welle.

Plajele de pe litoral, o afacere de peste 40 de milioane de euro. Una dintre cele mai profitabile afaceri de pe litoral este cea a concesionarii plajelor. Suma vehiculata este de ordinul zecilor de milioane de euro, asa cum reiese dintr-un calcul realizat de “Romania libera”. Cele mai aglomerate plaje in acest an au fost cele din Mamaia. Aici, cel putin in weekend-uri, toate sezlongurile au fost ocupate. “Am avut zile in care am scos si sezlongurile de rezerva. In mod normal avem 450, dar in unele weekend-uri am ajuns la 550. Toate au fost ocupate”, spune angajatul firmei care a concesionat plaja Blue Beach, din nordul statiunii Mamaia. Pretul platit in varf de sezon pentru un sezlong a fost de 20 de lei in timpul saptamanii si 35 de lei in weekend. Fara sezlonguri suplimentare, vorbim de o afacere de aproape 16.000 de lei pe zi, in weekend, adica peste 3.500 de euro, scrieRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro