Subiectele Zilei: Spiritul Bruxelles-ului vs. miting USL marca Goebbels; Familiile din Romania au saracit cel mai mult in ultimul an; Judecatorul Iulia Motoc despre linsajul mediatic al scriitorului Mircea Cartarescu; Ceausescu se dadea in vant dupa stevie, spanac si urzici
Spiritul Bruxelles-ului vs. miting USL marca Goebbels. La Congresul Popularilor Europeni de la Bucuresti au participat cei mai importanti lideri europeni ai momentului. Mega-mitingul USL de pe Stadionul National a semanat cu intrunirile nazistilor, regizate de ministrul Propagandei lui Hitler Palatul Parlamentului nu i-a mai gazduit ieri pe deputati si senatori, ci pe popularii europeni, care au avut prima zi de Congres. Cum au sosit delegatii din 27 de tari, masurile de siguranta luate de gazde au fost drastice. Accesul in cladire s-a facut pe la o singura intrare si ba s-a folosit liftul, ba nu. Acum se urca pe scari, acum nu. Un cameraman de la ProTV a fost practic luat pe sus pentru ca filma pe unde nu ar fi avut voie, i s-a smuls ecusonul de la gat si a fost scos afara din cladire. La scurt timp, a aparut senatorul „protestatar” Ioan Ghise, imbracat cu un tricou pe care scria ca presedintele Traian Basescu a fost demis de 7,4 milioane de romani. Intrebat de jurnalisti cum a intrat in cladire, nefiind pe lista de invitati, Ghise si-a scos legitimatia de senator si a amenintat ca se va plimba cat va dori prin Parlament. Zis si facut. Dupa- amiaza a revenit, purtand acelasi tricou, sa o vada pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dar si pe presedintele CE, Jose Barroso si ceilalti oficiali europeni, scrie EVZ.
Familiile din Romania au saracit cel mai mult in ultimul an. Averea medie a gospodariilor romanesti a scazut in ultimul an cu 36%, aceasta fiind cea mai mare prabusire a bogatiei familiilor din toata lumea, potrivit studiului Credit Suisse – Global Wealth Report 2012. Romania este singura tara din lume unde averea medie pe familie a scazut, in ultimul an, cu mai mult de 30%. Acest indicator, bogatia gospodariilor, cuprinde averea totala, cu depozite bancare, actiunile detinute la diferite societati, dar si proprietatile imobiliare. Averea familiilor din Romania s-a prabusit la nivelul a doua treimi din valoarea pe care o avea anul trecut, arata studiul Institutului de Cercetare al Credit Suisse. Asta s-a intamplat, pe de o parte, din cauza cursului, adica a deprecierii leului, iar pe de alta parte, din cauza prabusirii preturilor la imobiliare. Iar cum tara noastra este una de proprietari de imobile, iar casele reprezinta cam tei sferturi din averea unei familii, nu este nicio mirare pierderea uriasa inregistrata in ultimul an, anunta Adevarul.
Cum a ajuns gigantul Bechtel cat un SRL mai rasarit. Firma americana si-a concediat majoritatea angajatilor si a redus la minimum lucrarile efectuate, chiar daca se angajase, alaturi de Guvern, sa termine 18 kilometri de autostrada in acest an. Din banii alocati de la buget nu s-au putut achita nici macar datoriile, daramite atacate lucrari. Romanii vor mai auzi ani buni de acum incolo de firma americana Bechtel si vor intarzia multi ani sa circule pe autostrada Transilvania daca Guvernul va continua si in viitor, ca si in 2012, sa declare autostrada o prioritate pentru ca in realitate sa subfinanteze masiv proiectul de infrastructura. In 2012 americanii se angajasera prin actul de renegociere al contractului, semnat in august 2011, sa realizeze cel putin 18 kilometri din tronsonul 3C (Suplacu de Barcau-Bors, lung de 60 kilometri), urmand ca acest tronson sa fie integral terminat anul viitor. Calendarul initial, convenit in 2004, arata ca in 2013 ar fi trebuit terminata intreaga autostrada, informeaza Romania Libera.
Congresul PPE si suveranismul romanesc. Manifestarea politica care se desfasoara in Capitala Romaniei are in centrul ei tema integrarii mai accentuate a Uniunii Europene. PPE nu este un partid asa cum sunt partidele sau aliantele nationale, ca UMP-ul din Franta sau CSU-CDU din Germania, ci o organizatie pan-europeana, care nu poate pune direct in aplicare rezolutiile sale. PPE nu exista ca atare decat in Parlamentul European, dar, asa cum stim, desi este paradoxal, nu Parlamentul este principalul for legiuitor al Uniunii, ci Comisia Europeana. Asadar PPE nu este un cadru propriu-zis de decizie politica, ci mai curand unul in care organizatiile nationale se pot concerta, elaborand un proiect potential valabil si avantajos pentru toti. Mai mult decat rezolutiile propriu-zise conteaza deliberarile privind candidatul PPE pentru viitorul Comisar European, care, daca va continua trendul acesta favorabil federalizarii, va juca un rol politic mult mai important decat in prezent. Dar in prealabil ar fi necesar ca popularii sa conserve majoritatea in PE si dupa alegerile de anul viitor, scrie Deutsche Welle.
Judecatorul Iulia Motoc despre linsajul mediatic al scriitorului Mircea Cartarescu. Magistratul se solidarizeaza cu omul de litere si spune ca libertatea de expresie are limite recunoscute in dreptul international Aflata in sesiune la Comitetul Drepturilor Omului (CDO) – ONU, judecatoarea Curtii Constitutionale a Romaniei, Iulia Motoc, vorbeste despre preocuparile acestui for cu privire la libertatea de expresie si limitele ei. Evenimentul Zilei: Cu ce se ocupa acest Comitet? Iulia Motoc: Denumit si Curtea Mondiala a Drepturilor Omului, CDO monitorizeaza aplicarea Pactului pentru Drepturi civile si politice. In concret ia in considerare rapoartele statelor si plangeri individuale. De exemplu, in cazul Munaf versus Romania a considerat ca statul roman nu a violat drepturile omului. Comitetul elaboreaza si comentarii generale, ultimul fiind cel legat de libertatea de expresie. Integral in EVZ.
Ceausescu se dadea in vant dupa stevie, spanac si urzici. In cartierul Primaverii din Bucuresti, sotii Nicolae si Elena Ceausescu aveau reputatia de familie-model. Nu-si incurajau copiii la pretentii, locuiau cu parintii in aceeasi curte si mancau multe verdeturi. Seara de seara, prima- doamna a tarii isi spala lenjeria intima inainte s-o trimita la spalatorie. In 1965, Nicolae Ceausescu avea 47 de ani. Preluand modelul multora, sotii Ceausescu locuiau cu parintii in cartierul bucurestean al nomenklaturii. „Un om ce tinea la familie”, il apreciau vecinii din Primaverii. Marturiile despre viata privata ne-au parvenit de la Suzana Andreias, menajera familiei Ceausescu din 1960 pana la caderea regimului (Maria Dobrescu, „La curtea lui Ceausescu. Dezvaluirile Suzanei Andreias despre viata de familie a cuplului prezidential”, Amalteea, Bucuresti, 2004). Harnica, onesta si devotata, dupa spusele unor ofiteri din Directia a V-a a Securitatii, ardeleanca a beneficiat de increderea stabila a stapanilor deoarece era analfabeta, informeaza Adevarul.