Sari direct la conținut

Subiectele zilei: STENOGRAME Cum negocia "Grasu" de la Bursa de Marfuri spaga pentru o licitatie trucata; Marile contradictii din dosarul eliberarii lui Bercea; Cat castiga Transnistria de pe urma apropierii Republicii Moldova de UE; Saptamana nebuna a politicienilor

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Klaus Iohannis: Nicio acuzatie la adresa mea nu e adevarata. Privesc linistit spre viitor, desi ma astept la noi povesti. Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, a vorbit vineri seara, la Realitatea TV, despre asteptarile pe care le are de la Congresul de sambata al formatiunii pe care o conduce si a aratat ca delegatii vor stabili inclusiv numele viitorului candidat la prezidentiale. El le-a raspuns si detractorilor sai si a subliniat ca, desi se asteapta la atacuri politice, isi pastreaza calmul. Cu doar cateva ore inainte de a se prezenta in fata Congresului PNL, care urmeaza sa decida daca isi va pastra functia in fruntea partidului, Klaus Iohannis a discutat, in aceasta seara, la Realitatea TV, despre miza intrunirii a peste 1000 de delegati liberali din toata tara, despre cele mai importante decizii luate astazi in cadrul formatiunii, dar si despre importanta acestui Congres, in perspectiva alegerilor prezidentiale din luna noiembrie, noteaza Adevarul.

Saptamana nebuna a politicienilor. Scandalul Mircea Basescu- Bercea Mondial a inflamat spiritele pe scena politica autohtona. Suparat ca presedintele merge la Consiliul European in locul sau, premierul Victor Ponta a avut cateva iesiri contondente la adresa sefului statului. In disputa a intervenit Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, care l-a ironizat pe seful Guvernului. Protocolul de colaborare PSD-PP-DD a fost si el un bun prilej pentru politicieni sa se dea in stamba. Premierul Victor Ponta, dupa ce Traian Basescu l-a avertizat pe Ioan Rus ca are informatii despre acte de coruptie la contractarea autostrazii Comarnic-Brasov: „Nu stau in Ministerul Transporturilor autostrazile. Nu stie. E mai batran”.Presedintele CCR, Augustin Zegrean, ironic la adresa sesizarii lui Victor Ponta privind participarea la Consiliul European: „Se poate adresa ori de cate ori doreste el. Si dumneavoastra va puteti adresa justitiei de cate ori vreti daca nu sunteti multumiti”, informeaza EVZ.

Verestoy Attila: Senatorul UDMR a donat catre rude, in iulie 2013, trei cladiri si trei terenuri, conform declaratiei de avere. Potrivit declaratiei de avere, senatorul UDMR Verestoy Attila este un om foarte milos. Intr-o singura luna, in anul 2013, a donat trei cladiri si trei terenuri, informeaza Mediafax. Senatorul i-a donat, la inceputul lunii iulie 2013, surorii sale, Verestoy Gyongyver, o cladire si un teren in localitatea Praid (Harghita). Ulterior, la interval de doar patru zile, a instrainat o cladire si un teren in Bucuresti, transmise cu titlu gratuit fiului sau, Verestoy Attila jr., si lui Verestoy Zeta. Verestoy Julia si Verestoy Agnes au primit, in aceeasi luna, de la senatorul Verestoy un teren si o cladire tot in Bucuresti. Senatorul UDMR declara ca are in proprietate, impreuna cu sotia sa, doua apartamente in Bucuresti, unul de aproape 200 mp si celalalt de circa 227 mp. Cei doi mai detin o casa de locuit de 573 mp in localitatea Vladiceasca (Ilfov), la care se adauga anexe cu o suprafata de 423 mp si constructii provizorii de circa 100 mp si un teren intravilan de aproape 14.000 mp in aceeasi localitate, scrie Romania Libera.

STENOGRAME Cum negocia „Grasu” de la Bursa de Marfuri spaga pentru o licitatie trucata: „Eu nu-s camatar. Scot actele… Ii pacat de copii tai”. „Redesteptarea” a intrat in posesia unor stenograme dintr-un dosar DNA care arata modul in care s-a aranjat atribuirea unei lucrari de drumuri, prin Bursa de Marfuri Timisoara. Fostul director al Bursei, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, ar fi negociat spaga ca la piata si ar fi amenintat ca daca nu primeste banii, scoate actele si da lucrarea unei alte firme, care il plateste. Fostul director al Bursei de Marfuri Timisoara, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, a fost trimis in judecata la inceputul acestei saptamani de procurorii DNA Timisoara, fiind acuzat ca a primit o spaga de 12.000 de euro si lucrari la un apartament in valoare de 4.000 de euro, pentru a truca o licitatie desfasurata prin intermediul Bursei de Marfuri Timisoara. Practic, totul a inceput in momentul in care a fost scos la licitatie executia unor lucrari de drumuri din comuna Carpinis. Lucrarea, in valoare de 350.000 de euro, a fost scoasa la licitatie, prin intermediul Bursei de Marfuri Timisoara. Fostul director al institutiei, Grigore Zoiade, a negociat cu reprezentantii romani ai unei firme spaniole, atribuirea lucrarii, in schimbul unui comision de 10 la suta.

Cat castiga Transnistria de pe urma apropierii Republicii Moldova de UE. Aparatul de propaganda din Rusia si cel pro-rus de la Chisinau au repetat obsesiv ca acordul de asociere si liber-schimb pe care Republica Moldova l-a semnat, vineri, la Bruxelles va „afecta grav” economia Transnistriei, zona separatista din estul Moldovei. In realitate insa, Transnistria exporta mai mult in UE decat in Rusia, iar locuitorii s-au grabit sa-si faca pasapoarte moldovenesti pentru a putea calatori liber in UE. Despre Transnistria s-a spus in nenumarate randuri ca este un barometru care arata cum evolueaza relatiile Rusiei cu Europa. Au fost vremuri in care a intra in Transnistria insemna a-ti pune viata in pericol, au fost insa si perioade mai relaxate, cand prin asa-zisa vama a separatistilor se trecea in cateva minute. In ciuda zvonurilor ca societatile din Transnistria nu vor mai putea exporta in UE dupa semnarea acordului, acordul de asociere si liber schimb semnat, vineri, 27 iunie, faciliteaza, de fapt, livrarile externe. In prezent, companiile din regiunea transnistreana beneficiaza de preferinte comerciale autonome, care raman in vigoare pana la sfarsitul anului 2015. Practic, piata s-a deschis asimetric, in favoarea Transnistriei: companiile de aici pot doar exporta in UE fara niciun cost aditional, in timp ce producatorii din UE nu au acces liber la piata autohtona, informeaza Adevarul.

Marile contradictii din dosarul eliberarii lui Bercea. Cati bani a dat intelopul pentru libertatea sa? Cine si cat a returnat o parte din datorie? Acestea sunt doar cateva intrebari fara raspuns in acest moment al anchetei. Complicatul scandal Mircea Basescu – Bercea Mondial este presarat cu o serie de neconcordante. O parte dintre interceptarile prezentate in spatiul public se bat cap in cap, afirmatiile protagonistilor nu se potrivesc in puzzle-ul urias care reprezinta asa zisul caz Bercea Mondial. In primul rand, nu este deloc clara suma pe care familia Anghel sustine ca a dat-o pentru eliberarea lui Sandu Anghel. La inceput a fost vorba de 700.000 de euro, apoi 1 milion, suma a crescut la 2 milioane de euro ca in final sa se discute de 600.000 de euro, scrie EVZ.

DW: Romania abisala. Unii dintre cei mai lucizi comentatori romani se arata ingrijorati rau de situatia in care se gaseste Romania. Alerta lor e cat se poate justificata. Ea presupune insa nu doar sa se ia act de situatie. Ci si sa se treaca de la vorbe la fapte, comenteaza Petre M. Iancu. Dan Tapalaga actioneaza sirena alarmei regretand, in Revista22, progresiva vulnerabilizare a statului roman prin proiectele de legi promovate actualmente in Parlament. Aceste proiecte sunt in mod clar de natura sa puna bete in roate justitiei si luptei anticoruptie. E vorba, intre altele, de „castrarea ANI” si de modificarea legii administratiei astfel incat sa se faciliteze furtul banului public. E vorba, in plus, de tentativele unor senatori ai puterii pontocratico-voiculesciene precum parlamentara PC, Cristina Anghel, ori senatorul UNPR, ex-PSD, Harlambie Vochitoiu, de a le usura soarta marilor corupti. Miza proiectului celei dintai este a gratia ori reduce substantial pedepsele aplicate de judecatori putregaiului care otraveste viata economica, sociala si politica a Romaniei. Adoptarea proiectului promovat de cel din urma ar inlesni delincventilor fuga de raspundere prin amanarea executarii condamnarilor pronuntate prin verdicte judecatoresti. Integral in Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro