Subiectele zilei: Victor Ponta: Noua Constitutie si regionalizarea ar putea fi amanate cu un an; Eugen Nicolaescu: Anul 2014 va aduce o noua grila de salarizare pentru medici; Reportaj exclusiv in Muntenegru. Primii sarbi ajunsi la morti si la raniti: "Putini mai aveau puterea sa urle! Carnea cadea de pe ei!"
Spaga la Mediu: „Beau, ma distrez si merg la curve cu tot felul de ministri si nu castig nici un contract, ma risc!”. Discutii stupefiante in dosarul in care procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul director general al AMPOS Mediu, Adrian Mindroiu. Inaltul functionar participa la intalniri cu oameni de afaceri in care se stabileau cum se castigau contractele publice. „Cu 20.000 de euro se rezolva un contract de 15 milioane de lei”, „Guvernarea, sistemul e acelasi…lumea politica”, „Oamenii sunt atat de idioti, ca prefera azi o suma mica”, „Ma gandesc sa externalizez aproape in totalitate achizitiile publice,” sunt doar o parte din aceste dialoguri halucinante. Adrian Mindroiu, fost director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu – AMPOSM si la Directia Fonduri Structurale (DFS) din DG AMPOSM, aflat in arest preventiv, a fost acuzat de trafic de influenta in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Directiei Nationale Anticoruptie, noteaza EVZ.
Escrocheria Armstrong-Fokker, o poveste cu „F-16” interbelice. O serie de contracte dubioase puse la cale in 1925 de printul Carol si care seamana cu cele hotarate acum de politicienii nostri au facut ca Al Doilea Razboi Mondial si gaseasca Romania intr-o situatie militara dezastruoasa. Modul in care Consiliul Suprem pentru Aparare a Tarii (CSAT) si Guvernul Romaniei au avizat achizitia unor avioane de vanatoare second-hand pentru 630 de milioane de euro aminteste de o afacere pusa la cale de Carol al II-lea acum 89 de ani si soldata cu afectarea grava a capacitatii militare a tarii noastre, scrie Adevarul.
Liberalul Radu Stroe vrea sa destrame Directia de Operatiuni Speciale. Politistii se opun. Ministerul nu neaga intentia de a „restructura” DOS, structura ai caror politisti se infiltreaza printre infractori pentru a-i demasca! Atat politisti, cat si procurori sustin ca masura ar genera un dezastru. Una dintre cele mai importante directii a Politiei Romane a intrat in vizorul ministrului de Interne Radu Stroe. Directia de Operatiuni Speciale (DOS), structura ai caror politisti se infiltreaza printre infractori si „fileaza” hoti, talhari, traficanti de droguri sau de carne vie si cu care lucreaza DIICOT sau DNA, este amenintata cu desfiintarea, tradusa ca „restructurare”. Sursele EVZ spun ca „discutii pe aceasta tema” au existat „de cateva luni incoace”, mai exact de cand la sefia Ministerului Afacerilor si Interne (MAI) se afla liberalul Radu Stroe.
Victor Ponta: Noua Constitutie si regionalizarea ar putea fi amanate cu un an. Premierul Victor Ponta, aflat in aceste zile intr-o vizita oficiala in Asia, a declarat prin telefon la Digi24 ca noua Constitutie si regionalizarea ar putea fi amanate. Curtea Constitutionala a dat zilele trecute decizia privind cvorumul de 30% la referendum, care insa nu va putea fi aplicat decat anul viitor. Astfel, la referendumul pentru validarea Constitutiei, ar trebui in continuare sa vina 50%+1 din populatie, daca ar avea loc in acest an. Intrebat daca USL poate aduce 9 milioane de romani la vot pentru a modifica legea fundamentala, Victor Ponta a declarat ca vede partea buna a acestei decizii.
Reportaj exclusiv in Muntenegru. Primii sarbi ajunsi la morti si la raniti: „Putini mai aveau puterea sa urle! Carnea cadea de pe ei!”. Adevarul.ro iti prezinta, de astazi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul in care, in Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale Romaniei ultimelor 20 de ani: accidentul in care 18 romani au murit si alti 29 au fost raniti. Astazi: povestile sarbilor din zona Moraca, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei si au salvat vieti. „Au fost scene ingrozitoare. Putini mai aveau puterea sa urle de durere, din cauza oaselor rupte! Carnea cadea de pe ei”. Asa isi incepe Stevan Stevanovici filmul celor mai infioratoare amintiri adunate in 29 de ani de viata. Barbatul, unul dintre sarbii din localitatile aflate in zona podului de pe care s-a prabusit autocarul, a povestit pentru adevarul.ro cum zeci de sateni fugeau cu sufletul la gura pentru a ajunge la tragedie. Nimeni nu mai tinea cont de nimic. Nici macar de politie, care oprise deja accesul in zona.
Eugen Nicolaescu: Anul 2014 va aduce o noua grila de salarizare pentru medici. Anul 2014 va veni cu multe schimbari in sistemul sanitar. Cel putin asta spera ministrul Eugen Nicolaescu. El a declarat in emisiunea „Dosar de politician” ca anul viitor vrea ca medicii sa aiba o grila de salarizare avantajoasa. In plus, vrea ca spitalele sa fie scoase din sistemul bugetar si doctorii sa nu mai aiba statut de bugetari. „Bugetul lui 2013 e unul mic din pacate, trebuie sa platim si arieratele. Anul asta nu crestem salariile, anul 2013 nu avem bani de salarii, dar incercam sa construim o lege a salarizarii si un buget pentru 2014, sa facem o anume crestere. Proiectul salarizarii il vom pune in dezbatere publica si acolo vom gasi elemente prin care incercam sa crestem salarizarea medicilor, o parte variabila, o parte fixa.” a declarat ministrul Eugen Nicolaescu la Realitatea TV.
DW: Teoria inselata se razbuna de fiecare data. Mai devreme sau mai tarziu cvorumul de participare va fi eliminat complet din legislatia romaneasca caci el este ilogic si nu are niciun suport in practica politica occidentala. Legea referendumului a fost considerata constitutionala, ceea ce a provocat nemultumirea partizanilor lui Traian Basescu. Intr-adevar sa anunti ca un cvorum de 30% e la fel de constitutional ca unul de 50% inseamna sa discreditezi referendumul de demitere din 2012. Dar totodata Curtea Constitutionala a amanat amanarea noii legi cu un an, blocand toate planurile majoritatii guvernamentale. Asa cum se intampla la Bucuresti, toata lumea stie ceea ce nu poate fi spus in mod oficial: Curtea Constitutionala este animata de considerente politice. Ca sa poata lovi guvernul in chip imparabil, i-a dat satisfactie pe o tema care are astazi doar valoare teoretica. Integral pe Deutsche Welle.