Sari direct la conținut

Sunteți căsătoriți? Care este luna cu cel mai mare risc de divorț și o posibilă explicație

HotNews.ro
Cuplu in proces de divort, Foto: Haris Artemis / ImageSource / Profimedia
Cuplu in proces de divort, Foto: Haris Artemis / ImageSource / Profimedia

Angela și Mitică sunt căsătoriți de 8 ani. În primăvara anului 2022 el și-a schimbat locul de muncă, s-a mutat de la o firmă de contabilitate la alta mai mică, unde face același lucru, și era foarte fericit că are un program mai bun. Nu mai termină munca la 20-22 seara, ci pe la 17:00 – 18:00.

El a privit-o ca pe un lucru bun, că stă mai mult acasă cu soția, care termină programul la aceeași oră.

Până să-și schimbe locul de muncă Mitică, ajungând seara acasă, era deja foarte obosit, mânca ceva ușor, stătea puțin la povești cu Angela, după care adormea.

Practic, nu stăteau foarte mult timp împreună, cu excepția weekendurilor, pe care le petreceau cu prietenii sau ieșeau din oraș să facă diverse activități, precum trasee montane, plimbări la mare, prin Deltă, ori câte un city break.

Revenind, având în vedere că termină mai devreme munca, aveau mai mult timp de petrecut împreună, lucru pe care l-au gândit ca fiind ceva pozitiv. Ei bine, situația nu a stat așa.

Vara mai ieșeau în oraș din când în când „la o limonadă” cu prietenii. Iarna, în schimb, au stat mai mult în casă. Astfel au început să se certe din diverse lucruri, unele mici, altele mai mari și au început constatat după câteva luni „că nu se mai potrivesc”.

În februarie, Mitică deja dormea pe canapea. Pur și simplu nu se mai suportau unul pe altul, nu își mai vedeau viitorul împreună. Își reproșau că s-au schimbat, au ajuns să se acuze de infidelitate pentru că unul dintre ei s-ar fi uitat cumva mai cu atenție după o persoană de sex opus.

Așa s-a întâmplat ca la începutul primăverii, în martie, să divorțeze oficial, după luni întregi de neînțelegeri: ajunseseră să se comporte ca doi străini în aceeași casă.

Luna în care crește numărul de divorțuri

În medie, datele Statisticii arată că românii divorțează la 13-15 ani de la căsătorie iar una din 5 căsătorii se încheie prin divorț.

În luna martie crește numărul de divorțuri, dacă ne uităm pe datele statistice din ultimii ani. E o constantă. Da, se mai află uneori câte o lună care depășește martie, dar nu e mereu aceeași.

*Datele ne arată că în martie 2018 a crescut numărul divorțurilor cu 11% față de luna anterioară (la 3.108), în martie 2019 cu 17% comparativ cu februarie (la 2.766). Sărim peste primul an de pandemie, deoarece datele nu sunt relevante, iar apoi ajungem la martie 2021 cu 18,6% (la 2.836) și 2022 cu peste 4% (la 2.279).

Maria Voinea, cercetător, expertă în sociologia familiei, spune că pentru a trage concluzii definitive e nevoie de cercetări care să se întindă pe 30-40 de ani.

Totuși, Voinea ne-a oferit o explicație intuitivă.

Astfel, numărul de divorțuri crește în martie ca urmare a iernii. Oamenii stau mai mult în casă. Practic, e mai bine când soțul și soția stau mai mult timp despărțiți, adică la muncă.

Pleacă la muncă și discută seara acasă, se uită poate la un film și apoi se culcă. Iarna, noaptea e mai lungă, iar atunci când petrec mai mult timp împreună apar tot felul de tensiuni.

Aceasta a fi una dintre explicații, dar așa cum ne-a spus și Maria Voinea, pentru a ști sigur este nevoie de o cercetare amănunțită pe mai mulți ani.

Motivele divorțurilor sunt variate în România

Într-un material din iunie 2023, HotNews.ro scria că printre motivele invocate la divorț găsim „păcate” atât ale Ei cât și ale Lui, depinde de cine depune plângerea.

Ea îi reproșează Lui infidelitatea conjugală, alcoolismul, violența și ”alte motive”. Acestea din urmă ascund de cele mai multe ori aceleași acuzații dar fără să fie exprimate direct, din discreție.

În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă la grupa de vârstă 40-44 ani, atât în cazul bărbaților (18,4% dintre divorţuri), cât şi în cazul femeilor (17,5% dintre divorţuri), urmată, în cazul bărbaţilor, de grupa de vârstă 45-49 ani (17,5% dintre divorţuri) şi în cazul femeilor, de grupa de vârstă 30-34 ani (17,3% dintre divorţuri).

Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă.

Începând cu vârsta de 50 de ani, numărul bărbaţilor care au divorţat crește semnificativ față de cel al femeilor: de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,6 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de 1,9 ori la grupa de vârstă 60 ani şi peste.

Divorţurile s-au pronunţat, în 43,5% dintre cazuri, din vina ambilor soţi, în 10,2% din cazuri din vina soţului, în 3,8% dintre cazuri din vina soţiei şi 42,5% din alte cauze.

Pentru mai multe detalii citește: Divorțul la români: cât durează o căsnicie în fiecare județ, principalele motive invocate și ce (nu) s-a schimbat în ultima sută de ani

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro