Sari direct la conținut

Țara din Europa în care ești milionar cu doar 2500 de euro / Cele mai slabe și cele mai puternice monede europene

HotNews.ro
Lire sterline, Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lire sterline, Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nu știu cum e să fii milionar, dar dacă aș vrea să aflu, știu exact spre ce țară europeană m-aș îndrepta. În mai puțin de două ore aș fi acolo.

Sunt două state europene în care cu 2500 de euro te poți considera milionar. Una e Armenia, iar cealaltă, Ungaria. În Armenia, cu circa 2300 de euro ai un milion de drami, iar cu 2505 euro ai primul milion al tău de forinți maghiari. În Armenia și Ungaria găsim cele mai slabe monede din Europa în raport cu moneda unică. Islanda, Voivodina (provincie autonomă) și Serbia sunt următoarele țări cu monede slabe, acolo având nevoie de circa 8500 de euro pentru a dispune de un milion în banii locali

Muntenegru și Kosovo utilizează moneda euro, dar fără să fi încheiat un acord formal cu Eurozona

În prezent, bancnotele și monedele euro reprezintă moneda oficială în 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în insulele, departamentele și teritoriile de peste mări care fac parte din anumite țări ale zonei euro sau care sunt asociate acestora. Împreună, aceste țări formează zona euro. Microstatele Andorra, Principatul Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului utilizează, de asemenea, moneda euro, în baza unui acord formal încheiat cu Uniunea Europeană.

Muntenegru și Kosovo utilizează și ele moneda euro, dar fără să fi încheiat un acord formal cu Eurozona. În prezent, aproape 350 de milioane de persoane efectuează plăți în numerar folosind aceeași monedă, arată Banca Centrală Europeană.

Se așteaptă ca toate țările din UE, mai puțin Danemarca, care beneficiază de o clauză de exceptare, să adere la uniunea monetară și să introducă euro de îndată ce îndeplinesc criteriile de convergență.

Forintul maghiar, supus presiunilor de tot felul

În privința forintului maghiar, inflația înaltă (24.5% în decembrie) și adâncirea deficitului de cont curent (publicat acum două zile) pun presiune pe forint.

Scumpirile au început în urmă cu un an și au avut mai multe cauze, atât reacții întârziate din partea Băncii Naționale, cât și aspecte pe care guvernul le-a ignorat sau le-a gestionat greșit, potrivit unei analize a RFI.

În aprilie au avut loc alegeri parlamentare, iar înaintea acestora, guvernul Orban a împărțit sume uriașe de bani alegătorilor, ceea ce a propulsat consumul și implicit prețurile. În paralel, nici guvernul, nici Banca Națională nu au luat măsuri pentru contracararea deprecierii monedei naționale, ceea ce a dus la scumpirea continuă a produselor importate, produse de consum, materii prime și energie. În toamnă, când prețurile au scăpat de sub control, guvernul a plafonat, pe lângă prețurile carburanților, și pe al unor alimente de bază. Comercianții au compensat prin scumpirea altor produse.

Monedele europene mai tari decât euro

Pe scurt: lira sterlină, francul elvețian, lira de Jersey, lira de Man, de Guernsey și lira de Gibraltar.

Lira de Gibraltar este unitatea monetară a Gibraltarului din 1898. Înainte se folosea peseta spaniolă, care a rămas valabilă până la început de Războiul Civil Spaniol (1936 -1939). E drept, sunt acceptate acolo și lirele sterline (cu paritate 1:1 față de lira de Gibraltar)

Lira din Insula Man este fixată tot la paritate 1:1 cu lira sterlină, Insula Man fiind în uniune monetară cu Regatul Unit.

Monedele și bancnotele de lire sterline sunt valabile pe insula Man, dar lira din Insula Man nu este valabilă în Regatul Unit. Primele monede pe insula Man au fost emise în 1668 de John Murrey (un negustor din Douglas).

(Articol scris după o idee din The Atlantic)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro