Sari direct la conținut

Tariceanu, Voiculescu si Marko Bela vor ca presedintele sa fie ales de Parlament

HotNews.ro

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata, cu ocazia intalnirii tinerilor liberali de la Costinesti ca legea fundamentala ar trebui modificata, liberalii optand pentru o republica parlamentara in care presedintele este ales de Legislativ, pentru eliminarea riscului unui regim autoritarist.

Atat UDMR, cat si PC sustin aceasta idee, in timp ce democratii se opun.

In replica, democratii sustin ca cetatenii ar trebui sa aiba un rol major in alegerea formei de guvernamant si a tipului de republica si ca doar partidele incapabile sa ofere lideri si programe politice credibile ar putea opta pentru republica parlamentara.

Calin Popescu Tariceanu a precizat sambata, in cadrul unei intalniri cu tinerii liberali la Costinesti, ca PNL opteaza pentru revizuirea Constitutiei, in sensul introducerii republicii parlamentare, scrie NewsIn. Nu este pentru prima data cand liberalii isi anunta optiunea pentru republica parlamentara.

Premierul a precizat ca prezenta Constitutie ofera atributii executive atat presedintelui cat si Guvernului, fapt care genereaza ambiguitati si confuzii. Fara a-l nominaliza pe Traian Basescu, Tariceanu a vorbit despre “excesele de autoritarism” si a mentionat ca puterea executiva ar trebui sa apartina numai Executivului.

Chiar daca in cu totul alta forma, tema revizuirii Constitutiei a aparut adesea si in discursul PD si PLD. In replica la declaratiile lui Tariceanu, presedintele PD, Emil Boc, a acuzat sambata ca “pentru republica parlamentara ar opta numai partidele incapabile sa ofere lideri si programe politice credibile”, informeaza NewsIn.

Presedintele PD considera ca puterile presedintelui sunt limitate, desi este cel mai legitim, fiind ales de popor, spre deosebire de premier, care este doar „rezultatul unei conjuncturi politice”. Boc spune ca presedintele ar ar trebui sa poata dizolva Parlamentul si sa fie seful Executivului, la fel ca in Franta.

Ideea unei republici parlamentare este sustinuta atat de membrii UDMR, cat si de cei ai PC. Membrii PRM considera ca cea mai potrivita forma de guvernamant este in prezent republica semi-prezidentiala.

In privinta PSD, vicepresedintele acestui partid, Cristian Diaconescu, considera ca disputa intre PNL si PD pe tema modificarii Constitutiei se moduleaza dupa interesele fiecaruia in relatia presedinte-premier.

Cum se poate schimba forma de guvernamant

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot, care trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro