Sari direct la conținut

Tariful unui apel internațional în UE ar putea fi plafonat la 19 cenți pe minut, iar cel al unui SMS la 6 cenți, începând din 2019

HotNews.ro
In roaming, la tarife ca acasa, Foto: ANCOM
In roaming, la tarife ca acasa, Foto: ANCOM

Instituțiile europene au ajuns miercuri la un acord preliminar pentru plafonarea prețului convorbirilor telefonice dintr-o țară a UE în alta, anunță AFP. Conform acordului provizoriu, taxele pentru apelurile intra-UE vor fi limitate la 19 cenți pentru apeluri telefonice și la 6 cenți pentru mesaje text (SMS) din 2019, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Apelurile internaționale sunt diferite de cele în roaming. Un apel internațional este atunci când suni pe cineva din altă țară în timp ce tu te afli în țara ta, pe când apelurile în roaming sunt cele pe care le faci când călătorești în străinătate.

Acest acord politic vine la un an după desființarea taxelor de „roaming”, costul suplimentar plătit de un utilizator atunci când dă un telefon, trimite un SMS sau folosește internetul dintr-o altă țară a UE decât cea în care și-a făcut abonamentul.

Începând cu 15 mai 2019, costul unui apel în altă țară a UE va fi plafonat la 19 cenți pe minut iar trimiterea unui SMS la 6 cenți, potrivit acestui acord încheiat în noaptea de marți spre miercuri după 12 ore de discuții între negociatorii Parlamentului European și cei ai celor 28 de țări din UE, la Bruxelles.

„Am ajuns la un acord privind faptul că operatorii nu pot factura costuri excesive atunci când sună sau trimit un SMS din țara lor de origine spre un alt stat membru al UE de la un telefon mobil sau fix”, a declarat spaniolul Pilar del Castillo, unul dintre negociatorii Parlamentului.

Operatorii europeni au criticat acest acord, pe care l-au calificat o „perdea de fum politic” și care ar ascunde eșecul UE de a ajunge la un acord asupra unor măsuri mult mai importante care ar facilita investiții indispensabile pentru 5G și alte inovații de înaltă tehnologie.

Acest acord preliminar are nevoie în continuare de aprobarea definitivă a celor 28 de state membre și a Parlamentului European.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro