Sari direct la conținut

Taxarea inversa: Livrarea energiei catre comercianti si tranzactia cu certificate verzi, incluse in sistem

HotNews.ro

Livrarile de energie catre comercianti si tranzactiile cu certificate verzi vor fi incluse in sistemul de taxare inversa, unde taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, pentru combaterea evaziunii fiscale si eliminarea problemelor de lichiditati ale operatorilor, scrie Mediafax.

Decizia va fi adoptata, marti, de Guvern prin ordonanta.

Pana in prezent, Romania a aplicat taxarea inversa doar la cereale, dar Consiliul Uniunii Europene a decis, in urma cu o saptamana, ca sistemul poate fi extins temporar si in alte domenii cu risc de frauda.

In prezent, pentru livrarile de energie catre comercianti persoane impozabile, precum si pentru tranzactiile cu certificate verzi este aplicat regimul normal de taxare din punct de vedere al TVA.

Prin introducerea taxarii inverse, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a beneficiarului.

In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut la Bruxelles ca termenul de aplicare a taxarii inverse la cereale sa fie prelungit cu inca doi ani, pana in 2015, bazat pe faptul, conform unui document prezentat atunci de MEDIAFAX, ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz pentru Romania ar genera discriminari.

Aceasta urma sa fie a doua derogare de la sistemul fiscal normal, dupa ce, in iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea „firmelor fantoma” care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

Comisia Europeana a respins insa cererea Guvernului, aratand ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa „o supraveghere inadecvata” de catre autoritati, conform documentului.

Contactat atunci de MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Buget,Liviu Voinea, a aratat atunci ca oficialii CE au respins intr-adevar solicitarea Romaniei, dar ca la reuniunea ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN), la care a participat atunci, a fost pregatit terenul pentru ca la urmatoarea reuniune sa fie introdus un „mecanism de reactie rapida” pentru combaterea fraudei in materie de TVA, care sa permita statelor membre UE, inclusiv Romaniei, sa extinda taxarea inversa, in cazuri justificate.

El a explicat ca, dupa introducerea acestui mecanism, fiecare stat membru UE va putea folosi metoda taxarii inverse in diferite sectoare, fara a abuza.

Introducerea taxarii inverse pentru livrarile de energie si tranzactiile cu certificate verzi este posibila ca urmare a adoptarii in urma cu o saptamana de catre Consiliul Uniunii Europene a unei propuneri de directiva a Comisiei Europene cu privire la aplicarea acestui mecanism in cazul anumitor bunuri si servicii care prezinta risc de frauda, se mentioneaza in nota de fundamentare a ordonantei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro