Sari direct la conținut

Tensiuni în Ierusalim. Bisericile critică restricțiile poliției israeliene de la ceremonia ortodoxă a Luminii Sfinte

HotNews.ro

Mii de creștini palestinieni și pelerini din întreaga lume au umplut sâmbătă Orașul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Luminii Sfinte, sub o prezență intensă a poliției israeliene care a atras furia liderilor bisericilor, transmite Reuters.

Sărbătoarea veche de un mileniu, care simbolizează învierea lui Iisus, atrage de obicei mii de credincioși la Biserica Sfântului Mormânt, unde creștinii cred că Iisus a fost îngropat.

Însă poliția israeliană a limitat semnificativ accesul la eveniment în acest an, invocând probleme de siguranță.

Spre deosebire de anii precedenți, când până la 10.000 de credincioși se înghesuiau în biserică, anul acesta doar 1.800 de credincioși vor avea voie să intre înăuntru, iar alți 1.200 vor fi afară.

Puncte de control suplimentare în jurul Orașului Vechi vor restricționa, de asemenea, accesul în zona din jurul bisericii.

Bisericile au declarat că nu vor respecta restricțiile poliției, pe care le consideră ca făcând parte din eforturile de lungă durată de a îndepărta comunitatea creștină locală.

Unii lideri ai bisericilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ei descriu ca fiind o lipsă de reacție în fața actelor de violență și vandalism în creștere care vizează creștinii și proprietățile acestora în Ierusalim.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Orașul Vechi, înconjurat de ziduri, și locurile sale sfinte, după războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, o mișcare nerecunoscută la nivel internațional. Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă și nedivizată.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat independent în Cisiordania și Gaza ocupate.

Sfântul Mormânt se află în inima cartierului creștin al Orașului Vechi din Ierusalimul de Est.

După ore de așteptare, ceremonia culminează atunci când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului iese din mormântul gol sigilat cu o lumânare aprinsă, un act misterios considerat un miracol anual de Sâmbăta Sfântă înainte de Duminica Paștelui ortodox.

Lumina este apoi împrăștiată rapid printre credincioșii adunați în biserica întunecată și în afara ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro