The Economist Intelligence Unit: Daca politica bugetara nu se imbunatateste, Romania ar putea avea necazuri
Investitorii sunt inca interesati de Romania, dar politica fiscala „nepotrivita” contrabalanseaza aspectele pozitive. In plus, dupa aderarea la UE s-a resimtit, ca si in alte state, o stagnare a reformelor. Despre aceste teme si alte probleme arzatoare ale economiei nationale a vorbit, in interviul acordat HotNews.ro, analistul Laza Kekic, Director Regional pentru Europa Centrala si de Est in cadrul The Economist Intelligence Unit.
Rep: Cum ati descrie, pe scurt, economia Romaniei in acest moment?
Laza Kekic: Economia Romaniei s-a descurcat bine, a existat o crestere continua timp de cativa ani, au existat multe investitii straine. Se remarca mult optimism in privinta cresterii economice, si daca vorbim despre economiile din Centrul si Estul Europei, inclusiv Turcia, Romania este plasata pe locul doi, dupa Rusia. Aceasta este vestea buna.
Pe de alta parte exista ingrijorari: cresterea deficitului extern, cresterea inflatiei, o politica bugetara destul de relaxata si nepotrivita, care face economia vulnerabila intr-o anumita masura. Desigur, toate acestea pe fondul unor probleme economice la nivel global care fac economiile emergente si mai vulnerabile.
Rep: Ce credeti ca se va intampla in 2008? Stim ca agentia de rating Fitch a modificat perspective de rating dintr-una stabila intr-una negativa. Va afecta acest lucru perceptia investitorilor straini fata de Romania?
Laza Kekic: Da, ar putea afecta perceptia investitorilor. Este adevarat ca agentiile de rating sunt putin „nervoase” fiindca se afla in centrul atentiei. Este o presiune pe ele pentru a nu „omite” anumite crize, asa cum s-a intamplat in trecut. Atunci cand pun o eticheta negativa inseamna ca exista semne de ingrijorare asupra Romaniei.
Pe de alta parte, multe din aspectele negative recente Romania si le-a facut „cu mana ei”. Vorbim in special despre politica bugetara, care trebuie consolidata. Daca politica cheltuielilor publice nu se va imbunatati, exista riscul ca Romania sa aiba necazuri. Trebuie sa-si imbunatateasca deficitul. Exista si un context extern defavorabil, o crestere a aversiunii fata de risc in ce priveste tarile economiile emergente.
Rep: Cu ce alta tara puteti compara Romania?
Laza Kekic: Exista cateva tari pe care de obicei le plasez in acelasi „cos”, cele de obicei vulnerabile in fata instabilitatii economice. Poate mai putin in ultimele luni, dar, de regula, reflectoarele au fost indreptate asupra Ungariei din cauza enormului dezechilibru bugetar, unele din micile state baltice s-au confruntat cu aceeasi expansiune a creditelor si deficite externe enorme si risc de supraincalzire.
Romania are un avantaj fata de Bulgaria si micile state baltice: faptul ca nu are un regim „fix” al cursului valutar, ci schimbul valutelor este flexibil.
Rep: Cum vedeti evolutia tarii dupa aderarea la Uniunea Europeana?
Laza Kekic: Este prea curand sa tragi concluzii, dupa un singur an. Dar exista un fenomen pe care l-am observat si in alte situatii. Odata ce o tara a obtinut statutul de membru al Uniunii Europene, se resimte o pierdere a „disciplinei”, o relaxare. Cu siguranta am vazut acest lucru in Romania, dar si in alte state. Este vorba despre scaderea „presiunii” de a face reforme. Imbunatatirea mediului de afaceri s-a simtit puternic cu cativa ani in urma, dar acum are loc o stagnare. In plus, trebuie evitata deschiderea procedurilor de infringement de catre Comisia Europeana.
Rep: Credeti ca investitorii isi pot pierde interesul in curand, fata de Romania?
Laza Kekic: In acest moment, Romania este atractiva pentru investitori, dar acest lucru se poate schimba foarte usor. Spre exemplu, fata de acum un an, interesul este mai scazut.