The Telegraph: O alta recesiune se contureaza / Singura intrebare e nu daca, ci cand va avea loc
O recesiune este iminenta, considera Jeremy Warner, editorialistul cotidianului britanic conservator The Telegraph, care subliniaza ca guvernele trebuie sa stopeze urgent dependenta de bancile centrale, care nu poate conduce decat la noi turbulente financiare.
Conform economistului american Rudi Dornbusch, „nicio expansiune a Statelor Unite din ultimii 40 de ani nu a murit de batranete, toate au fost omorate de Rezerva Federal”. Asta inseamna ca niciun ciclu economic nu a luat sfarsit din cauze naturale, ci a fost stopat de actiunile bancii centrale de majorare a dobanzilor de interventie. Ziaristul recurge la o metafora pentru a explica rolul unei banci centrale: acela de a lua sticla cu bautura inainte ca petrecerea sa degenereze. Insa, invariabil, sticla a fost lasata prea mult pe masa, iar atunci cand s-a apasat pe frana, economia s-a prabusit.
Atat in Marea Britanie cat si in SUA, expansiunea economica este deja lunga, potrivit standardelor istorice. In SUA, expansiunea economica este una dintre cele mai mari inregistrate vreodata, conform Biroului Nationale de Cercetare Economica, cu o durata de 76 de luni, fata de o durata medie de 58,4 luni pentru cele 11 cicluri economice dupa al doilea Razboi Mondial.
Iar semnele ingrijoratoare de incetinire se remarca deja in Marea Britanie, unde sectoarele constructii si manufactura s-au contractat in ultimul trimestru. Indicatorii publicati de OECD, care au prezis de regula cu acuratete precedentele recesiuni, indica o pronuntata incetinire in Regat si in SUA.
In Europa, lucrurile merg in continuare atat de prost incat Banca Centrala Europeana ia in calcul o politica monetara si mai acomodanta, in conditiile in care relaxarea cantitativa si dobanzile negative au fost deja aplicate.
In China, Asociatia Fierului si Otelului a avertizat asupra unei scaderi „fara precedent” a cererii si, pe cale de consecinta, a pretului, in conditiile in care China incearca sa faca tranzitia de la o crestere sustinuta de investitii la una sustinuta de consum.
In conditii de boom, bancile centrale actioneaza in general prin majorarea dobanzilor. Curiozitatea acestei expansiuni este ca economiile cresc foarte lent, astfel incat, daca a avut loc deja o expansiune, oricine ar fi iertat ca nu a observat-o, noteaza ziaristul britanic. Si atunci, de ce sa gandeste Federal Reserve sa treaca la actiune?
In primul rand, Fed se teme ca, odata trecut efectul caderii rapide a preturilor la petrol, inflatia va capata amploare si vrea sa tempereze lucrurile inainte sa devina realitate. Celalalt motiv este ca aspira, la fel ca toata lumea, la o normalitate in ceea ce priveste dobanzile. Daca nu poate face acum acest lucru, cand economia creste, cand o va mai putea face?
Din pacate, s-ar putea sa fie deja mai tarziu. Dupa sapte ani de „politica monetara neconventionala”, lumea economica este inundata din nou de credite ieftine, iar putine dintre cauzele care au generat criza financiara globala au fost rezolvate.
Indatorarea excesiva si investitiile riscante sunt din nou la ordinea zilei, nu neaparat in Marea Britanie, dar cu siguranta in SUA si in economiile emergente. O majorare mica a dobanzii de interventie din partea Fed ar putea fi tot ceea ce trebuie pentru a arunca din nou lumea intr-o mica recesiune.
Iar asumarea de noi politici acomodative ar putea crea riscul unei prabusiri si mai mari. Alegerea, spune analistul britanic, este intre o gripa economica in prezent sau o pneumonie mai tarziu.
Paralizate de lasitatea politica, economiile avansate au devenit mult prea dependente de politicile monetare in sustinerea cererii, aruncand bancile centrale intr-o pozitie aproape imposibila. Masuri pentru a accelera investitiile, pana la investitii publice suplimentare in infrastructuri, au devenit o urgenta, concluzioneaza el.