Sari direct la conținut

Tim Walz și China: Legături personale și critici dure la adresa Beijingului din partea omului ales de Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte

HotNews.ro
Tim Walz și China: Legături personale și critici dure la adresa Beijingului din partea omului ales de Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte
Tim Walz și Kamala Harris. FOTO: Saquan Stimpson - CNP / INSTAR Images / Profimedia

Tim Walz, politicianul democrat selectat pentru a fi partenerul de campanie al Kamalei Harris și vicepreședintele SUA, în cazul în care democrații câștigă alegerile, a vizitat China de numeroase ori și a fost un critic acerb al Beijingului în ceea ce privește drepturile omului și alte probleme, scriu Nikkey Asia și BBC News.

Înainte de a intra în politică, Tim Walz a fost unul dintre primii profesori care au predat limba engleză în China în 1989, în provincia Guangdong, ca parte a programului WorldTeach al Universității Harvard.

Faptul că Walz era acolo în 1989 – anul masacrului din Piața Tiananmen – a fost discutat pe rețelele sociale chineze, scrie BBC.

Utilizatorii chinezi ai rețelelor sociale nu pot spune prea multe despre 1989 pentru că riscă să fie cenzurați. Aceștia se referă la acest subiect în mod indirect – un comentariu a spus pur și simplu „Dacă știi, știi”. Străinii care se aflau în China în acea perioadă „sunt cei mai anti-China”, a spus un alt utilizator.

Până în 2003, Walz a adus elevi de liceu americani în China în fiecare vară, inclusiv în timpul lunii de miere petrecute în această țară cu soția sa, Gwen. O relatare din presa americană din acea perioadă observa că cei doi au ales să se căsătorească pe 4 iunie 1994 – a cincea aniversare a reprimării protestelor din Piața Tiananmen din Beijing – pentru a avea o „dată de care își va aminti mereu”.

El a fost ales pentru prima dată în Congres în 2006. Acum, în vârstă de 60 de ani și aflat la al doilea mandat de guvernator al statului Minnesota, Walz are, de asemenea, o experiență directă în relație cu China, scrie Nikkey Asia.

Statul lui Walz, afectat de războiul comercial SUA-China

Walz a preluat funcția la doar câteva luni după ce China a impus taxe vamale în 2018 pentru importul boabelor de soia din SUA, ceea ce a dus la scăderea prețurilor și la reducerea drastică a comerțului. Minnesota, ale cărei exporturi agricole cheie către China sunt soia și carnea de porc, a fost afectată de războiul comercial.

Walz a criticat politica comercială conflictuală a lui Trump și a condus ulterior o delegație într-o călătorie de șase zile în Asia, vizitând Coreea de Sud și Japonia pentru a consolida legăturile comerciale. El a subliniat, de asemenea, necesitatea menținerii dialogului cu China. Dar, în același timp, a avut cuvinte dure la adresa Beijingului într-un interviu acordat Nikkei anul trecut.

„Trebuie să cooperăm cu China în chestiuni precum schimbările climatice și producția agricolă, dar sunt dezamăgit de comportamentul recent al Chinei – în problema Ucrainei, China este de partea Rusiei”, a declarat el.

În calitate de guvernator, Walz a reușit să atragă investiții străine din Japonia în statul său. În timpul mandatului, numărul companiilor japoneze care operează în Minnesota a crescut cu 50%. „Salutăm companiile japoneze care investesc miliarde de dolari în Minnesota, dar nu vom accepta companiile chineze”, a adăugat el în interviul de anul trecut.

Critici pentru situația drepturilor omului

Legătura personală a lui Walz cu China nu l-a împiedicat să susțină o serie de proiecte de lege care criticau situația drepturilor omului la Beijing, inclusiv Legea privind drepturile omului și democrația din Hong Kong din 2017, care cerea eliberarea laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo.

De asemenea, el a făcut parte dintr-o comisie care a monitorizat încălcările drepturilor omului în țară.

Ca membru al Congresului, Walz s-a întâlnit cu activiști chinezi pentru drepturile omului. În 2016, el s-a întâlnit cu liderul spiritual exilat al Tibetului, Dalai Lama. De asemenea, s-a întâlnit cu Joshua Wong, activist pentru democrație din Hong Kong, care se află acum după gratii în temeiul legislației stricte privind securitatea națională.

Activistul pentru drepturile omului din Hong Kong, Jeffrey Ngo, l-a descris pe Walz ca fiind bine informat și pasionat de drepturile omului și democrație în China.

David Boling, director pentru Japonia și comerțul asiatic la Eurasia Group, a declarat pentru Nikkei Asia că Walz „are în mod clar o orientare foarte puternică către regiunea Indo-Pacific”, menționând călătoriile sale în China. Boling se așteaptă ca o administrație Harris-Walz „să continue în mare măsură abordarea administrației Biden față de Asia și importanța colaborării cu aliații”.

Nu au existat încă multe reacții oficiale din partea republicanilor cu privire la relația lui Walz cu China. Dar unii aliați ai lui Trump au spus că nominalizarea sa ar fi binevenită în China.

„China comunistă este foarte fericită cu Tim Walz ca vicepreședinte ales de Kamala”, a declarat Richard Grenell, fost director interimar al National Intelligence în administrația Trump. „Nimeni nu este mai pro-China decât marxistul Walz”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro