Traian Basescu: Nu am o disputa cu FMI; sustin continuarea Acordului, dar nu si impunerea de taxe inutile
Presedintele Traian Basescu afirma ca nu exista ‘o disputa’ intre el si Fondul Monetar International si ca este un sustinator al continuarii Acordului pe care Romania il are cu FMI, insa nu doreste impunerea de „taxe inutile”, relateaza Agerpres.
„Voi sustine fara rezerve mentinerea accizei actuale la combustibil si nu sunt un adversar al liberalizarii preturilor la energie. (…) Nu am vrut sa se inteleaga ca intre mine si Fond ar fi o disputa. Cu certitudine sunt un sustinator al continuarii Acordului cu Fondul. (…) In acelasi timp, insa, nu vreau sa impunem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile in bugetul de stat. Ma intereseaza in mod deosebit un deficit cat mai mic, dar este foarte important ce calitate au cheltuielile din interiorul bugetului de stat pentru a ajunge la acest deficit. Eu mi-as dori ca bugetul de stat al Romaniei sa aiba cheltuieli de buna calitate, nu cheltuieli care sa genereze impresia ca s-ar mai putea intoarce vremurile de dinainte de criza”, a declarat Basescu, joi, la receptia de Anul Nou, organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, la Palatul Parlamentului.
Seful statului roman a reiterat faptul ca masurile economice din 2010 au fost cele care au dus la crestere economica in urmatorii ani.
„In anul 2010, intr-o criza extrem de puternica, am luat decizii foarte dureroase pentru populatie, dar care au fost de natura sa genereze macrostabilitatea pe care o avem acum. De asemenea, ideea a fost sa nu mai actionam in ceea ce priveste finantele publice, sistemul de fiscalitate, sa nu mai actionam prociclic, ci anticiclic. Observatia pe care o fac cu privire la modul in care s-a construit bugetul acestui an este ca incepem din nou sa avem abordarea prociclica si sa valorificam usoara crestere economica pe care o avem de trei ani consecutiv in cresteri de cheltuieli materiale, in cresteri de fond de salarii in uriasul aparat bugetar pe care-l avem. Ar putea fi greseala care sa ne fragilizeze exact la ceea ce poate sa insemne evolutie pe pietele internationale, evolutie necontrolata”, a spus presedintele.
In context, el a tinut sa puncteze ca acesta reprezinta motivul pentru care s-a opus unor masuri convenite de Guvernul Romaniei si FMI, precum accizarea pe combustibil.
„Acesta este si motivul pentru care m-am opus unor masuri convenite intre Guvern si FMI, legate spre exemplu de cresterea accizei pe combustibil. Romania are bani de investitii, avem sume uriase de la UE, avem imprumuturi de la BEI pentru a cofinanta proiectele cu bani europeni. Trebuie sa avem in vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si pentru crestere economica durabila: unul este bugetul de stat, care este fundamental, care trebuie sa asigure cresterea economica, cel de-al doilea pilon sunt banii europeni si cel de-al treilea pilon sunt investitiile straine directe. De aceea, abordarea mea publica nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar as vrea sa nu punem o sarcina in plus prin accizarea excesiva a combustibilului”, a conchis Basescu
Precizarile sefului statului vin dupa intalnirea de joi dimineata cu delegatia FMI, cand Basescu reafirmase ca nu va sustine noile taxe in domeniul energetic, mai cu seama acciza suplimentara pe combustibil.
„Nu voi bloca deciziile intre voi si Guvern, dar nu-mi cereti sa semnez ce negociati”, le-a spus Basescu membrilor delegatiei FMI.
Reamintim ca Executivul a introdus o acciza supliementara de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, dar a aminat-o pina la 1 aprilie dupa presiunile publice ale presedintelui.