Traian Basescu: Tentatia liderilor justitiei este sa nu miste nimeni in front, au devenit un soi de dumnezei ai natiunii care se ocupa mai mult cu a inabusi orice forma de dezbatere
- Redactia Hotnews
Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi seara, intr-o interventie telefonica in emisiunea „Ultimul cuvant” difuzata de B1 TV, ca ar vrea, dupa ce si-a terminat mandatul, sa poata vorbi despre justitia din tara noastra, „pentru ca sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie”, iar acest lucru sa genereze dezbatere publica. „Dar tentatia liderilor justitiei, fie ca vorbim de Inalta Curte de Casatie, de Parchetul General, de DNA, este sa nu miste nimeni in front, nimeni nu are voie sa vobeasca. Ei au devenit un soi de dumnezei ai natiunii, care dau lectii la toti si se ocupa mai mult cu a inabusi orice forma de dezbatere la nivel politic despre justitie”, a spus Basescu.
Intrebat cum se pozitioneaza in chestiunea privind imunitatea parlamentarilor, Basescu a aratat ca el, „ca om politic, sunt de acord ca un ticalos care modifica probe, fie el senator, deputat sau ministru, daca inseli justitia trebuie sa fii arestat, fara sa-i mai dea nici Tariceanu, nici Senatul vreun aviz. Un om care, prin modificarea probelor, incearca sa insele justitia, n-are de ce sa primeasca protectie de la Parlament. Cum, daca va aduceti aminte, a fost un caz Boldea… De asemenea, un om care a vrut sa se sustraga urmaririi penale, iarasi, nu are de ce sa primeasca protectie din partea Parlamentului. Deci, aici, trebuie umblat undeva, in Constitutie, in legi, in modul de interpretare a literei si spiritului Constitutiei”.
„In schimb, un tip de imunitate trebuie sa ramana. Va dau un exemplu: Ponta nu merge intr-o emisiune sau undeva fara sa spuna ‘Basescu trebuie sa mearga in puscarie’. Este parerea lui. Este opusul a ceea ce discutam in cazul Sova, spre exemplu, care este acuzat ca a falsificat probe. In opinia mea, trebuie sa ramana indiscutabil imunitatea pentru declaratii si pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu numai in Parlament, ci si in spatiul public. Esti om politic, ai dreptul si chiar esti obligat sa ai puncte de vedere la adresa oponentilor politici si sa fii protejat. In schimb, daca discutam despre infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protectie din partea Parlamentului”, a sustinut fostul sef al statului.
Intrebat, in schimb, ce parere are despre cererea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, privind o ridicare totala a imunitatii, Basescu a raspuns: „Stiti cum mi se pare? Uitati, cand deschizi gura sa spui ceva despre justitie, vei vedea cativa lideri ai justitiei care imediat tipa si vor sa mearga la Ispectia Judiciara sa li se apere prestigiul. N-ai voie sa ai pareri despre justitie, desi in justitie sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie. Dar tentatia liderilor justitiei, fie ca vorbim de Inalta Curte de Casatie, de Parchetul General, de DNA, este sa nu miste nimeni in front, nimeni nu are voie sa vobeasca. Ei au devenit un soi de dumnezei ai natiunii, care dau lectii la toti si se ocupa mai mult cu a inabusi orice forma de dezbatere la nivel politic despre justitie. Si, daca vreti, la nivel public, pentru ca eu am experienta, cred ca am vreo trei reclamatii la Inspectia Judiciara dupa ce mi-am terminat mandatul. Iar eu dupa ce mi-am terminat mandatul as vrea sa vorbesc despre justitie, pentru ca sunt multe lucruri care trebuiesc facute. Am acumulat o experienta, as vrea ca ceea ce vorbesc sa genereze dezbatere publica”.
„Iar daca liderii justitiei din ziua de azi vor sa acrediteze ideea ca ei reprezinta niste institutii perfecte, v-o spun cu toata responsabilitatea ca mint. Pentru ca acest sistem al justitiei este inca in proces de construire, inca in proces de perfectionare, inca are tare ale anilor ’90 care il marcheaza in interior si mascam foarte bine acest lucru, inca are probleme de pregatire profesionala si am obsevat o tendinta in ultimele luni, un soi de discretionarism”, a mai spus Basescu.
Alte declaratii ale lui Traian Basescu:
- Dupa ce mi-am terminat mandatul, am fost, fortuit, in legatura cu foarte multi avocati. N-as vrea sa stiti ce spun avocatii despre modul cum se comporta cu ei procurori sau judecatori, dar, in mod deosebit, in timpul anchetei penale, cum se poarta procurorii cu ei.
- Va dau un exemplu trait pe pielea mea, ca sa nu ma duc in alte zone. Stiti de povestea cu punerea sub sechestru a terenului de la Nana pe care fiica mea il are in proprietate. Conform Codului Penal, trebuia sa fie un proces verbal de punere sub sechestru, pe care sa-l semneze si proprietarul. Parchetul n-a dat doi bani pe aceasta prevedere legala, a ordonat sechestrul, l-a inregistrat la cartea funciara, judecatorul n-a indraznit sa-i spuna procurorului ca trebuia un proces verbal de sechestru.
- Sunt de acord cu dna Kovesi ca, din punct de vedere penal, nu trebuie sa existe imunitate, dar trebuie sa existe niste garantii de echilibru. Trebuie sa avem garantia ca nu avem procurori care isi fac titluri de glorie din a-si pune scalpuri de politicieni sau de oameni de afaceri la cingatoare.
- Nu trebuie sa avem o justitie discretionara, trebuie sa avem o justitie sobra, care sa impresioneze omul, nu o justitie de festival.
- Repet, niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justitiei nu trebuie sa scape de inchisoare.
- Acesta este un stat de drept corect, in care puterile sunt in echilibru una fata de alta. Spectacolul justitiei este pagubos.
- Nu vreau sa aud din gura unui demnitar al justitiei „Daca este nevoie, arestam 1.000” (declaratia Codrutei Kovesi – n.r.). Tipul asta de aronganta in exercitarea justitiei nu face bine.
- Eu stiu ca acum eu pierd foarte mult pledand pentru o justitie sobra, eu stiu ca sunt multi care gusta acest spectacol al justitiei, dar este pagubos.
- La mine socul s-a declansat la bilantul DNA-ului, prin formularea „noi suntem pe aceeasi baricada” in lupta impotriva coruptiei, adica procurorii si judecatorii. Atunci nu mai avem justitie.
- Anchetele trebuie sa mearga inainte cat mai repede posibil. Ii dau dreptate dnei Kovesi ca nu se poate cu numai 90 si ceva de procurori cati sunt la DNA. A mai cerut 50, eu i-as da si 100 in plus. Dar as vrea ca justitia sa nu se mai tina la televizor, cu oameni pe care ii condamnam de cand ii retinem.