Traian Basescu: Tinta de aderare la zona euro in 2015 a devenit nerealista
Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca tinta oficiala de aderare la zona euro in 2015 a devenit „nerealist” si trebuie „reajustat”, avertizand insa ca este „esential sa adoptam euro in urmatorii trei – patru ani”.
„Trebuie spus ca in baza tratatului de aderare Romania functioneaza cu derogare de la adoptarea euro, care nu e facultativa, ci o obligatie asumata. In acest moment, tinta oficiala e 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui reajustat dupa o analiza temeinica”, a spus seful statului, in discursul pe teme de politica europeana sustinut in fata Parlamentului.
El a precizat ca Romania a indeplinit majoritatea criteriilor de la Maastricht, fiind stabilizata macroeconomic si isi poate finanta deficitul de pe piata la dobanzi care „devin tot mai mici”.
In plus, deficitul bugetar a fost de sub 3% in 2012 cu aceeasi perspectiva si in acest an, iar fluctuatia cursului de schimb este mentinuta intre plus/minus 15%.
In ceea ce priveste inflatia, care trebuie sa fie sub 2,8%, „nici din acest punct de vedere Romania nu e foarte departe”.
Traian Basescu a afirmat ca doreste sa evite o eventuala decuplare de zona euro, in conditiile in care „exista o tendinta de conturare a unei Europe cu doua viteze, tendinta accentuata de criza economica”.
„Sunt destule voci in politica europeana care vorbesc despre crearea a doua Europe, una a zonei euro si alta non-euro. Apelul meu e ca alaturi de modernizarea statului sa facem un obiectiv din atingerea criteriilor de la Maastricht pentru a evita orice perspectiva de a contribui la crearea Europei cu doua viteze”, a adaugat el.
Presedintele a precizat insa ca, pentru a avea succes in zona euro, Romania trebuie sa aiba o economie performanta iar pentru acest lucru „avem obligatia sa aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil”.
In acest sens, el a pledat pentru indeplinirea obligatiilor asumate in acordul cu UE-FMI, respectiv introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat cu pierderi inainte de aderarea la euro.