Sari direct la conținut

Târgul tehnologic de la Hanovra – 5G și demonstrația de forță a intrării industriei în era digitală

HotNews.ro
Hannover Messe 2019, Foto: Messe Hanover
Hannover Messe 2019, Foto: Messe Hanover

​Hannover Messe, cel mai mare târg industrial din lume, se deschide duminică, sub semnul 5G și cu întrebarea: „Cum se dezvoltă industria mai departe?”. Industria 4.0 este viziunea unor procese de producție din ce în ce mai relaționate, în care inteligența artificială joacă un rol tot mai hotărâtor. Cancelarul german Angela Merkel va lua parte mâine la deschiderea târgului expozițional, care va avea loc în perioada 1-5 aprilie la Hanovra, reunind 6.500 de expozanți și la care țara parteneră de anul acesta este Suedia. La Târg participă și România, cu tehnologie și produse IT de vârf.

La ceremonia de deschidere din 31 martie, atât cancelarul german Angela Merkel cât și premierul suedez Stefan Löfven vor ține un discurs. „Ulterior, ambii se vor întâlni pentru o discuție bilaterală la Hanovra și vor discuta la cină cu antreprenorii germani și suedezi”, după cum comunică biroul de presă al cancelarului german.

  • Sub semnul 5G

Condiție esențială pentru utilizarea industrială a inteligenței artificiale este 5G, standardul super-rapid de frecvențe în comunicațiile mobile. Acesta face posibilă și conducerea autonomă, după cum a declarat miercuri directorul târgului, Jochen Köckler, la Hanovra. Opt noi aplicații în zona de producție vor fi prezentate la târg într-un câmp de testare, denumit „Arena 5G”.

„Acum este marele moment”, a declarat managerul Nokia, Thorsten Robrecht, a cărui companie este implicată în amenajarea câmpului de testare. Tema se adresează pe jumătate consumatorilor și pe jumătate industriei, care poate promova noul standard în mod durabil.

„Viziunea unei fabrici a viitorului devine realitate”, a spus directorul general al companiei Robert Bosch GmbH, Rolf Najork. „Este nevoie de fabrici care să se adapteze, zilnic, cerințelor clienților”, a mai precizat el.

În Germania, licitația de licențe 5G este în plină desfășurare. Dacă joi, după cum scriam în articolul „Germania ia viteză în rețea”, suma licitată ajunsese la peste 1,2 miliarde euro, o zi mai târziu, în 29 martie, suma totală licitată de cei patru ofertanți (Telekom, Vodafone, Telefónica și 1&1 Drillisch) era deja cu 400 de milioane mai mare, ajungând la 1.607.025.000 euro. Suma colectată la final va merge la bugetul federal, care intenționează să investească acești bani în digitalizare.

  • Mână în mână

În opinia Sabinei Bendiek, CEO al Microsoft Germania, țara sa a progresat în domeniile inteligență artificială și cloud computing, lucru care va fi prezentat la Târgul din Hanovra. Târgul este „un barometru al intrării industriei în era digitală”, a spus Bendiek pentru Agenția germană de presă, DPA.

Cu toate acestea, nu a fost niciodată atât de important pentru companii să se bazeze pe parteneriate. „Nicio companie nu va putea să facă față singură provocărilor transformării digitale”, a subliniat ea. De exemplu, industria automobilelor se reorientează în prezent, stabilind parteneriate și cu concurenții, a mai explicat Bendiek.

Această tendință este deja vizibilă în industria prelucrătoare. Federația germană de inginerie (VDMA) se gândește deja la platforme comune de producție digitală. În centrul atenției se află și cooperarea cu partenerii tehnologici strategici.

În 27 martie, Volkswagen și Amazon au anunțat o colaborare pentru creșterea productivității la VW, după cum anunță Morgenpost.de. Este vorba de dezvoltarea comună a unui „cloud industrial”. Producătorul din Wolfsburg lucrează deja împreună cu Microsoft.

La Târgul din Hanovra, împreună cu 30 de companii partenere – inclusiv Osram, Zeiss, Electrolux, Vaillant sau Siemens Gamesa -, Microsoft vrea să arate cum ar putea funcționa „modul de fabricație inteligent”. TU Munchen, de exemplu, demonstrează cum roboți extrem de sensibili, cu simț al atingerii, își pot schimba informațiile și învață unul de la celălalt.

Osram aduce o tehnologie de iluminat inteligentă și conectată în rețea care detectează, de exemplu, dacă cineva se află într-o încăpere, controlând lumina în consecință. Un spectrometru Zeiss analizează în timpul producției de alimente, în mod automat, produsele primite și dirijează în mod corespunzător procesele de producție.

  • Suedia si Romania

Dacă producătorii și inovatorii germani se prezintă în forță la târg, țara-parteneră Suedia nu se lasă mai prejos. „Poate că sunt o țară mică, însă de excelență în Smart Industry. Procese tehnologice în cadrul unor branșe complexe precum industria auto, aeriană și spațială, a apărării, life science, chimia și construcțiile de mașini își au rădăcinile la noi”. Suedezii își mai fac reclamă și cu o „prin istorie predestinată colaborare între guvern, știință și firme, ca și între domenii, oameni și țări”.

Și România este prezentă la Târgul de la Hanovra. Pe lângă Camera Germano-Română de Industrie și Comerț (AHK), expozanți din București, Brașov, Oradea, Iași, Suceava, Odorheiu-Secuiesc, Alexandria, Tălmaciu, Câmpina, Ploiești, Pașcani, Roman etc. au venit să-și prezinte produsele inovative la Târg. În plus, unele exponate sunt rezultatul colaborării între firme germane sau internaționale și firmele românești. Lista completă a participanților și produselor românești la Târg poate fi accesată pe site-ul oficial al Messe Hanover.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro