Sari direct la conținut

Tribunalul Bucuresti constata ca autorizatia de demolare a unuia dintre cele mai vechi cladiri de pe Kiseleff e ilegala, la un an dupa demolare

HotNews.ro
Kiseleff 39, Foto: Asociatia Salvati Bucurestiul
Kiseleff 39, Foto: Asociatia Salvati Bucurestiul

Tribunalul Bucuresti a anulat, la sfarsitul saptamanii trecute, autorizatia de demolare a unuia dintre cele mai vechi imobile de pe Soseaua Kiseleff, Kiseleff 39. Desi instanta a constatat ca autorizatia a fost emisa ilegal, este prea tarziu. Casa, construita in 1894, a fost demolata anul trecut in luna septembrie, desi Asociatia Salvati Bucurestiul a sesizat inca de la inceput ilegalitatea autorizatiei. In locul imobilului demolat a fost aprobata constructia unui bloc de patru etaje. Sentinta data de Tribunalul Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel.

„Prin sentinta pronuntata joi, 13 octombrie 2011, in dosarul 22378/3/2011, Tribunalul Bucuresti a anulat autorizatia de desfiintare pentru nr. 345/926052 din 22.09.2010 emisa pe Primarul Municipiului Bucuresti pentru imobilul din Sos. Kiseleff nr. 39. Autorizatia de desfiintare fusese eliberata in baza unui aviz de desfiintare emis de o structura necompetenta a Ministerului Culturii (Directia pentru Cultura Bucuresti in locul Ministerului Culturii). Potrivit Instructiunilor Ministerului Culturii nr. 5878/2004, intrucat imobilul din Sos. Kiseleff 39 se afla in zona de protectie a unui monument istoric clasa A (Casa Nicolae Titulescu din Sos. Kiseleff 47), avizul trebuia emis de Ministerul Culturii, nu de Directia de Cultura Bucuresti. Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut suspendarea avizului prin dosarul nr. 44206/3/2010 deschis la Tribunalul Bucuresti. In paralel, a solicitat Primarului Municipiului Bucuresti sa nu elibereze autorizatia de desfiintare inainte de judecarea procesului, 29 septembrie 2010. Primarul General s-a grabit insa sa elibereze autorizatia de desfiintare pe 22 septembrie 2010, cu o saptamana inainte de termenul din dosarul 44206/3/2010, iar proprietara imobilului, Dumitrescu Tanti-Virginica, s-a grabit sa demoleze imobilul inainte de acest termen”, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Asociatia Salvati Bucurestiul.

Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut in instanta si reconstruirea imobilului demolat ilegal insa Curtea a respins aceasta cerere. „Din pacate, Legea constructiilor nu prevede mecanismul clar de sanctionare si de readucere la stadiul initial a cladirilor demolate sau ridicate ilegal. De aceea noi trebuie sa interpretam Codul de procedura civila si Legea contenciosului administrativ. Iar in acest sens nu exista o practica instantelor. Cel mai simplu de remediat ar fi introducerea unei noi prevederi in Legea constructiilor, astfel incat demolarea sau reconstruirea cladirilor construite/demolate ilegal sa se faca pe banii primariei care a emis autorizatia”, a declarat, pentru HotNews.ro, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

In locul imobilului de pe Kiseleff 39, inca din 2005 este aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite construirea unor imobile de locuinte cu inaltimea maxima de patru etaje. La vremea respectiva, beneficiarul PUZ-ului era firma COMALIMENT. PUZ-ul a expirat insa anul trecut. Demolarea casei vechi a inceput cu cateva zile inainte de expirarea PUZ-ului, proprietarii cerand in acest interval si eliberarea unei autorizatii de construire pentru noul imobil. Ministerul Culturii a emis doar avizul de demolare nu si pe cel de construire. In baza acestor avize se elibereaza sau nu autorizatiile de construire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro