Tribunalul Cluj a anulat rezultatul licitatiei pentru Sala Polivalenta deoarece oferta castigatoare este nerealista
Tribunalul Cluj a anulat decizia prin care a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru proiectarea si construirea Salii Polivalente, din oras, pe motiv ca pretul propus de consortiul castigator este nerealist, costurile reale depasind valoarea ofertata, scrie www.citynews.ro. Potrivit unei expertize depuse la dosar, pretul real ar fi de circa 96 milioane de lei, dublu fata de oferta castigatoare.In ultimii ani a devenit o obisnuinta ca firmele care au contracte cu administratiile locale sa castige licitatiile cu o oferta avantajoasa, dar nerealista, dupa care aceasta suma sa fie marita prin acte aditionale. Potrivit Legii achizitiilor publice, licitatiile sunt castigate de companiile care au cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar.
“In concluzie, instanta apreciaza ca atat oferta tehnica, cat si cea financiara propusa de Asocierea CON-A incalca cerintele caietului de sarcini si a fisei de achizitie publica, pretul ofertat nu este sustenabil, costurile reale depasind valoarea ofertata; de asemenea, acesta nu poate fi justificat si nu poate constitui rezultatul liberei concurente”, se arata in motivarea Tribunalului Cluj.
La dosar a fost depusa o expertiza prin care se arata ca pretul ofertat nu este realist, costurile reale depasind valoarea ofertata. “Oferta financiara are multe aspecte negative, fapt pentru care Comisia de experti evaluatori nu a putut sa o ia in considerare ca fiind un deviz care sa reflecte costul real de edificare al constructiei. (…) Costul mediu de executie al salii ar fi de 96.152.000 lei adica 22.624.000 euro”, se arata in raportul de expertiza tehnica judiciara.
De asemenea, potrivit www.citynews.ro, expertii au aratat ca propunerea tehnica a firmei castigatoare nu ar fi dus la omologarea salii de catre forurile sportive internationale: „La analizarea cerintelor federatiilor sportive comparativ cu propunerea tehnica a CON-A s-a constatat lipsa unor dotari si echipamente auxiliare legate de cerintele unor federatii internationale in vederea omologarii”. Printre problemele semnalate sunt lipsa unor echipamente pentru comunicarea scorului catre juriu la competitiile de gimnastica sau dimensiunea ringului de box.
Primaria Cluj-Napoca a desemnat, in luna noiembrie 2010, castigatorul licitatiei pentru proiectarea si executia Salii Polivalente: consortiul format din firmele CON – A Plan 31, Intersport si Dico & Tiganas pentru suma de 50.926.063,83 lei plus TVA. La licitatie au participat si alte doua firme: DAFORA care a propus suma de 88.273.678,21 lei fara TVA pentru realizarea si proiectarea obiectivului si ACI cu suma de 91.874.820 lei fara TVA. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria din Cluj, criteriul de atribuire a contractului a fost, conform OUG 34/2006, pretul cel mai scazut.
Imediat dupa comunicarea rezultatelor licitatiei, Societatea ACI a depus o plangere in instanta solicitand anularea adresei de comunicare a raportului procedurii care, la vremea respectiva, a fost respinsa de catre Tribunalul Cluj ca inadmisibila. Primaria nu a mai asteptat insa ca sa se judece si recursul si a decis sa semneze contractul cu castigatorul licitatiei.
„In urma sentintei de fond, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achizitiile publice si ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP privind dreptul autoritatii contractante de a incheia contractul de achizitie publica, municipalitatea a semnat contractul de executie si proiectare cu compania desemnata castigatoare la licitatie, Con A. Ulterior acestui moment, compania ACI a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Cluj si in cursul anului 2011, ulterior semnarii contractului mai sus mentionat Curtea de Apel a dispus casarea si rejudecarea pe fond a contestatiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost inregistrata astfel din nou, contestatia initiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond. Solutia pronuntata in noul dosar este cea pronuntata pe 22 martie 2012”, se arata in comunicatul de presa trimis de Primaria Cluj.
Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca vor ataca sentinta Tribunalului Cluj, avand in vedere faptul ca „instanta s-a pronuntat pe chestiuni care nu fac obiectul procesului intentat de catre ACI”. Lucrarile de construire la Sala Polivalenta au fost oprite.